Madártejszelet recept
Madártejszelet
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Érdekességek

Ezt ette Erzsébet királynő reggelire, ebédre és vacsorára

2022. szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet angol királynő/ Fotó: Northfoto
A királyi család egykori séfje, Darren McGrady elárulta, hogy melyek voltak Erzsébet királynő kedvenc fogásai, amiket gyakran szolgáltak fel neki, mikor a palotában dolgozott.

Kilencvenhat éves korában 2022. szeptember 8-án a skóciai balmorali kastélyban elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője, a történelem második leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója. A királynő halálával végleg lezárult Európa XX. századi történelme.

A brit királynő állapota nemrég romlott meg, orvosai aggodalmuknak adtak hangot az uralkodó egészsége miatt, a hírre a királyi család tagjai is útra keltek Balmoralba, ahol II. Erzsébet az utóbbi hónapjait töltötte. Nagy-Britanniát és az egész világot megrázta a hír.

Erzsébet királynő 1926-ban született Londonban, apja VI. György király volt, aki a második világháború idején uralkodott a brit szigeteken. Erzsébetet a Windsor ház tagjaként 1953 júniusában koronázták meg. Férje Fülöp herceg volt, akihez 1947-ben ment férjhez, és aki 2021-ben hunyt el 99 évesen.

A királynő nem volt egy kifejezett gourmet, de főleg halat evett zöldségekkel és imádta a csokoládét/ Fotó: Northfoto
A királynő nem volt egy kifejezett gourmet, de főleg halat evett zöldségekkel és imádta a csokoládét/ Fotó: Northfoto

Darren McGrady, királyi család egykori séfje elárulta, hogyan étkezett az uralkodó, melyek voltak a kedvenc fogásai, és mi volt az, aminek a szagát sem bírta.

Reggeli

Talán nem olyan meglepő, hogy a királynőnek minden napja egy nagy csésze Earl Grey teával indult, amit tejjel és cukor nélkül fogyasztott. Mellé pedig általában omlós kekszet evett. Ez azonban csak a királynő előreggelije. A fő reggelire a királyi séfek gabonapelyhet, joghurtot, pirítós kenyeret és lekvárt szolgáltak fel neki.

Az angol uralkodó szívesen fogyasztott lekváros kenyeret reggelire/ Fotó: Shutterstock
Az angol uralkodó szívesen fogyasztott lekváros kenyeret reggelire/ Fotó: Shutterstock

Ebéd

Erzsébet királynő gyakran fogyasztott ebédre halat és zöldségeket. A doveri nyelvhal spenótágyon például az egyik nagy kedvence volt. A keményítőtartalmú ételeket - például a tésztát és a burgonyát - viszont próbálta kerülni.

A királynő egyik kedvenc étele a nyelvhal volt/ Fotó: Shutterstock
A királynő egyik kedvenc étele a nyelvhal volt/ Fotó: Shutterstock

Uzsonna a délutáni teája mellé

A királynő nagyon szerette a Balmoralban termett epret és a windsori kastélyban termesztett őszibarackot. A legnagyobb kedvence azonban a csokoládé volt, a délutáni teájához éppen ezért általában csokis pitét vagy csokitortát szolgáltak fel.

II. Erzsébet édesszájú volt, a csokitorta az egyik gyengéje volt/ Fotó: Shutterstock
II. Erzsébet édesszájú volt, a csokitorta az egyik gyengéje volt/ Fotó: Shutterstock

Vacsora

Akárcsak ebédre, általában vacsorára is valamilyen hús vagy hal, mellé pedig zöldség készült a királyi konyhában. II. Erzsébet nagyon szerette a vadhúst, például az őzhúsból készült steaket gombás whisky mártással.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.