Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gyümölcs

Itt a szezonja: tippek, tanácsok és receptek a lédús szederhez

Nyersen is imádjuk, de a lédús bogyók frissítő italokhoz, gyümölcsleveshez vagy jeges desszertekhez is szuper alapanyagok. Mutatjuk, mit csinálj a friss szederből!

A szeder nem egyszerre érik be a bokrokon, így júliustól egészen októberig szüretelhető a termés. Nyers fogyasztásra és konyhai hasznosításra egyaránt a teljes felületükön sötétlilára színeződött, fénylően feszes szemek az igazán alkalmasak.

Tárolás

Az érett bogyók nyomásra felettébb érzékenyek. A szállításkor megsérülteket selejtezd ki, mert gyorsan penészednek! Az épeket terítsd szét egy tálcán, és folpakkal letakarva tedd a hűtőbe. Ha 2-3 napon belül nem tudod elfogyasztani vagy felhasználni a készletedet, akkor fagyaszd le – tasakokba porciózva egy évig eláll. A kiolvasztott szeder ugyan kevésbé feszes, mint a friss, de lekvárnak, kompótnak vagy szósznak így is tökéletes.

Fagyasztási kisokos >>>

Mosás

A kényes szeder a tisztálkodást illetően jobban kedveli a kényeztető kádfürdőt, mint a masszírozós zuhanyt. Nagy nyeles szűrőben, finoman mozgasd egy tál hideg vízben, majd csepegtesd le és konyhai papírtörlőn hagyd megszáradni. Ha a forgalmas utaktól távoli kertedből vagy ismerős ültetvényről származik, nyugodtan eltekinthetsz a vizes tisztításától, hiszen a málnához hasonlóan ez sem érintkezik a földdel.

5 hűsítő ötlet szederrel

1. Limonádé és szörp

Hőségben nincs jobb egy házi limonádénál! Tegyél egy kancsóba 10 dkg szedret, szórd meg 1-2 ek cukorral, nyomkodd össze, és facsard rá 2 db lime levét. Hagyd állni egy rövid ideig, majd öntsd fel 6 dl behűtött ásványvízzel és 4 dl tonikkal. Végül szűrd jégkockákra, és dekoráld mentalevéllel, valamint pár szem szederrel.

Ha sok szedred van, készíts belőle nyersen kevert szörpöt, és fogyaszd szódával, ásványvízzel hígítva!

Szederszörp nyersen >>>

2. Smoothie

Indítsd a napodat egy szedres smoothie-val és vigyél belőle – nyáron hűtőpalackban – az irodába is! 2 adaghoz tegyél a mélyhűtőbe 25 dkg szedret 20 percre (vagy használj fagyasztott gyümölcsöt), majd turmixold össze 1 db banánnal, 10 dkg joghurttal, 1 ek barna cukorral és 2 dl tejjel.

Szedres smoothie >>>

Smoothie receptek >>>

3. Nagyi krémlevese

Jól hűtsd be, és kínáld a vasárnapi ebéd előtt előételnek vagy bármikor nyári desszertnek! Vaníliafagyival, félkemény tejszínhabbal gazdagítva, mentával megbolondítva ellenállhatatlan.

4. Jeges nyalánkságok

A parfé, a fagyi vagy a sorbet a kedvenced? Fagyigép nélkül is bármelyiket egyszerűen elkészítheted pürésített szederből.


5. Kevert italok

A nyáresti kerti partik sztárjai a koktélok. Az ütős Black Eye-hoz jó sok jeget rázz össze shakerben 3 cl vodkával és 1 cl – saját készítésű – szederlikőrrel. Szűrd pohárba, és díszítsd gyümölcsnyárssal!


A sofőröknek egy alkoholmentes shake-et készíthetsz. Mixelj össze 5 dkg friss szedret 3 cl – házi – szederszörppel és 1 cl citromlével, majd töltsd rá 1 gombóc vaníliafagyira, amit egy hosszúitalos pohár aljára pottyantottál. Öntsd fel az egészet tejjel, könnyedén keverd át, és dekoráld tejszínhabsipkával!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.