Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Van, aki azért szereti, mert kalóriaszegény, mégis laktat. Van, aki azért, mert egyszerre űzi el az éhséget és oltja a szomjat. Mások az ízéért és az egyediségéért kedvelik. A végeredmény végül is mindig ugyanaz: dinnyét enni érdemes!

A görögdinnyét az ókori népek lázcsillapításra és a szoptató anyukák tejtermelésének növelésére használták. Hamar felismerték, hogy a piros, lédús gyümölcs kiváló vízhajtó hatással rendelkezik, és segíti az emésztést. A gyümölcsöt lábadozóknak is ajánlják, mivel megtisztítja a vért, így segít felépülni a betegségekből. De a felső légzőszervi panaszok kezelésében is hatásos, gyógyítja a gyulladásokat.

A frissítő hatású nyári gyümölcs kalóriatartalma rendkívül alacsony, 10 deka mindössze 28 kalóriát tartalmaz. A dinnye mintegy 80 százaléka víz, amelynek köszönhetően tökéletes vízhajtó hatással rendelkezik. A görögdinnye gazdag káliumban, folsavban és A-vitaminban, de kevés foszfort és magnéziumot is tartalmaz.

A későn érő kemény héjú sárga- vagy görög dinnyét, szárával együtt kell levágni és ruhával megtörölve egy faládába szitált hamu közé kell rakni, olyan távolságnyira, hogy egyik a másikat ne érintse. Ezután még be is kell fedni hamuval. Végül a láda fedelét borítsuk rá és a pincébe rakjuk le. Az ily módon elrakott dinnye egész késő télen is élvezhető gyümölcsöt szolgáltat. (Zilahy Ágnes: Valódi Magyar Szakácskönyv, 1892.)

Hogyan ismerjük fel a jó ízű, érett görögdinnyét?

Vizsgáljuk meg a kocsányát! Ha összeaszalódott, fonnyadt, akkor a dinnye állott. Tudják ezt a dinnyeárusok is és gyakran rövidítgetik a dinnye kocsányát, amíg teljesen el nem fogy. Már a kocsány nélküli dinnye is arról árulkodhat, hogy a termést nem aznap szedték fel. Tudnunk kell, hogy az érett görögdinnyének az az oldala, mely a földön fekszik, sárga színűre változik érett állapotban. Könnyű a friss érett dinnyét megkülönböztetni ha figyelembe vesszük, hogy reggelente több pára csapódik le rajtuk mint az éretleneken. Ütögetésre az érett görögdinnye mélyebb hangot ad, mint az éretlen. A túlérett dinnye héja, főleg a kocsányával ellentétes végén megpuhulhat. Bár a szabályok szerint a piacokon a dinnyét nem volna szabad meglékelni, kérjük meg a dinnyeárust, hogy vízben tartott lékelő kését fúrja bele a kiválasztott gyümölcs száraz ruhával letörölt részébe. Ez az egyetlen megbízható módja annak, hogy meggyőződjük a termés minőségéről.

A tapasztalt gazdák tudják, hogy a görögdinnyét szeptember első hetéig nyugodtan árusíthatják. Szeptember 5-én van az a Lőrinc-nap, amely után a dinnye már lőrincessé, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlanná, túléretté válik. Sajnos a vásárlók ezt gyakran nem tudják és már az augusztus 10-i Lőrinc-nap után nem vásárolnak dinnyét, pedig augusztusban érik be a legízletesebb hazai görögdinnye java része (például a hosszúkás sárga és pirosbélű egyaránt). Sajnos gyakran megtörténik, hogy a korai júliusi dinnye több mint egy hónapig leszedve eladatlanul marad. Ez az állott dinnye hajlamos arra, hogy túlérjen.

Dinnyés receptek:

Hideg gyümölcsleves

Dinnye narancslikőrrel joghurtöntettel

Kapcsolódó cikkek:

Dinnye galéria >>>

Csak dinnye legyen! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.