Mákos guba  recept
Mákos guba
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Érdekességek

Omlós és puha hús vajas tésztában: íme a Wellington bélszín története

Kinek készült az első Wellington bélszín, a gombapéppel és vajas leveles tésztában sütött színhús, és hogy lett világhírű? Elmeséljük!

A gasztronómiai névadásba időnként a történelem is beleszól. Például a csirke marengói módra az olasz hadszíntéren diadalmaskodó Napóleonra emlékeztet, a tésztába csomagolva megsütött bélszínről pedig Arthur Wellesley (1769–1852), Wellington első hercege jut eszünkbe.

Az angol hadvezér és államférfi állítólag a történelmi jelentőségű csatát követő ünnepi lakomán fogyasztotta az ínyencfogást, amely a fáma szerint nem is a személyéről, hanem jellegzetes csizmájáról kapta a nevét.

Utólag nehéz kideríteni, mi a valóság – az a lényeg, hogy a gombapéppel és vajas leveles tésztában sütött színhús mennyeien omlós és puha marad.

A fantasztikus étel valójában már régebb óta létezett Franciaországban, azzal a különbséggel, hogy a filet de bœuf en croûte (bélszín kéregben) hagyományosan libamájpástétommal készült. A waterlooi győztes azonban nem kedvelte a libamájat, ezért azt a szakácsa gombával helyettesítette.

A napóleoni háborúk konfliktussorozatát lezáró, sokáig elhúzódó bécsi béketárgyalásokon a diplomaták nemcsak tárgyaltak, hanem finom ételeket is ettek, sőt szórakozni sem átallottak. (Nem véletlen, hogy az 1814–15-ös eseményt táncoló kongresszusként említik a történelemkönyvek.) A koronás fők és a legmagasabb rangú tárgyaló felek – köztük a Nagy-Britanniát képviselő Wellington – magukkal vitték az osztrák császárvárosba szakácsaikat, akik egymással versenyezve kreálták számukra a finomságokat. A kongresszus idején többször az asztalra kerülő Wellington bélszín nagy sikert aratott, és ennek köszönhetően világhódító diadalútra indult.

A Wellington módra készített angol bélszín ma is ünnepi fogásnak számít. Az ínyencek a gombatölteléket vargányával, a köretként kínált burgonyapürét pedig szarvasgombával gazdagítják.

A BÉLSZÍN, MÁS NÉVEN VESEPECSENYE >>>
KARÁCSONYI MENÜ: 16 ÜNNEPI FŐÉTEL A WELLINGTONTÓL A TÖLTÖTT KÁPOSZTÁIG >>>
WELLINGTON, NEM CSAK BÉLSZÍNBŐL - EGY NAGY ÜNNEPI KLASSZIKUS MÁSKÉNT >>>
WELLINGTON BÉLSZÍN recept >>>
WELLINGTON BÉLSZÍN (EREDETI ANGOL RECEPT) >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.