A brownie egy csokis csoda, ami a házibulik, zsúrok vagy csak a sima hétköznapok sztárja lehet, bármikor is sütjük. Igazán puha és szaftos brownie-t azonban nem könnyű készíteni, ám brownie-kekszet annál inkább! Az íze szinte ugyanolyan, sőt mennyei, ráadásul pillanatok alatt elkészül. A sós verzió pedig maga a csokiálom!
A sós brownie-keksz tökéletes választás, ha valami gyors és persze kakaós finomságra vágysz. Ha vendégeket vársz, vagy vendégségbe készülsz, zseniális ajándék egy doboznyi ebből a kekszből, ami annyira finom és csokis, hogy nehéz lesz tőle megválnia az édesszájúaknak. Ez a keksz ötvözi a brownie-k puhaságát és csokis ízét a kekszre jellemző ropogós kéreggel és a rájuk jellemző falatnyi mérettel. Igazán extra a tetejére kerülő sópehelytől lesz, ugyanis a só és a csoki együtt mámorító párost alkot.
A brownie-keksz elkészítése tényleg gyerekjáték, hiszen az alapanyagokat csak össze kell keverni, majd két kanál segítségével tepsire adagolni és mehet is a sütőbe, ahol tíz perc alatt elkészül az illatos sütemény. A sós brownie-keksz receptjét Farkasinszki Ildikó a Sütisuli legújabb részében bemutatja videón is, és elárul néhány apró praktikát is, amiktől tökéletes lesz a végeredmény.
Így készül a sós brownie-keksz, íme a recept videón!
Hozzávalók 24 darabhoz:
15 dkg liszt
1 tk. sütőpor
1 mk. só
2 db tojás
1 db tojássárgája
22 dkg kristálycukor
1 ek. étolaj
1 tk. vaníliakivonat
10 dkg étcsokoládé
8 dkg vaj
10,5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 tk. instant kávé (elhagyható)
sópehely a kekszek tetejére (elhagyható)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Két tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
Egy közepes tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót.
Egy másik tálban kézi robotgéppel kihabosítjuk a tojásokat a cukorral, az étolajjal és a vaníliakivonattal.
Egy nyeles kis lábasban megolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal. Levesszük a tűzről, és habverővel belekeverjük a kakaóport és az instant kávét.
A csokis keveréket óvatosan a tojásos masszához öntjük, és addig keverjük, amíg szép sima keveréket kapunk.
Hozzáadjuk a lisztes keveréket is, és egy szilikonspatulával óvatosan összeforgatjuk.
A sütőpapíros tepsikre két kanál segítségével 1,5 evőkanálnyi méretű halmokat rakunk a csokis masszából, úgy, hogy kb. 4 cm-es hely maradjon az egyes kupacok között.
Minden süti tetejét megszórjuk sópehellyel, és 8-10 perc alatt megsütjük őket, míg a kekszek teteje fényes és repedezett lesz.
Kivesszük a tepsit a sütőből, ha szeretnénk, megszórhatjuk a tetejüket csokireszelékkel, és 5 percig hagyjuk a tepsiben hűlni a kekszeket.
Egy tortalapát segítségével áttesszük a még langyos kekszeket rácsra, és ott hagyjuk teljesen kihűlni őket. Légmentesen záródó dobozban szobahőmérsékleten tároljuk őket.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.