Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A hosszúra nyúlt téli napok végén gyakran úgy ér haza az ember a munkából, hogy legszívesebben csupa melegséggel venné körül magát, de minél gyorsabban: meleg lakás, forró fürdő, no és valami igazán finom és meleg vacsora… szinte egyszerre, ez utóbbi persze olyan legyen, ami igazán jólesik, gyorsan megvan, mégis elégedettséggel tölt el összedobni, aztán együtt elfogyasztani.

Ilyenkorra már tényleg ritkán marad energia bonyodalmas melegétel kreálására, de kis fantáziával sok finomság varázsolható gyorsan az estébe.

 

Roppanósra főzve a legfinomabb
Roppanósra főzve a legfinomabb

 

Kísértésbe estem a piacon, ahol most is megfizethető importzöldséghez lehet jutni, bár kétségtelen, hogy legalább dupla annyiért, mint szezonban, de néha nem árt egy kis kilengés… Még mindig jobb megoldásnak tűnt, mint legutóbbi balsikerű mirelitvásárlásom. Otthon derült ki, hogy bizony mellényúltam... Hiába a jó nevű cég (mennyire hajlamos is az ember bedőlni a reklámoknak…), a csinos csomagolás, a zacskó tartalma bizony a legkevésbé sem volt bizalomgerjesztő, no és egyáltalán nem állt arányban az igencsak borsos árával, sőt! De még ez lett volna a kisebbik probléma, a zöldségkeverék üzemi előkezelése során (a csomagoláson ilyesmit sosem tüntetnek fel) valami furcsa mellékízre tett szert, melyen sem fűszer, sem sütés nem segített...

A cukkinik legalább szépek és frissek voltak, a mirelit töredékébe kerültek, hát nem tudtam ellenállni nekik.

Fárasztó munkanap után (volt még némi előző napi vacsorára való) csak bekerültek a hűtőbe, másnap aztán, mikor vásárolni sem maradt idő, mégis „most már aztán együnk valami finomat!” felkiáltással meleg vacsorát szerettem volna tálalni, gondoltam, a házi készletből gazdálkodva kitalálok valamit, ami színes, ízletes és gyorsan elkészül.

A zöldségek többségét szívesen készítem roppanósra sütve-főzve, mikor az ember ráharap, érzi a frissességét.

 

Roppanósra sült cukkinikockák paradicsommal
Roppanósra sült cukkinikockák paradicsommal

 

A cukkinivel készült ételekkel többen azért nincsenek jó viszonyban, mert pépesre főtt állapotban került eléjük, mely mérsékelten tűnt étvágygerjesztőnek. Pedig ez a zöldség tényleg akkor a legjobb, ha már nem nyers, de még ropogós – mivel gyorsan átbillen a kényes határon, nagyon rövid előkészítési időt igényel.

Roppanós cukkinikockák háromféle sajttal – finom morzsaréteg alatt sütve

 

A morzsaréteg még a tálban
A morzsaréteg még a tálban

Hozzávalók:

2 közepes cukkini (kb. 50 dkg)
2 db konzerv hámozott paradicsom (szezonban természetesen friss)
1 egész szárított paradicsom apróra vágva
1 kis fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj 
1 mozzarellagolyó (12,5 dkg)
5 dkg kéksajt 
1 teáskanál kakukkfű
só, bors – ízlés szerint

A ropogós morzsaréteghez:
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál frissen reszelt kemény sajt (pl. Grana Padano)
frissen őrölt színes bors

Elkészítés: A cukkiniket alaposan megmosom, nagyjából 1-1,5 cm-es nagyobb kockákra vágom. A lilahagymát egészen apróra felkockázom, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréselem. A mozzarellát és a kéksajtot a cukkinivel nagyjából azonos darabokra vagdosom, miként a paradicsomot is. A szárított paradicsomot egészen apróra vágom.
Kis tálba reszelem a kemény sajtot, hozzáadom a zsemlemorzsát, alaposan megborsozom, félreteszem.

Olívaolajon megpirítom a hagymákat, hozzáadom a kétféle paradicsomot, átforgatom, majd hozzáadom a cukkinikockákat, kakukkfüvet, sót, borsot, kb. 5 perc alatt épp csak megpirítom a zöldségeket. Egy hőálló tálba terítem a cukkinis keverék felét, megszórom a mozzarella és kéksajt felével.

 

Mozzarella- és kéksajt kockák a cukkinirétegen, a harmadik sajt a morzsába kerül
Mozzarella- és kéksajt kockák a cukkinirétegen, a harmadik sajt a morzsába kerül

 

Erre újabb réteg cukkini került, majd a maradék sajt, végül az egészet megszórom az előre elkészített morzsa-reszelt sajt keverékkel. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tolom. 15 percig sütöm, majd 5 percre grillfokozatra állítom a sütőt, hogy a teteje szépen megpiruljon.

 

Mehet a forró sütőbe!
Mehet a forró sütőbe!

 

Előkészítéssel együtt is megvan fél óra alatt – a mozzarella és a kéksajt krémesre olvad a zamatos cukkinikockák között, a tetején pedig ropogósra sül az ízletes morzsaréteg. Egy pohár bor kíséretében egyszerű, de mégis nagyon-nagyon ízletes vacsora, egy fárasztó munkanapot is teljessé tesz.

 

Kész a vacsora!
Kész a vacsora!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.