A gasztronómiai névadásba időnként a történelem is beleszól. Például a csirke marengói módra az olasz hadszíntéren diadalmaskodó Napóleonra emlékeztet, a tésztába csomagolva megsütött bélszínről pedig Arthur Wellesley (1769–1852), Wellington első hercege jut eszünkbe.
Az angol hadvezér és államférfi állítólag a történelmi jelentőségű csatát követő ünnepi lakomán fogyasztotta az ínyencfogást, amely a fáma szerint nem is a személyéről, hanem jellegzetes csizmájáról kapta a nevét.
Utólag nehéz kideríteni, mi a valóság – az a lényeg, hogy a gombapéppel és vajas leveles tésztában sütött színhús mennyeien omlós és puha marad.
A fantasztikus étel valójában már régebb óta létezett Franciaországban, azzal a különbséggel, hogy a filet de bœuf en croûte (bélszín kéregben) hagyományosan libamájpástétommal készült. A waterlooi győztes azonban nem kedvelte a libamájat, ezért azt a szakácsa gombával helyettesítette.
A napóleoni háborúk konfliktussorozatát lezáró, sokáig elhúzódó bécsi béketárgyalásokon a diplomaták nemcsak tárgyaltak, hanem finom ételeket is ettek, sőt szórakozni sem átallottak. (Nem véletlen, hogy az 1814–15-ös eseményt táncoló kongresszusként említik a történelemkönyvek.) A koronás fők és a legmagasabb rangú tárgyaló felek – köztük a Nagy-Britanniát képviselő Wellington – magukkal vitték az osztrák császárvárosba szakácsaikat, akik egymással versenyezve kreálták számukra a finomságokat. A kongresszus idején többször az asztalra kerülő Wellington bélszín nagy sikert aratott, és ennek köszönhetően világhódító diadalútra indult.
A Wellington módra készített angol bélszín ma is ünnepi fogásnak számít. Az ínyencek a gombatölteléket vargányával, a köretként kínált burgonyapürét pedig szarvasgombával gazdagítják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.