A műanyag vágódeszkát sokan nem szeretik, ugyanis tartanak attól, hogy a vágás során leforgácsolódó apró műanyagok belekerülnek az ételbe, és így bejutnak a szervezetünkbe. A műanyag vágódeszkákat azonban könnyebb tisztítani és tárolni, mint a fát, sokan pont ezért is szeretik ezeket igazán. Az egyszerű, esetleg gyenge anyagból készült műanyag vágódeszkák viszonylag hamar elgörbülnek, de ami a legzavaróbb, hogy folyamatosan csúszkálnak a konyhapulton.
Létezik ugyan egy egyszerű praktika, amivel ez megakadályozható, méghozzá, ha konyharuhát teszünk a deszka alá, de nehéz elkerülni, hogy a nyers hús hozzáérjen a rongyhoz. Sokkal jobb választás lehet, ha eleve olyan vágódeszkát választunk, ami rendelkezik csúszásgátló tappancsokkal, és most egy ilyen termék kapható a Lidlben. A német diszkontlánc magyar boltjaiban augusztus 22-én jelentek meg a kétféle méretben és pasztelles zöld, valamint lila színben kapható vágódeszkák.
A Lidl új vágódeszkái a csúszásgátló tappancsok mellett azért is különlegesek, mivel BPA-mentesek, ráadásul a felületük késkímélő is. Merev, vastag vágódeszkák, melyek fogórésszel is rendelkeznek. A vágódeszkák ára 1999 forint, és a készlet erejéig érhetőek el a boltokban.
Szakemberek megvizsgálták, hogy mennyi műanyag részecske morzsolódik le a műanyag vágódeszkáról használat során és döbbenetes eredményre jutottak. Vágásonként 15 milligramm mikroműanyag esik le a deszkáról, ami éves szinten akár 50 grammot is jelenthet, ami nagyjából tíz bankkártya súlyának felel meg. Ebből nem mind jut a készülő ételbe, de ha csak egy töredékét is belesöpörjük a serpenyőbe vagy a fazékba, az így is a gyomrunkban végzi – derült ki a The Kitchn cikkéből.
A kutatók azt tapasztalták, hogy a közvélekedéssel ellentétben a fa vágódeszkák higiénikusabbak, mint a műanyag vágófelületek. Mégis, hogyan lehetséges ez? Kísérletek során megvizsgálták a különböző anyagú vágódeszkákat, és azt tapasztalták a szakemberek, hogy a mosatlan, egy teljes éjszakára kint hagyott műanyag vágódeszkán jelentősen megnövekedett a baktériumok száma, a fán viszont a nullához közelített ez az érték.
Ennek oka egyébként az lehet, hogy a műanyag vágódeszka használata során egyre több karcolás és vágásnyom keletkezik. Ezekben a kis résekben kórokozók telepszenek meg, amelyeknek meg sem kottyan egy intenzív forró vizes program a mosogatógépben. Ezzel szemben a fa vágódeszka képes önmagát fertőtleníteni a benne található csersavnak köszönhetően, ráadásul a késnek sem árt.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.