Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Érdekességek

Omlós és puha hús vajas tésztában: íme a Wellington bélszín története

Kinek készült az első Wellington bélszín, a gombapéppel és vajas leveles tésztában sütött színhús, és hogy lett világhírű? Elmeséljük!

A gasztronómiai névadásba időnként a történelem is beleszól. Például a csirke marengói módra az olasz hadszíntéren diadalmaskodó Napóleonra emlékeztet, a tésztába csomagolva megsütött bélszínről pedig Arthur Wellesley (1769–1852), Wellington első hercege jut eszünkbe.

Az angol hadvezér és államférfi állítólag a történelmi jelentőségű csatát követő ünnepi lakomán fogyasztotta az ínyencfogást, amely a fáma szerint nem is a személyéről, hanem jellegzetes csizmájáról kapta a nevét.

Utólag nehéz kideríteni, mi a valóság – az a lényeg, hogy a gombapéppel és vajas leveles tésztában sütött színhús mennyeien omlós és puha marad.

A fantasztikus étel valójában már régebb óta létezett Franciaországban, azzal a különbséggel, hogy a filet de bœuf en croûte (bélszín kéregben) hagyományosan libamájpástétommal készült. A waterlooi győztes azonban nem kedvelte a libamájat, ezért azt a szakácsa gombával helyettesítette.

A napóleoni háborúk konfliktussorozatát lezáró, sokáig elhúzódó bécsi béketárgyalásokon a diplomaták nemcsak tárgyaltak, hanem finom ételeket is ettek, sőt szórakozni sem átallottak. (Nem véletlen, hogy az 1814–15-ös eseményt táncoló kongresszusként említik a történelemkönyvek.) A koronás fők és a legmagasabb rangú tárgyaló felek – köztük a Nagy-Britanniát képviselő Wellington – magukkal vitték az osztrák császárvárosba szakácsaikat, akik egymással versenyezve kreálták számukra a finomságokat. A kongresszus idején többször az asztalra kerülő Wellington bélszín nagy sikert aratott, és ennek köszönhetően világhódító diadalútra indult.

A Wellington módra készített angol bélszín ma is ünnepi fogásnak számít. Az ínyencek a gombatölteléket vargányával, a köretként kínált burgonyapürét pedig szarvasgombával gazdagítják.

Wellington lazac recept >>>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.