Biztosan te is elképzeled már, hogy milyen egy étkezés a Buckingham-palotában: hosszú, elegáns asztalok, tele pompás finomságokkal, mindenféle kulináris csodával… A valóság azonban az, hogy az ilyen típusú lakomák ritkák az angol királyi családban. Ha egy átlagos napról van szó, a windsor ház minden tagjának sokkal egyszerűbb (bár kétségtelenül sajátos) ízlése van. Már írtunk arról, mit szeretnek a trónörökös gyermekei, mit reggelizik Katalin hercegné, és most megmutatjuk, hogy mi minden kerül III. Károly király asztalára egy normál hétköznap.
Őfelsége III. Károly király gyerekkora óta rajong a friss helyi zöldségekért, gyümölcsökért. Ha nem a Buckingham-palotában van, a király a Highgrove House-ban, egy gloucestershire-i birtokon tölti az idejét. Itt igen komoly zöldség- és gyümölcstermesztés is folyik. Károly király egyebek mellett szereti a szilvát frissen és szárítva is, az epret és a ropogós, lédús almát.
A tojást a világon mindenhol kedvelik legyen szó rántottáról, tükörtojásról, lágy- vagy főtt tojásról. A tojás ideális reggeli: egyszerű, olcsó és tele van tápláló és laktató fehérjével, egészséges zsírokkal. Károly király reggelire 4 perces lágy tojást eszik és megköveteli, hogy a tojás – és minden más is, amit fogyaszt – bio legyen, mivel a király a fenntartható gazdálkodás szószólója.
Az egyik klasszikus brit étel a húsos pite. Általában marha- vagy csirkehúsból készül, tejes, tejszínes szósszal, és olyan zöldségekkel, mint sárgarépa, hagyma vagy burgonya. III. Károly király a 70. születésnapján árulta el, hogy a kedvence a fácánhúsos pite, parmezános, baconos morzsával. Bár valószínűleg ez a változat csak ritkán készül, valamilyen sós pitét mindig felszolgálnak a királyi párnak.
Ha lenne egy privát szakácsod, aki bármit megfőzne neked reggelire is, mit választanál? Gofrit? Benedict-tojást? Vagy egy tál hideg tejjel leöntött gabonapelyhet? Bármennyire is furcsa, az angol királyi család imádja a gabonapelyheket – még II. Erzsébet is ezt fogyasztotta reggelire. III. Károly királynak reggelente egy zabból, dióból és szárított gyümölcsökből álló müzlit szolgálnak fel a többi kedvenc reggeli étele mellett.
A király egykori séfje, Darren McGrady szerint a király imádja a vadon termő és a termesztett gombákat is. Szerencsére a brit királyi család birtokán több ezer hektárnyi érintetlen terület van, ahol rengeteg gomba terem, többek között vargányák és rókagomba is. Károly egyik kedvence a gombás rizottó, amit néha a birtokon nevelt bárány húsával fogyaszt.
(Borítókép: Northfoto)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.