Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Vízkereszttől hamvazószerdáig egymást követik a vigasságok és a lakomák, amelyek elképzelhetetlenek az édes farsangi finomság, azaz a fánk nélkül.

A farsangi fánk akkor az igazi, ha szalagos és könnyű a tésztája. Tartsd be az aranyszabályokat, hogy ilyen legyen! Belsejébe lekvárt, pudingot vagy vaníliaszószt tölthetsz, tetejéről pedig nem hiányozhat a bőven szórt porcukor.

Fortélyok


A munka megkezdése előtt minden hozzávalót hagyj szoba-hőmérsékletűre melegedni. Például a tojást és a vajat már előző este kiveheted a hűtőből. A túl hideg tejet és lisztet másnap a mikróban is meglangyosíthatod. Az élesztőt 30-36 fokos tejben tudod megfelelően felfuttatni.

Szitáld nagy tálba a lisztet! (Így levegőt juttatsz a tésztába.) Ezután add hozzá, amit a recepted előír. Ne feledkezz meg egy kevéske rumról, (barack)pálinkáról vagy más szeszről sem: finom aromát kölcsönöz neki, továbbá alkoholtartalmánál fogva meggátolja, hogy a tészta sülés közben túl sok zsiradékot szívjon magába.

Ne sajnáld az időt, addig dagaszd a tésztát, amíg elválik a táltól és a kezedtől! Közben mindig nyúlj alá, és ütögesd a tál falához. Konyhai robotgéppel könnyebben hólyagosra dolgozhatod. Ha túlságosan lágy, adj hozzá egy kevés lisztet.

A tiszta konyharuhával letakart tésztát egyenletesen meleg, huzatmentes helyen – csukott konyhaajtó-ablak mellett vagy langyos, max. 40 fokos sütőben – keleszd a duplájára. Fontos, hogy rendesen megkeljen, máskülönben nem lesz szalagos a fánk oldala.

Kelesztés után tedd át lisztezett felületre, és finoman hengereld ujjnyi vastagra. Ha túl erősen nyomod a sodrófát, akkor kiszorítod a tésztából a levegőt! A kb. 6 cm átmérőjű kiszúróval vagy üvegpohárral kiszaggatott korongokat letakarva keleszd tovább a lisztezett munkalapon vagy tálcán, amíg kb. a másfélszeresükre dagadnak.

A sütéshez bőven forrósíts olajat nagy lábosban vagy fritőzben. Egyszerre csak kevés fánkot rakj bele, hogy szabadon úszhassanak és ne érjenek egymáshoz. Süss egy próbadarabot: ha kívül megpirult, de belül nyers, akkor túl forró az olaj, és kissé mérsékelni kell a lángot. Fritőz esetén 160 fok az optimális hőmérséklet.

Az egyszerre belerakott túl sok hideg tésztától az olaj lehűlhet és habzani kezd. Ilyenkor kapkodd ki a fánkokat, és forrósítsd fel újra a zsiradékot.

A fánkokat a középen ujjbeggyel benyomott felső részükkel lefelé helyezd a forró zsiradékba, és azonnal fedd le. Az így keletkező gőzben kb. 2 perc alatt megnőnek és szalag képződik a derekukon. Óvatos megfordításuk után süsd őket további kb. 2 percig, de már fedő nélkül.
A szép aranysárgára sült darabokat szűrőkanállal emeld ki az edényből, majd csepegtesd le és tedd konyhai papírtörlővel leterített tálcára. Ne tornyozd őket egymásra, mert összeesnek!


A fánkok tetején levő mélyedésbe barack- vagy más lekvárt kanalazhatsz. Üreges belsejükbe csöves habzsákkal tudsz tetszőleges tölteléket juttatni.


A forró fánkokra szórt porcukor megolvad, és eláztatja a tésztát, ezért várd meg, hogy kissé lehűljenek. Az esetleg megmaradt fánkot másnap spricceld meg némi vízzel. A meleg sütőben pár perc múlva olyan lesz, mint a friss.

Mit tudunk a farsangról és a fánk eredetéről?

A farsang egyébként a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig (hamvazószerda előtt, húsvétvasárnap előtti 47. nap), a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül. A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az „erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.

Na, de honnan jött a farsangi fánk? Egyes források szerint hazánkban valamikor a XIX. században terjedt el, ám a sütemény eredetével kapcsolatban két legendát is számon tartanak.

Az egyik monda úgy tartja, hogy a beignets nevű francia süteményt még Marie Antoinette királyné ismerte meg, amikor egy farsangi álarcosbál után az egyik utcai mézeskalácsmestertől fánkot vásárolt. Az annyira ízlett neki, hogy elkérte a mestertől a receptúrát, a királyi cukrásza pedig még tökéletesebbre fejlesztette azt.

A bécsieknek is van egy saját históriája a farsangi fánk eredetéről. Ők úgy tartják, hogy az 1800-as években még Cecilia Krapfen találta fel úgy, hogy idegességében férjéhez, mások szerint megözvegyülését követően egy vásárlóhoz akarta vágni az éppen formálódó tésztáját. A levegőbe azonban az irányt tévesztett, s a forró zsíradékban landolt.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.