Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos
Kapros tökfőzelék virslivel
Farsangi szalagos fánk
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dödölle - az eredeti recept
Dubarry-csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus grízgaluska leves
Finomfőzelék
Babgulyás
Kínai szezámmagos csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Zsemlegombóc
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tojásos nokedli fejes salátával
Gyümölcs

Így mosd meg az epret, hogy ne maradjon rajta vegyszer!

eper
A biogazdaságból származó vagy a saját kiskertedben szedett epret is meg kell mosni, hiszen érése során földdel érintkezik. Még fontosabb az alapos tisztítás a nagy ültetvényeken termett gyümölcs esetén, amely vegyi anyagokat tartalmazhat.

Csapvizes öblítéssel vagy fertőtlenítő mosással megszabadulhatsz a különféle szennyeződésektől, de bánj finoman a piros bogyókkal, mert minél puhábbak, annál sérülékenyebbek!

5 jó tanács

1. Az epret mindig közvetlenül fogyasztás vagy feldolgozás előtt mosd meg, mert vizesen gyorsan elszaporodnak rajta a mikroorganizmusok és romlásnak indul. (A mosatlan gyümölcsöt felhasználásig tálcán egy rétegben szétterítve a hűtőben vagy hűvös helyen tárolhatod egy rövid ideig.)

2. Zuhanyozás helyett készíts inkább kényeztető fürdőt, mert az erős vízsugár károsíthatja a bogyók felületét. Úsztasd az epret nagyobb tálba vagy a mosogatóba engedett tiszta vízben, miközben finoman ide-oda mozgatod a kezeddel. Végül csepegtesd le egy szűrőben vagy konyhai papírtörlőn.

3. A mosás legfeljebb 15 percig tartson, mert az áztatástól az eper megszívja magát vízzel, íztelenné válik és a vitaminok is kioldódnak belőle.

4. Meleg vízzel jobban leoldhatod a gyümölcsről a szennyeződéseket, mint hideggel.

5. Az epret csak mosás után tisztítsd meg. Ha előtte csíped le a kocsányát, illetve távolítod el a csumáját, akkor túl sok vizet vesz fel, ami rontja az ízét és állagát.

Viszlát, vegyszerek!

A mezőgazdaságban használt kemikáliák jelentős része a gyümölcsök és zöldségek héjának külső felületén tapad meg. Bár ezek csak nagy mennyiségben kifejezetten károsak az egészségre, ajánlatos hámozással vagy alapos mosással eltávolítani őket.

Mivel az epret nem lehet meghámozni, főleg pici baba vagy beteg, idős ember részére nem árt fertőtlenítő mosásnak alávetni.

A csapvizes fürdő önmagában is hatásos, hiszen a vízművek fertőtlenítő tulajdonságú klórt juttatnak a vezetékekbe.

Vagy engedj 1 liter hideg vizet egy üvegtálba, keverj bele 1 dl 5%-os ecetet, és hagyd állni benne a gyümölcsöt pár percig. Végül tésztaszűrővel szedd ki, és öblítsd le folyó vízzel.

Kockázatmentesen tisztíthatsz és fertőtleníthetsz szódabikarbónával is. Adj a vízhez literenként egy evőkanálnyit, tedd bele az epret kb. 10 percre, majd bő vízsugár alatt öblítsd le.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.