Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Érdekességek

Kisokos! Mit hogyan és meddig tárolj a hűtőben

Nagybevásárlásról hazaérve már csak az okoz gondot, hogy mit hova pakoljunk. Mit tegyünk a hűtőbe? Mi meddig áll el?Korántsem biztos, hogy ami praktikus megoldásnak tűnik, az jó az élelmiszereknek. Bemutatjuk a leggyakoribb tárolási hibákat.

Húsfélék

Egy egészben lefagyasztott szárnyas egy évig is eláll, darabolva azonban csak 9 hónapig. A darált hús nyersen csupán 2-3 hónapig maradhat a fagyasztóban.Ha szeleteket akarsz fagyasztani, nagyobb adagot is feldolgozhatsz úgy, hogy a szeletek közé fóliát helyezel, így fagyottan is le tudsz emelni annyi darabot, amennyire éppen szükséged van.

Tojás

A hűtő ajtajában lévő polcok a legmelegebb helyek, ezért ide azok a termékek kerüljenek, amelyek nem igényelnek különösebben alacsony hőmérsékletet. Ilyen például a tojás. Nem szükséges megmosni mielőtt bepakolod, arra viszont mindenképpen ügyelj, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A főtt tojás maximum 1 hétig tárolható hűtőben, függetlenül attól, hogy meghámoztad-e, vagy sem. A nyers és a főtt tojást mindig tartsd elkülönítve. A nyers tojást tartalmazó ételeket és a majonézes saláták maradékát az elkészítésüket követő 24 órán belül el kell fogyasztani!

Vaj

Ezt is érdemes a hűtő ajtajába pakolni, hogy friss és kenhetően puha maradjon. Ha nem használsz rendszeresen vajat, vágd kisebb darabokra, és az apró kockákat fagyaszd le.

Sajt

A lágy sajtok egy-két hétig, a kemények három hétig is megőrzik frissességüket. A legjobb, ha folpakba csomagolva vagy légmentesen záródó műanyag dobozban rakod el a hűtő felső polcára. Itt átlagosan 8 fok körüli hőmérséklet uralkodik, ami garantálja, hogy a finomságok aromája megmaradjon.

Felvágottak

Gépsonka, szalámi és társaik – a csomagolás felbontásától számított három napon belül javasolt az ilyen termékeket elfogyasztani. Lehetőleg a zöldséges rekesz feletti polcon tárold őket: ez a hűtőszekrényben a „Déli-sark”, természetesen azért emlegetik így, mert itt van a leghidegebb.

Kávé

A közhiedelemmel ellentétben a kávét nem ajánlott a hűtőben tenni, mivel könnyen átveszi a benti levegő nedvességtartalmát, és így elveszti az aromáját, legyen szó akár őrölt, akár szemes változatról. A kávé tárolására egy légmentesen záródó edény a legalkalmasabb, és tökéletes helye van a szekrényben.

Fűszernövények

A zöldfűszereket ajánlott aprítva, adagonként lefagyasztani, eltehetjük rúd formában, műanyag zacskóban, vagy a jégkockatartó rekeszeibe tömködve. Később így mindig annyit vehetünk elő, amennyi éppen szükséges.

Joghurtok

A hűtőszekrény középső polcán körülbelül 5 fok van, már elég hideg ahhoz, hogy meggátolja a baktériumoknak szaporodását, vagyis itt ideálisak a feltételek a tejtermékek (például a krémsajt, joghurt, túró) számára. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten azonban a tejtermékek íze érezhetően megváltozik.

Gyümölcsök és zöldségek

Ha nem megfelelően tárolod a piacon beszerzett friss gyümölcsöket, hamar tönkremennek: megfonnyadnak, elfáradnak, veszítenek vitamintartalmukból. A hűtő alsó részében – ahol körülbelül 10 fok van –, lehetőleg egymástól elválasztva, mosatlanul, a műanyag zacskóból kiszedve ajánlatos elhelyezni őket.

A gyümölcsök általában nagyon jól bírják a fagyasztást. Okosabb tálcán lefagyasztani a megtisztított gyümölcsöket, majd fagyott állapotban tölteni adagonként zacskóba, dobozba, mert így nem sérülnek, és kiengedéskor is egyben maradnak, ami a bogyós gyümölcsök esetében különösen fontos.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.