Madártejszelet recept
Madártejszelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

Narancslikőrös palacsinta, amit egy világ imád - ismerd meg a crepe Suzette-et!

crépes suzette narancslikőrös palacsinta
A sokféle vastagságú és ízesítésű palacsinta közül sokak kedvence a franciák narancsöntetes, flambírozott sült tésztája, ami a Zsuzsanna palacsintája, azaz a crepe Suzette nevet viseli. Most elregéljük, miért!

A gasztronómiával foglalkozó szakértők szerint annyi bizton tudható, hogy Franciaországban a középkorban vált szét a szakács és cukrász mesterség, és ekkortájt már ismerték a palacsintát (crepe). Ám hogy ki volt az a hölgy, akinek a tiszteletére a Zsuzsanna palacsintát megalkották, az máig nem tisztázódott megnyugtatóan.

Egy közszájon forgó romantikus történet szerint a walesi herceg, a későbbi VII. Eduárd angol király (1841–1910) rendszeresen találkozgatott egy varrólánnyal egy párizsi étteremben. A fáma úgy tartja, hogy ennek a helynek a konyhafőnöke találta ki a desszertet a Suzette nevű kis högyikének.

PRÓBÁLD KI! >>>


Mások Henri Charpentier-hez kötik a lángoló finomságot. A 14 éves szakácstanonc 1895-ben Eduárd király előtt készítette az ételt, amikor az egy óvatlan pillanatban lángra kapott. Így is ízlett azonban Suzette-nek - aki állítólag színésznő volt.

Egy harmadik legenda terjesztői viszont azt állítják, hogy a századfordulós Európa koronázatlan szakácsfejedelme, Auguste Georg Escoffier (1846–1935) kreálta a palacsintacsodát, amelyet ő nevezett el crepe Suzette-nek.

Vajon melyik igaz, és melyik kitaláció? Sosem fogjuk megtudni, viszont a palacsinta isteni finom, a recept pedig egyszerűbb, mint gondolnád.

További legendák és videó a crEpes Suzette-ről >>>
PALACSINTAKÖRKÉP >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.