Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt
Kínai szezámmagos csirke
Káposztás tészta egyszerűen
Körömpörkölt csülökkel
Finomfőzelék
Zsemlegombóc
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal
Vadas marha
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus kuglóf
Krémes spenótfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Farsangi szalagos fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Van, akinél már gyerekkorban, és van, akinél csak felnőttként jelentkeznek először a liszt- vagy gluténérzékenység tünetei. A diagnosztizálása nem egyszerű, de ha feltárják, helyes táplálkozással szerencsére megelőzhetőek a komolyabb problémák! Somogyi-Kovács Anita dietetikus tanácsai következnek.

A gluténszenzitív enteropathia, azaz a cöliakia egy autoimmun eredetű megbetegedés, nagyon régi, helytelen szóhasználattal „ lisztérzékenység” vagy gluténérzékenység.

A búza, a rozs, az árpa glutén nevű fehérjéi tartalmazzák az érintettek számára, a betegséget kiváltó alkotórészt, a gliadint, és bizonyos esetekben a zab, mint gabona is jócskán szennyezett lehet, a gabonatárolási szokások miatt.


 

Mivel a lisztérzékenység tünetei – súlynövekedésés / vagy a növekedés elégtelensége; nem bélfertőzés okozta hasmenés; fehérje-, vas-, kalcium-, D-vitamin-hiány; csontritkulás; a szokásos kezelésre nem javuló vérszegénység; egyéb hiányállapotok – hasonlóak lehetnek más betegségek szimptómáihoz, ezért a biztos diagnózis felállításához mindenképpen szükség van a bélbolyhok szövettani vizsgálatára,a speciális antitest-ellenőrzésekre, valamint, a gluténmentes és gluténtartalmú diéta váltogatása esetén jelentkezőreakciók megfigyelésére. 
A másik módszer a betegség kimutatására, a genetikai szűrés, ami bár nem olcsó, viszont egyszerű, szájnyálkahártya törléses módszerrel elvégezhető!

Biztos diagnózishiányában bármilyen étrendi megszorítás súlyos hiba lehet!

Gluténmentes receptek a Mindmegettén >>>

A CSALÁDBAN MARAD?

A már érintett családokban valóban előfordulhat a további cöliákia megjelenése(kb. 10%-os arányban), főként elsőfokú rokonság esetén. Egyszerűbben: ha az egyik szülő cöliakiás, akkor a születendő gyermeknél 10% esély van a betegség megjelenésére, ha pedig mindkét szülő az, akkor sajnos ennél is nagyobb. Érdemes elvégezni tehát a betegek családjának szűrését is, természetesen az erre alkalmas módszerekkel.

Az inkorrekt „vizsgálatoknak”, olyan ételintolerancia teszteknek, ahol „intoleráns” valaki a búzalisztre, de a búzadarára nem, ott nem szabad bedőlni!

TÜNETEK ÉS MEGOLDÁS

A kisgyermekek esetében akár igen súlyos állapot is kialakulhat: elmaradnak a fejlődésben, étvágytalanok, nem érdeklik őket a környezeti ingerek, sápadtak, gyengék, fáradékonyak, a hasuk puffadt (pókhas), a végtagjaik ugyanakkor vékonykák, a bőrük rugalmassága-feszessége (turgor) pedig alacsony szintű. A tüneteket a bélbolyhok sorvadása miatti felszívódási zavar okán kialakuló relatív éhezés és tápanyaghiány okozza.

A felnőttek esetében ezek mellett akár a nemzőképesség zavara is megjelenhet. A cöliákiának jelenleg egyetlen kezelési módja létezik: a teljes gluténmentes étrend bevezetése és élethosszig való fenntartása. Ehhez szigorúan dietetikus által összeállított és irányított, egyénre szabott táplálkozási program szükséges!

Óva intenék mindenkit a különféle csodaszerek és csodamódszerek ígéretétől, melyek szerint a cöliákia megszüntethető!

3 tipp

- A búza, rozs, árpa és zab helyett a rizst (főtt és ízesített rizs, rizsliszt, rizstészta), a kukoricalisztet és -darát, a tiszta szójakészítményeket (ha nem áll fenn szójaallergia!) javasoljuk.

- Minidig alaposan el kell olvasni a kiválasztott termékek összetevőit, mert azok még nyomokban sem tartalmazhatják a következőket: búza (tönkölyt sem!), rozs, árpa, zab;ezek lisztjei és darái; glutén, gliadin, valamint a fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és az abból készült termék; „nevesincs” keményítő.
Egy adott termékre egyébként csak szigorú ellenőrzés után lehet ráírni, hogy gluténmentes!

- Érdemes részt venni egy olyan főzőtanfolyamon,ahol a speciális, gluténmentes alapanyagokból készítik el a kenyérféléket és a süteményeket.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.