Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Van, akinél már gyerekkorban, és van, akinél csak felnőttként jelentkeznek először a liszt- vagy gluténérzékenység tünetei. A diagnosztizálása nem egyszerű, de ha feltárják, helyes táplálkozással szerencsére megelőzhetőek a komolyabb problémák! Somogyi-Kovács Anita dietetikus tanácsai következnek.

A gluténszenzitív enteropathia, azaz a cöliakia egy autoimmun eredetű megbetegedés, nagyon régi, helytelen szóhasználattal „ lisztérzékenység” vagy gluténérzékenység.

A búza, a rozs, az árpa glutén nevű fehérjéi tartalmazzák az érintettek számára, a betegséget kiváltó alkotórészt, a gliadint, és bizonyos esetekben a zab, mint gabona is jócskán szennyezett lehet, a gabonatárolási szokások miatt.


Mivel a lisztérzékenység tünetei – súlynövekedésés / vagy a növekedés elégtelensége; nem bélfertőzés okozta hasmenés; fehérje-, vas-, kalcium-, D-vitamin-hiány; csontritkulás; a szokásos kezelésre nem javuló vérszegénység; egyéb hiányállapotok – hasonlóak lehetnek más betegségek szimptómáihoz, ezért a biztos diagnózis felállításához mindenképpen szükség van a bélbolyhok szövettani vizsgálatára,a speciális antitest-ellenőrzésekre, valamint, a gluténmentes és gluténtartalmú diéta váltogatása esetén jelentkezőreakciók megfigyelésére.
A másik módszer a betegség kimutatására, a genetikai szűrés, ami bár nem olcsó, viszont egyszerű, szájnyálkahártya törléses módszerrel elvégezhető!

Biztos diagnózishiányában bármilyen étrendi megszorítás súlyos hiba lehet!

Gluténmentes receptek a Mindmegettén >>>
A CSALÁDBAN MARAD?

A már érintett családokban valóban előfordulhat a további cöliákia megjelenése(kb. 10%-os arányban), főként elsőfokú rokonság esetén. Egyszerűbben: ha az egyik szülő cöliakiás, akkor a születendő gyermeknél 10% esély van a betegség megjelenésére, ha pedig mindkét szülő az, akkor sajnos ennél is nagyobb. Érdemes elvégezni tehát a betegek családjának szűrését is, természetesen az erre alkalmas módszerekkel.

Az inkorrekt „vizsgálatoknak”, olyan ételintolerancia teszteknek, ahol „intoleráns” valaki a búzalisztre, de a búzadarára nem, ott nem szabad bedőlni!

LISZTÉRZÉKENYSÉG - NEHÉZ TETTEN ÉRNI >>>
TÜNETEK ÉS MEGOLDÁS

A kisgyermekek esetében akár igen súlyos állapot is kialakulhat: elmaradnak a fejlődésben, étvágytalanok, nem érdeklik őket a környezeti ingerek, sápadtak, gyengék, fáradékonyak, a hasuk puffadt (pókhas), a végtagjaik ugyanakkor vékonykák, a bőrük rugalmassága-feszessége (turgor) pedig alacsony szintű. A tüneteket a bélbolyhok sorvadása miatti felszívódási zavar okán kialakuló relatív éhezés és tápanyaghiány okozza.

A felnőttek esetében ezek mellett akár a nemzőképesség zavara is megjelenhet. A cöliákiának jelenleg egyetlen kezelési módja létezik: a teljes gluténmentes étrend bevezetése és élethosszig való fenntartása. Ehhez szigorúan dietetikus által összeállított és irányított, egyénre szabott táplálkozási program szükséges!

Óva intenék mindenkit a különféle csodaszerek és csodamódszerek ígéretétől, melyek szerint a cöliákia megszüntethető!

3 tipp

- A búza, rozs, árpa és zab helyett a rizst (főtt és ízesített rizs, rizsliszt, rizstészta), a kukoricalisztet és -darát, a tiszta szójakészítményeket (ha nem áll fenn szójaallergia!) javasoljuk.

- Minidig alaposan el kell olvasni a kiválasztott termékek összetevőit, mert azok még nyomokban sem tartalmazhatják a következőket: búza (tönkölyt sem!), rozs, árpa, zab;ezek lisztjei és darái; glutén, gliadin, valamint a fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és az abból készült termék; „nevesincs” keményítő.
Egy adott termékre egyébként csak szigorú ellenőrzés után lehet ráírni, hogy gluténmentes!

- Érdemes részt venni egy olyan főzőtanfolyamon,ahol a speciális, gluténmentes alapanyagokból készítik el a kenyérféléket és a süteményeket.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.