Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Alapételek

Habarás készítése: 5 egyszerű tipp, hogy jól sikerüljön

habarás
Ismerd meg a habarás, az egyik alapvető konyhai eljárás fortélyait, hogy számodra is sima ügy legyen a levesek, főzelékek, szószok, mártások vagy raguk sűrítése!

1. Hozzávalók a habarás készítéséhez

Tejfölt – vagy kefirt, joghurtot, tejszínt – elegyíts el némi liszttel. Használhatsz tejet is. Ha nincs otthon tejtermék, akkor kókusztejjel, illetve az étel jellegétől függően zöldség- vagy húsalaplével, esetleg egyszerűen hideg vízzel keverj ki egy kis lisztet. Mártásokhoz a főzőtejszínt 1 db tojás sárgájával dúsíthatod. Igazán krémes habarást 20%-os tejföllel vagy mascarponéval tudsz készíteni.

2. Miből mennyit?

Leveshez általában 1-1,5 dl tejföllel (vagy más tejtermékkel) és 1 púpos tk liszttel kalkulálj, ha a recept másként nem rendelkezik. Egy nagy lábas főzelékhez egy nagy pohár tejföl (450 g) kétharmadára és kb. 3 ek lisztre lesz szükséged.

Így lesz tökéletes a habarás! (Shutterstock)
Így lesz tökéletes a habarás! (Shutterstock)

3. Használj habverőt

Öntsd a tejfölt egy tálkába, szitáld hozzá a lisztet, majd kézi habverővel keverd csomómentesre. Szükség esetén adhatsz hozzá egy kis hideg tejet vagy vizet.

4. A lényeg a hőkiegyenlítés

Merj ki egy keveset (3-5 ek) a besűrítendő étel forró levéből, és ezzel együtt is keverd csomómentesre a tejfölt! Máskülönben a meleg ételbe csurgatott hideg habarás pici fehér pöttyökben kiválik a túl nagy a hőmérséklet-különbség miatt, hiába dolgoztad el korábban csomómentesre a tejfölt.

Borsófőzeléket is sűríthetjük habarással
Borsófőzeléket is sűríthetjük habarással
ZÖLDBORSÓFŐZELÉK >>>

5. Jöhet a habarás!

Amikor már majdnem kész az étel (pl. megpuhult a zöldség), vedd le a tűzről, és pár perc hűlés után, folytonos keverés mellett dolgozd bele a habarást. A hőkiegyenlítő sűrítés elvégzése után tedd vissza, majd forrald fel és gyakran kevergetve főzd 1-2 percig, hogy a liszt ne maradjon nyers ízű. Tovább már ne forrald, mert a habaráshoz használt tejtermék kicsapódhat (túrós állagúvá válhat).

NE FÉLJ A RÁNTÁSTÓL! ÍGY NEM LESZ CSOMÓS ÉS NEM KOZMÁL ODA >>>

ÍGY LESZ TÖKÉLTETES A FŐZELÉK - ELKÉSZÍTÉSI ÉS SŰRÍTÉSI TIPPEK >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.