Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gyümölcs

Így mosd meg az epret, hogy ne maradjon rajta vegyszer!

eper
A biogazdaságból származó vagy a saját kiskertedben szedett epret is meg kell mosni, hiszen érése során földdel érintkezik. Még fontosabb az alapos tisztítás a nagy ültetvényeken termett gyümölcs esetén, amely vegyi anyagokat tartalmazhat.

Csapvizes öblítéssel vagy fertőtlenítő mosással megszabadulhatsz a különféle szennyeződésektől, de bánj finoman a piros bogyókkal, mert minél puhábbak, annál sérülékenyebbek!

5 jó tanács

1. Az epret mindig közvetlenül fogyasztás vagy feldolgozás előtt mosd meg, mert vizesen gyorsan elszaporodnak rajta a mikroorganizmusok és romlásnak indul. (A mosatlan gyümölcsöt felhasználásig tálcán egy rétegben szétterítve a hűtőben vagy hűvös helyen tárolhatod egy rövid ideig.)

2. Zuhanyozás helyett készíts inkább kényeztető fürdőt, mert az erős vízsugár károsíthatja a bogyók felületét. Úsztasd az epret nagyobb tálba vagy a mosogatóba engedett tiszta vízben, miközben finoman ide-oda mozgatod a kezeddel. Végül csepegtesd le egy szűrőben vagy konyhai papírtörlőn.

3. A mosás legfeljebb 15 percig tartson, mert az áztatástól az eper megszívja magát vízzel, íztelenné válik és a vitaminok is kioldódnak belőle.

4. Meleg vízzel jobban leoldhatod a gyümölcsről a szennyeződéseket, mint hideggel.

5. Az epret csak mosás után tisztítsd meg. Ha előtte csíped le a kocsányát, illetve távolítod el a csumáját, akkor túl sok vizet vesz fel, ami rontja az ízét és állagát.

Viszlát, vegyszerek!

A mezőgazdaságban használt kemikáliák jelentős része a gyümölcsök és zöldségek héjának külső felületén tapad meg. Bár ezek csak nagy mennyiségben kifejezetten károsak az egészségre, ajánlatos hámozással vagy alapos mosással eltávolítani őket.

Mivel az epret nem lehet meghámozni, főleg pici baba vagy beteg, idős ember részére nem árt fertőtlenítő mosásnak alávetni.

A csapvizes fürdő önmagában is hatásos, hiszen a vízművek fertőtlenítő tulajdonságú klórt juttatnak a vezetékekbe.

Vagy engedj 1 liter hideg vizet egy üvegtálba, keverj bele 1 dl 5%-os ecetet, és hagyd állni benne a gyümölcsöt pár percig. Végül tésztaszűrővel szedd ki, és öblítsd le folyó vízzel.

Kockázatmentesen tisztíthatsz és fertőtleníthetsz szódabikarbónával is. Adj a vízhez literenként egy evőkanálnyit, tedd bele az epret kb. 10 percre, majd bő vízsugár alatt öblítsd le.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.