Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Érdekességek

Emberjogi vitát váltott ki egy népszerű osztrák desszert

Mohr im Hemd (mór ingben)
Eláruljuk, mi köze van Verdi operájának a bécsi konyha és a hütték népszerű desszertjéhez, a gőzölt csokipudinghoz, és azt is elmeséljük, miért váltott ki a finomság emberjogi vitát.

Tudtad, hogy a sötét csokoládészósszal leöntött és tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal kínált tradicionális édesség német elnevezése emberjogi vitákat kavart a 21. században?

Ausztriában járva ne hagyd ki a Mohr im Hemd (mór ingben) néven elhíresült csupa csoki finomságot, ha az almás rétesnél vagy a császármorzsánál különlegesebb helyi édességre vágysz!

Ez a tömény desszert napra pontosan 1888. március 14-én született, ugyanis ekkor mutatták be Verdi Otelló című operáját a császárvárosban, és a bécsi cukrászok a maguk módján szerették volna emlékezetessé tenni a nagy sikerű premiert. A sűrű csokoládészósszal leöntött gőzölt puding az opera címszereplőjét, a sötét bőrű velencei mórt jelképezi, a tálaláskor melléje kanalazott lágy tejszínhab pedig a fehér ingét szimbolizálja.

A Mohr im Hemd a 19. század óta lényegében ugyanúgy készül: a kis felfújt- vagy kuglófformába töltött masszát vízfürdőbe állítva gőzölik, majd meleg csokiöntettel, valamint tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal, esetleg néhány szem málnával, eperrel díszítik.

A közkedvelt desszert népszerűsége szemernyit sem csökkent az elnevezésével kapcsolatos vitáktól. A 21. századi nyelvi csatározásokat az indította el, hogy 2011-ben a Wien Museum időszaki kiállítást rendezett Angelo Solimanról, aki afféle udvari szerecsen volt Bécsben. Az 1720-as évek végén gyerekként elrabolták Nyugat-Afrikából, eladták rabszolgának, 1753-ban Liechtenstein hercegnek ajándékozták, majd halála után kitömve mutogatták a Természettudományi Múzeumban. (Ha érdekel a története, olvasd el Péterfy Gergely Kitömött barbár című regényét, amely 2014-ben jelent meg a Kalligram Kiadónál.)

A botrányosnak tartott tárlat idején az Osztrák Gazdasági Kamara gasztronómiai tagozatának ügyvivője az SOS Mitmensch emberjogi szervezet nyomására felhívást tett közzé a Mohr im Hemd név megváltoztatása érdekében. Ekkor a kamarai tagok közül néhányan átkeresztelték a desszertet a politikai korrektség szellemében. Pl. Hanno Pöschl, a bécsi Pöschl vendéglő és a Kleines Cafe kávéház színész-tulajdonosa az Othello im Hemd nevet adta neki.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.