Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Vízkereszttől hamvazószerdáig egymást követik a vigasságok és a lakomák, amelyek elképzelhetetlenek az édes farsangi finomság, azaz a fánk nélkül.

A farsangi fánk akkor az igazi, ha szalagos és könnyű a tésztája. Tartsd be az aranyszabályokat, hogy ilyen legyen! Belsejébe lekvárt, pudingot vagy vaníliaszószt tölthetsz, tetejéről pedig nem hiányozhat a bőven szórt porcukor.

Fortélyok


A munka megkezdése előtt minden hozzávalót hagyj szoba-hőmérsékletűre melegedni. Például a tojást és a vajat már előző este kiveheted a hűtőből. A túl hideg tejet és lisztet másnap a mikróban is meglangyosíthatod. Az élesztőt 30-36 fokos tejben tudod megfelelően felfuttatni.

Szitáld nagy tálba a lisztet! (Így levegőt juttatsz a tésztába.) Ezután add hozzá, amit a recepted előír. Ne feledkezz meg egy kevéske rumról, (barack)pálinkáról vagy más szeszről sem: finom aromát kölcsönöz neki, továbbá alkoholtartalmánál fogva meggátolja, hogy a tészta sülés közben túl sok zsiradékot szívjon magába.

Ne sajnáld az időt, addig dagaszd a tésztát, amíg elválik a táltól és a kezedtől! Közben mindig nyúlj alá, és ütögesd a tál falához. Konyhai robotgéppel könnyebben hólyagosra dolgozhatod. Ha túlságosan lágy, adj hozzá egy kevés lisztet.

A tiszta konyharuhával letakart tésztát egyenletesen meleg, huzatmentes helyen – csukott konyhaajtó-ablak mellett vagy langyos, max. 40 fokos sütőben – keleszd a duplájára. Fontos, hogy rendesen megkeljen, máskülönben nem lesz szalagos a fánk oldala.

Kelesztés után tedd át lisztezett felületre, és finoman hengereld ujjnyi vastagra. Ha túl erősen nyomod a sodrófát, akkor kiszorítod a tésztából a levegőt! A kb. 6 cm átmérőjű kiszúróval vagy üvegpohárral kiszaggatott korongokat letakarva keleszd tovább a lisztezett munkalapon vagy tálcán, amíg kb. a másfélszeresükre dagadnak.

A sütéshez bőven forrósíts olajat nagy lábosban vagy fritőzben. Egyszerre csak kevés fánkot rakj bele, hogy szabadon úszhassanak és ne érjenek egymáshoz. Süss egy próbadarabot: ha kívül megpirult, de belül nyers, akkor túl forró az olaj, és kissé mérsékelni kell a lángot. Fritőz esetén 160 fok az optimális hőmérséklet.

Az egyszerre belerakott túl sok hideg tésztától az olaj lehűlhet és habzani kezd. Ilyenkor kapkodd ki a fánkokat, és forrósítsd fel újra a zsiradékot.

A fánkokat a középen ujjbeggyel benyomott felső részükkel lefelé helyezd a forró zsiradékba, és azonnal fedd le. Az így keletkező gőzben kb. 2 perc alatt megnőnek és szalag képződik a derekukon. Óvatos megfordításuk után süsd őket további kb. 2 percig, de már fedő nélkül.
A szép aranysárgára sült darabokat szűrőkanállal emeld ki az edényből, majd csepegtesd le és tedd konyhai papírtörlővel leterített tálcára. Ne tornyozd őket egymásra, mert összeesnek!


A fánkok tetején levő mélyedésbe barack- vagy más lekvárt kanalazhatsz. Üreges belsejükbe csöves habzsákkal tudsz tetszőleges tölteléket juttatni.


A forró fánkokra szórt porcukor megolvad, és eláztatja a tésztát, ezért várd meg, hogy kissé lehűljenek. Az esetleg megmaradt fánkot másnap spricceld meg némi vízzel. A meleg sütőben pár perc múlva olyan lesz, mint a friss.

Mit tudunk a farsangról és a fánk eredetéről?

A farsang egyébként a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig (hamvazószerda előtt, húsvétvasárnap előtti 47. nap), a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül. A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az „erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.

Na, de honnan jött a farsangi fánk? Egyes források szerint hazánkban valamikor a XIX. században terjedt el, ám a sütemény eredetével kapcsolatban két legendát is számon tartanak.

Az egyik monda úgy tartja, hogy a beignets nevű francia süteményt még Marie Antoinette királyné ismerte meg, amikor egy farsangi álarcosbál után az egyik utcai mézeskalácsmestertől fánkot vásárolt. Az annyira ízlett neki, hogy elkérte a mestertől a receptúrát, a királyi cukrásza pedig még tökéletesebbre fejlesztette azt.

A bécsieknek is van egy saját históriája a farsangi fánk eredetéről. Ők úgy tartják, hogy az 1800-as években még Cecilia Krapfen találta fel úgy, hogy idegességében férjéhez, mások szerint megözvegyülését követően egy vásárlóhoz akarta vágni az éppen formálódó tésztáját. A levegőbe azonban az irányt tévesztett, s a forró zsíradékban landolt.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.