Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
Érdekességek

Narancslikőrös palacsinta, amit egy világ imád - ismerd meg a crepe Suzette-et!

crépes suzette narancslikőrös palacsinta
A sokféle vastagságú és ízesítésű palacsinta közül sokak kedvence a franciák narancsöntetes, flambírozott sült tésztája, ami a Zsuzsanna palacsintája, azaz a crepe Suzette nevet viseli. Most elregéljük, miért!

A gasztronómiával foglalkozó szakértők szerint annyi bizton tudható, hogy Franciaországban a középkorban vált szét a szakács és cukrász mesterség, és ekkortájt már ismerték a palacsintát (crepe). Ám hogy ki volt az a hölgy, akinek a tiszteletére a Zsuzsanna palacsintát megalkották, az máig nem tisztázódott megnyugtatóan.

Egy közszájon forgó romantikus történet szerint a walesi herceg, a későbbi VII. Eduárd angol király (1841–1910) rendszeresen találkozgatott egy varrólánnyal egy párizsi étteremben. A fáma úgy tartja, hogy ennek a helynek a konyhafőnöke találta ki a desszertet a Suzette nevű kis högyikének.

PRÓBÁLD KI! >>>


Mások Henri Charpentier-hez kötik a lángoló finomságot. A 14 éves szakácstanonc 1895-ben Eduárd király előtt készítette az ételt, amikor az egy óvatlan pillanatban lángra kapott. Így is ízlett azonban Suzette-nek - aki állítólag színésznő volt.

Egy harmadik legenda terjesztői viszont azt állítják, hogy a századfordulós Európa koronázatlan szakácsfejedelme, Auguste Georg Escoffier (1846–1935) kreálta a palacsintacsodát, amelyet ő nevezett el crepe Suzette-nek.

Vajon melyik igaz, és melyik kitaláció? Sosem fogjuk megtudni, viszont a palacsinta isteni finom, a recept pedig egyszerűbb, mint gondolnád.

További legendák és videó a crEpes Suzette-ről >>>
PALACSINTAKÖRKÉP >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.