A szeder nem egyszerre érik be a bokrokon, így júliustól egészen októberig szüretelhető a termés. Nyers fogyasztásra és konyhai hasznosításra egyaránt a teljes felületükön sötétlilára színeződött, fénylően feszes szemek az igazán alkalmasak.
Az érett bogyók nyomásra felettébb érzékenyek. A szállításkor megsérülteket selejtezd ki, mert gyorsan penészednek! Az épeket terítsd szét egy tálcán, és folpakkal letakarva tedd a hűtőbe. Ha 2-3 napon belül nem tudod elfogyasztani vagy felhasználni a készletedet, akkor fagyaszd le – tasakokba porciózva egy évig eláll. A kiolvasztott szeder ugyan kevésbé feszes, mint a friss, de lekvárnak, kompótnak vagy szósznak így is tökéletes.
A kényes szeder a tisztálkodást illetően jobban kedveli a kényeztető kádfürdőt, mint a masszírozós zuhanyt. Nagy nyeles szűrőben, finoman mozgasd egy tál hideg vízben, majd csepegtesd le és konyhai papírtörlőn hagyd megszáradni. Ha a forgalmas utaktól távoli kertedből vagy ismerős ültetvényről származik, nyugodtan eltekinthetsz a vizes tisztításától, hiszen a málnához hasonlóan ez sem érintkezik a földdel.
1. Limonádé és szörp
Hőségben nincs jobb egy házi limonádénál! Tegyél egy kancsóba 10 dkg szedret, szórd meg 1-2 ek cukorral, nyomkodd össze, és facsard rá 2 db lime levét. Hagyd állni egy rövid ideig, majd öntsd fel 6 dl behűtött ásványvízzel és 4 dl tonikkal. Végül szűrd jégkockákra, és dekoráld mentalevéllel, valamint pár szem szederrel.
Ha sok szedred van, készíts belőle nyersen kevert szörpöt, és fogyaszd szódával, ásványvízzel hígítva!
2. Smoothie
Indítsd a napodat egy szedres smoothie-val és vigyél belőle – nyáron hűtőpalackban – az irodába is! 2 adaghoz tegyél a mélyhűtőbe 25 dkg szedret 20 percre (vagy használj fagyasztott gyümölcsöt), majd turmixold össze 1 db banánnal, 10 dkg joghurttal, 1 ek barna cukorral és 2 dl tejjel.
3. Nagyi krémlevese
Jól hűtsd be, és kínáld a vasárnapi ebéd előtt előételnek vagy bármikor nyári desszertnek! Vaníliafagyival, félkemény tejszínhabbal gazdagítva, mentával megbolondítva ellenállhatatlan.
4. Jeges nyalánkságok
A parfé, a fagyi vagy a sorbet a kedvenced? Fagyigép nélkül is bármelyiket egyszerűen elkészítheted pürésített szederből.
5. Kevert italok
A nyáresti kerti partik sztárjai a koktélok. Az ütős Black Eye-hoz jó sok jeget rázz össze shakerben 3 cl vodkával és 1 cl – saját készítésű – szederlikőrrel. Szűrd pohárba, és díszítsd gyümölcsnyárssal!
A sofőröknek egy alkoholmentes shake-et készíthetsz. Mixelj össze 5 dkg friss szedret 3 cl – házi – szederszörppel és 1 cl citromlével, majd töltsd rá 1 gombóc vaníliafagyira, amit egy hosszúitalos pohár aljára pottyantottál. Öntsd fel az egészet tejjel, könnyedén keverd át, és dekoráld tejszínhabsipkával!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.