A katolikus egyházfő nemrég gyomorműtéten esett át, ezért zsírszegény diétát írtak elő számára az orvosok. Emiatt vélhetően le kell majd mondania a magyaros fogásokról, sőt sok olyan alapanyagról is, melyek a magyar konyha elengedhetetlen elemei. Ferenc pápa azonban a korlátozások ellenére finomakat eszik, és most kiderült, pontosan miből is áll a napi menüje.
Ferenc pápa gépe április 28-án landol Budapesten, az étkezéséről pedig az Apostoli Nunciatúra gondoskodik majd. A nagykövetség konyháján évek óta Magyarországon élő apácák dolgoznak, akik a Bors információi szerint a világ különböző részeiről érkeztek. A lap szerint az apácák olaszos ételeket készítenek majd a szigorú napirend szerint élő egyházfő számára.
Ferenc pápa egészen korán, 4 óra 45 perckor indítja a napot, méghozzá imádsággal. A reggeli időpontja 8 óra, ám ekkor is csupán néhány darab kekszet és egy pohár sovány tejet vesz magához. A kekszekre néha lekvár is kerül, ekkor egy csésze kávét is megenged magának az egyházfő.
A pápa ebédje gyakran némi fehér tésztából vagy rizottóból áll, de szívesen fogyaszt tintahalat és zöldségeket is. Ferenc pápa állítólag különösen érzékeny arra, hogy a tengeri alapanyagok frissek legyenek, a fagyasztott termékek szóba sem jöhetnek nála.
A Bors szerint a pápa ételeihez szükséges alapanyagok egy részét Olaszországból hozzák. A tengeri herkentyűk mellett kedveli még a csirkehúst is (bőr nélkül), desszertként pedig szívesen fogyaszt gyümölcsjoghurtot, de terítékre kerülhet a jellegzetes argentin desszert, az édes tejkrém is.
Akárcsak a reggeli, a vacsora is szerény. A pápa este nyolc órakor csak zöldséget fogyaszt pirítóssal, hogy ne terhelje túl a gyomrát.
Borítókép: Northfoto/Stefano Spaziani
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.