A görögdinnyét az ókori népek lázcsillapításra és a szoptató anyukák tejtermelésének növelésére használták. Hamar felismerték, hogy a piros, lédús gyümölcs kiváló vízhajtó hatással rendelkezik, és segíti az emésztést. A gyümölcsöt lábadozóknak is ajánlják, mivel megtisztítja a vért, így segít felépülni a betegségekből. De a felső légzőszervi panaszok kezelésében is hatásos, gyógyítja a gyulladásokat.
A frissítő hatású nyári gyümölcs kalóriatartalma rendkívül alacsony, 10 deka mindössze 28 kalóriát tartalmaz. A dinnye mintegy 80 százaléka víz, amelynek köszönhetően tökéletes vízhajtó hatással rendelkezik. A görögdinnye gazdag káliumban, folsavban és A-vitaminban, de kevés foszfort és magnéziumot is tartalmaz.
A későn érő kemény héjú sárga- vagy görög dinnyét, szárával együtt kell levágni és ruhával megtörölve egy faládába szitált hamu közé kell rakni, olyan távolságnyira, hogy egyik a másikat ne érintse. Ezután még be is kell fedni hamuval. Végül a láda fedelét borítsuk rá és a pincébe rakjuk le. Az ily módon elrakott dinnye egész késő télen is élvezhető gyümölcsöt szolgáltat. (Zilahy Ágnes: Valódi Magyar Szakácskönyv, 1892.)
Hogyan ismerjük fel a jó ízű, érett görögdinnyét?
Vizsgáljuk meg a kocsányát! Ha összeaszalódott, fonnyadt, akkor a dinnye állott. Tudják ezt a dinnyeárusok is és gyakran rövidítgetik a dinnye kocsányát, amíg teljesen el nem fogy. Már a kocsány nélküli dinnye is arról árulkodhat, hogy a termést nem aznap szedték fel. Tudnunk kell, hogy az érett görögdinnyének az az oldala, mely a földön fekszik, sárga színűre változik érett állapotban. Könnyű a friss érett dinnyét megkülönböztetni ha figyelembe vesszük, hogy reggelente több pára csapódik le rajtuk mint az éretleneken. Ütögetésre az érett görögdinnye mélyebb hangot ad, mint az éretlen. A túlérett dinnye héja, főleg a kocsányával ellentétes végén megpuhulhat. Bár a szabályok szerint a piacokon a dinnyét nem volna szabad meglékelni, kérjük meg a dinnyeárust, hogy vízben tartott lékelő kését fúrja bele a kiválasztott gyümölcs száraz ruhával letörölt részébe. Ez az egyetlen megbízható módja annak, hogy meggyőződjünk a termés minőségéről.
A tapasztalt gazdák tudják, hogy a görögdinnyét szeptember első hetéig nyugodtan árusíthatják. Szeptember 5-én van az a Lőrinc-nap, amely után a dinnye már lőrincessé, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlanná, túléretté válik. Sajnos a vásárlók ezt gyakran nem tudják és már az augusztus 10-i Lőrinc-nap után nem vásárolnak dinnyét, pedig augusztusban érik be a legízletesebb hazai görögdinnye java része (például a hosszúkás sárga és pirosbélű egyaránt). Sajnos gyakran megtörténik, hogy a korai júliusi dinnye több mint egy hónapig leszedve eladatlanul marad. Ez az állott dinnye hajlamos arra, hogy túlérjen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.