Régóta szemezel a hipermarketben vagy a zöldségesnél néhány titokzatos gyümölccsel? Ne habozz tovább, ismerkedj meg velük közelebbről, mert segítenek feltölteni a vitaminraktáraidat!
Ezek a messziről érkező különlegességek önmagukban vagy desszertek, koktélok alkotórészeiként üdítő változatosságot jelentenek a télen elfogyasztott sok alma, citrusféle és banán után. Már egy-két darab is feldobja a napodat.
A hurma, khaki és sharon néven egyaránt forgalmazott datolyaszilva hazánkban is megterem. Az Ázsiából elterjedt gyümölcs legfinomabb változatát az izraeli Sharon-síkságon nemesítették. Alakja és feszes héja szilvára, mérete, aranyló színe és édes íze kajszibarackra emlékeztet. Várd ki türelemmel, hogy megpuhuljon, mert éretlenül élvezhetetlen. Ha érett állapotban viszed haza, csak 1-2 napot bír ki a hűtőben. Lefagyasztva hűtőládában tárolhatod.
Fogyaszd nyersen önmagában, gazdagíts vele gyümölcssalátát vagy díszíts vele pudingot, fagylaltkelyhet, jégkrémdesszertet. Süteménybe vagy mellé, továbbá gyümölcslének, lekvárnak, befőttnek és aszalva is kiváló.
A Dél-Kínában több mint ezer éve termesztett trópusi gyümölcsöt kínai ikerszilvának is nevezik. Magas a C-vitamin- és ásványianyag-tartalma. Pirosas, rücskös héja nem ehető. Lédús fehér húsában nagy sötétbarna mag rejtőzik.
A fűszeresen édes zamatú licsiből Kelet-Ázsiában befőttet, zselét, sőt bort és likőrt készítenek, továbbá helyenként aszalják vagy párolják is. Érzékeny a hőre, ezért csak rövid ideig szabad melegíteni.
Nyersen a legfinomabb. Fejtsd le a héját, mintha tojást hámoznál, majd távolítsd el a magját. Eheted önmagában vagy használhatod salátákba, koktélokhoz, valamint torták, sütemények, krémes és jeges desszertek díszítésére.
Passiógyümölcsnek is nevezik, mert a trópusi golgotavirág termése. Sok benne az A-vitamin, a foszfor, a kalcium és a vas.
Az éretten sötétlila termést hosszan tárolhatod szobahőmérsékleten. Ahogy a héja ráncosodik, úgy lesz egyre zamatosabb a belseje. Teljesen érett állapotban üdítően savanykás-édes-csípős ízű. Kiemeli más gyümölcsök ízét. Gyakran adják kevert gyümölcslevekhez és gyümölcsös jeges teákhoz.
A hosszában félbevágott maracujából könnyen kikanalazhatod a húsos részt. A magokkal együtt, esetleg egy kevés cukorral megszórva fogyaszthatod, továbbá felhasználhatod desszertekhez, tortákhoz, gyümölcssalátákhoz vagy akár sörbethez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.