Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Érdekességek

A nyers tej egészségesebb? Leszámolunk a tévhitekkel!

Az elmúlt években jelentősen megnőtt azok száma, akik nyers tejet vásárolnak és fogyasztanak. A nyers tej egészségre gyakorolt jótékony hatásai nem bizonyítottak, rengeteg tévhit kering ezzel kapcsolatban. Utánajártunk, mi az igazság!

Biztosan te is hallottad már azt az ismeretségi körödben, hogy ma a tej már teljesen más, vizezik, elvesznek vagy éppen hozzáadnak vitaminokat, ízfokozót (!), holott csak arról van szó, hogy az egészségünk védelmében vetették alá a pasztörizálás folyamatának. „A pasztörizálást számos helyen alkalmazzák az élelmiszeriparban. Így tartósítják a gyümölcsleveket, konzerveket, az ecetet sőt a bort és a sört is. Mégis leginkább a tej és a tejtermékek előállítása kapcsán lehet ismerős az embereknek ez az eljárás, hiszen a nyers tejben számos, az emberre is veszélyes kórokozó lehet” – mondja Szabó Krisztina élelmiszermérnök. Ennek ellenére néhány éve Amerikából elindult egy divathullám, amely a nyers tej fogyasztását helyezi előtérbe. „A nyers tej növekvő népszerűsége a közösségi médiában terjedő tévhiteknek, az egészségesebb élelmiszerek fogyasztása utáni vágynak, és a feldolgozott élelmiszerek iránti bizalmatlanságnak tudható be” – jegyzi meg szakértőnk, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy csakis pasztőrözött tej fogyasztása ajánlott. „Ha valaki termelőtől vásárol nyers tejet, azt otthon is tudja pasztörizálni, és ezt meg is kell tenni!”

A nyers tejről több tévhit is él / Fotó: Shutterstock
A nyers tejről több tévhit is él / Fotó: Shutterstock

Ez történik a tej pasztörizálása során

A pasztörizálás során a nyers tejben található kórokozók (így többek között a Listeria, a Salmonella, a Campylobacter, az E. Coli) nagy része elpusztul, így a tej nemcsak sokkal hosszabb ideig eltartható anélkül, hogy megromlana, de a fogyasztása is biztonságosabbá válik. Pasztörizáláskor a tejet rövid ideig felmelegítik, hevítik, majd nagyon gyorsan lehűtik. A három legelterjedtebb módszer:

  • a tejet 72 fokra melegítik 15 másodpercre,
  • 63 fokra melegítik 30 percre (ezt csináljuk otthon, amikor „felforraljuk” a tejet),
  • 140 fokra hevítik 4 másodpercre.

Ez utóbbi módszert nevezik UHT (ultra heat treating) eljárásnak. Az UHT eljárás során a tej eltarthatósága hónapokra nő, és a dobozok hűtést sem igényelnek.

Tévhitek a nyers tejről

  • A pasztőrözés csökkenti a tej tápértékét

Az ásványianyag-tartalom a hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad: átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium- és D-vitamin tartalma miatt fogyasztjuk.

  • A laktózérzékenyek ihatnak nyers tejet

A tej az tej – miért ne lenne a nyers tejben laktóz? A tévhit valószínűleg abból a hamis állításból származik, miszerint a nyers tej tartalmaz laktázt. Ez az az enzim, amely a laktóz lebontásához szükséges, és ami a laktózérzékenyeknek hiányzik, illetve kevés van, vagy nem látja el a feladatát.

  • A nyers tej fogyasztása megvéd a betegségektől

A szakértő szerint éppen ellenkezőleg: sokkal nagyobb eséllyel betegszik meg az, aki nyers tejet iszik. Nem igazak továbbá azok az állítások sem, amelyek szerint az állatok tartási körülményei csökkenthetik a kórokozók számát, biztonságossá téve a nyers tejet, hiszen ezek a körülmények nem befolyásolják a gyomruk baktériumtartalmát. A szakértő arra is figyelmeztet, hogy a bio nyers tejben ugyanúgy megélnek a káros baktériumok.

A tejet mindig csak pasztörizálás után fogyasszuk! / Fotó: Shutterstock
A tejet mindig csak pasztörizálás után fogyasszuk! / Fotó: Shutterstock

Ha nyers tejet vásárolnál, fogadd meg a Nébih tanácsait!

  • Csecsemők, gyerekek, terhes nők, idős, valamint legyengült immunrendszerű emberek esetében magasabb a kockázata a megbetegedésnek, ezért ők semmiképpen ne fogyasszanak nyers tejet!
  • Vidéki, állattartó helyek (tanyasi, falusi gazdasági udvar, tehenészet, tejház, stb.) látogatásakor se kóstoljunk forralás nélküli nyers tejet!
  • Nyers tejet tiszta, rendezett árusítóhelyen, megbízható termelőtől vásároljuk.
  • Ha árusító kocsiból vásárolunk, nézzük meg, kiírták-e a termelő nevét, címét.
  • Győződjünk meg arról, hogy a nyers tej hűtött.
  • Vigyünk magunkkal saját tárolóedényt, nyáron pedig hűtőtáskát is.
  • A nyers tejet hűtve, a lehető legrövidebb idő alatt juttassuk el otthonunkba.
  • Ne engedjük családtagjainknak a nyers tej forralás előtti „kóstolgatását”!
  • Szervezzük úgy a nyerstejjel kapcsolatos dolgainkat, hogy ne rendezkedjünk be nyers tej tárolására.
  • A nyers tejet egy megfelelő, tejforralásra rendszeresített edényben a lehető legrövidebb időn belül forraljuk fel, majd hidegvíz fürdőben hűtsük le.
  • A felforralt és lehűtött tejet hűtőszekrényben, szennyeződéstől védve, lefedve tároljuk.
  • A felforralt és lehűtött tej 0 – +5 °C-on tárolva több napig eltartható, és fogyasztható.
  • A nyers tejes edényt mosogatószerrel alaposan mossuk ki, forró vízzel öblítsük át, majd felhasználásig szennyeződéstől védetten tároljuk, és más élelmiszer, vagy ital tárolására ne használjuk.

Bővebben a nyers tej fogyasztásának kockázatáról ITT olvashatsz.

(Borítókép: Shutterstock)

7 ELLENÁLLHATATLAN TEJES ÉDESSÉG>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.