Bármekkora legyen is a hűtőnk és a fagyasztónk tárolókapacitása, az élelmiszerbiztonsági szabályok a Nébih szerint a koronavírus-járvány időszakában fokozottan érvényesek.
Ha a hűtést igénylő élelmiszer gyorsan egy jól működő, tiszta hűtőszekrénybe kerül, akkor nemcsak az élelmiszerek romlási folyamatait lassíthatjuk, de az élelmiszer eredetű megbetegedések is megelőzhetőek - írja a Nébih.
Egy jól működő, tiszta hűtő és fagyasztó alapszabályai
A hűtő hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen. Ha tele van a hűtő, nagyobb fokozatra kell állítani, hogy a hőmérséklet a hűtőtér minden pontján ugyanannyi legyen!
Az étel tiszta, fedett tárolóedénybe, illetve csomagolóanyagba kerüljön!
A romlandó élelmiszereket 2 órán belül be kell tenni a hűtőszekrénybe.
Tartsuk tisztán a hűtőt, és dobjuk ki a lejárt élelmiszereket!
Az elrendezés alapszabályai
Fontos, hogy a különböző élelmiszercsoportok elkülönítve a megfelelő helyre kerüljenek a hűtőszekrényen belül!
A nyers és mosatlan élelmiszerek, mint amilyen pl. a nyers hús, illetve a tisztítatlan zöldségfélék ne kerüljenek a készételek (pl. felvágott, főtt étel) fölé, mellé.
A nyers húst, baromfit és a tojásokat az összes többi élelmiszertől elkülönítve, becsomagolva vagy bedobozolva kell tárolni.
Csomagolatlan élelmiszert soha ne tegyünk közvetlenül a hűtőszekrény polcaira.
Az otthoni fagyasztás alapszabályai
Első lépésként nézzük át, mi található a fagyasztónkban! Ellenőrizzük a csomagolás épségét és a rajta feltüntetett minőségmegőrzési időt! A gyanús termékeket inkább dobjuk ki!
Különítsük el a különböző élelmiszertípusokat (húsok, zöldségek, gyümölcsök, készételek), így könnyebben megtaláljuk, amit keresünk és megelőzhetjük a keresztszennyeződést is.
Mielőtt a fagyasztóba nyúlunk, mindig alaposan mossunk kezet!
A húsokat vegyük ki az eredeti csomagolásból és helyezzük őket fagyasztótasakba!
Fagyasztott élelmiszereink csomagolására írjuk rá, mit tartalmaz, mikor fagyasztottuk le! Ez azért fontos, mert mindig a legrégebben eltett ételeket érdemes leghamarabb felhasználni!
A fagyasztott élelmiszereket lehetőleg a hűtőben, gondosan elkülönítve olvasszuk ki. A felolvasztott terméket azonnal használjuk fel és ne tároljuk tovább, főként ne fagyasszuk le újra!
A fagyasztott húsokat lassú felengedés után alaposan süssük-főzzük át! Az étel belseje mindenképpen érje el a 75ºC feletti hőmérsékletet legalább 2 percen keresztül!
A mélyhűtött zöldségeket még fagyott állapotban tegyük forrásban lévő vízbe.
Késztermékek esetében mindig alaposan olvassuk el az elkészítési javaslatokat és tartsuk be a leírtakat.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.