Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Érdekességek

Ha tökéletes rizsre vágysz, akkor ezeket a főzési bakikat kerüld

A rizsfőzés a legtöbb konyhában gyakori, és viszonylag egyszerű művelet. Ám mégis előfordulnak olyan hibák, amiket könnyű elkövetni, a végeredményt pedig hamar porrá rombolhatják. Mutatjuk, mire érdemes figyelni:

Nem megfelelő tárolás

A rizst a legtöbben az eredeti csomagolásában tartjuk azután is, hogy már kibontottuk. Ez azonban nagyon nem jó, hiszen így könnyen szennyeződhet. Azért, hogy ezt elkerüljük, érdemes légmentesen tárolni, akár egy dobozban vagy egy zárható üvegtárolóban, esetleg zacskóban.

Alkalmatlan edény

A rizs főzésekor fontos az egyenletes hőeloszlás, viszont ha túl vékony az edény fala, könnyen megéghet. Érdemes ilyenkor a vastagabb falú edényeket preferálni, azokban jobb a hőeloszlás.

Rossz fedél

Ha olyan fedelet használunk a főzéskor, ami nem illeszkedik az edényre, akkor a gőz idő előtt távozik, és nem segít a rizsszemek megpuhításában. Ez persze a végeredményen is érezhető.

Fedél emelgetése

Ha emelgetjük a fedőt, akkor ugyanúgy távozik a gőz, mintha nem illeszkedne megfelelően. Ráadásul a gyakori emelgetés miatt a víz hőmérséklete is csökkenhet, így a rizs nem fog tudni egyenletesen főni.

A különbségek figyelmen kívül hagyása

Rizs és rizs között rengeteg különbség van és ez az elkészítés módját is érinti a víz mennyisége és a főzési idő tekintetében. Nem beszélve arról, hogy a különböző receptek más-más rizsfajtákat igényelnek. Ezekre érdemes odafigyelni.

Öblítés kihagyása

Elkészítés előtt azért fontos átöblíteni a rizst, mert ez segít eltávolítani a poros keményítőt, ami a csomagolásban a rizsszemek összedörzsölődésekor keletkezik. Így ízletesebb lesz a rizs és kevésbé lesz nyúlós.

Nem megfelelő arány

A rizs főzésekor a két rész rizs és egy rész folyadék arányt javasolják. Tehát érdemes lehet erre is odafigyelni. De az is hiba lehet, ha mindezt kőbevésett szabályként alkalmazzuk. Használjuk ezt az információt inkább csak iránymutatásként, de ha úgy érezzük, hogy szükség van rá, akkor kísérletezzünk.

A só kihagyása

Ha csak vizet adunk a rizshez, az eredmény íztelen lesz. Adjunk hozzá legalább egy csipet sót is, ami segít kiemelni az ízét.

Keverés

Az az elterjedt nézet, hogy a rizst nem szabad keverni, amíg fő. Szakemberek szerint azonban egy keverésre szükség van, miután felforrt a víz. Ez azért kell, hogy a szemek ne tapadjanak össze, és így elkerüljük, hogy túl kemény legyen a végeredmény.

Türelmetlenség

Fontos, hogy a rizst még hagyjuk pihenni egy ideig a fazékban, miután elkészült, mert így tud rajta egyenletesen eloszlani a nedvesség.

A szemek megsértése

Bármilyen módszer, amely megbontja a rizsszemcséket, növeli a keményítő felszabadulásának lehetőségét és ezzel együtt az étel ragacsosságát. Ezért a kanál helyett inkább hosszú fogú villával fésüljük át a szemeket.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.