A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus stíriai metélt
Csupacsokis brownie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus grízgaluska leves
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Vadas marha
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Zsemlegombóc
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal
Kínai szezámmagos csirke
Tárkonyos csirkeraguleves
Krémes spenótfőzelék
Különösen húsvétkor érezhetjük úgy, hogy főtt tojásból nem elég, de bizony előfordul, hogy túl sokat főzünk egyszerre, és nem fogy el a családi étkezéseken. Mivel kényes élelmiszerről van szó, fontos, hogy megfelelő módon és ideig tároljuk, különben komoly problémákat okozhat. Most eláruljuk, mik a tárolás legfontosabb kritériumai.

Főtt tojás nélkül el sem tudjuk képzelni a húsvétot – nélkülözhetetlen társa a sonkának. Hogyha az ünnep utánra is maradt belőle, semmi pánik. Amennyiben a főzéstől kezdődően betartunk néhány alapvetést, később is gond nélkül fogyaszthatjuk.

A főtt tojás igazi húsvéti finomság (Fotó: Shutterstock)
A főtt tojás igazi húsvéti finomság (Fotó: Shutterstock)

1. Jó alapanyagból

Először is fontos, hogy friss tojást válasszunk ki megfőzésre. Irányadó lehet az eltarthatósági dátum, de attól függetlenül is jó, ha tudjuk: körülbelül 3-5 hétig maradnak frissek a tojások. Ha nem vagyunk biztosak a tojások frissességében, egy nagyon egyszerű módszerrel tesztelhetjük azt. Töltsünk vizet egy pohárba, és tegyük bele a tojást. Ha lesüllyed, bátran fogyasszuk el, ha lebeg a víz felszínén, már nem biztonságos megenni – inkább szabaduljunk meg tőle.

A tojás élettartamát növelhetjük, ha hűtőben (kb. 4 fokon) tároljuk.

 

A tojások frissességét egy egyszerű módszerrel ellenőrizhetjük (Fotó: Shutterstock)
A tojások frissességét egy egyszerű módszerrel ellenőrizhetjük (Fotó: Shutterstock)

2. Keményre főzve

Ahhoz, hogy a főtt tojás minél hosszabb ideig elálljon, az a legjobb, ha a fehérjét és a sárgáját egyaránt keményre főzzük. Így lehetünk biztosak abban, hogy a szalmonellát is okozó baktériumok a hő hatására elpusztulnak.

Legjobb, ha a tojás belső hőmérséklete eléri a minimum 71 Celsius-fokot.

A főzési idő is lényeges tényező: a megfelelő keménység eléréséhez kb. 8 percig főzzük a tojásokat.

 

A keményre főzött tojások nagyobb biztonsággal fogyaszthatók (Fotó: Shutterstock)
A keményre főzött tojások nagyobb biztonsággal fogyaszthatók (Fotó: Shutterstock)

3. Gondosan tárolva

Miután tudjuk, milyen alapanyagból és hogyan készítsük a húsvéti főtt tojásokat, térjünk át a tárolás kérdésére.

A legfontosabb, hogy a megfőzött tojásokat kihűlés után azonnal, de maximum 2, szobahőmérsékleten eltöltött óra után a hűtőbe tegyük. Lehetőleg hámozatlanul tároljuk őket, mert a héj megóvja a tojást attól, hogy magába szívja a hűtőben esetleg terjengő ételszagot, és így tovább marad friss. Abban az esetben, ha a már hámozott tojások maradtak elfogyasztatlanul, egy jól záródó műanyag dobozba vagy tasakba csomagolva tegyük őket a hűtőszekrénybe.

Fontos még, hogy semmiképpen sem a hűtő ajtajában tároljuk, hiszen a gyakori nyitás miatt itt ingadozó a hőmérséklet. Ehelyett a hűtő alsóbb, hidegebb részében helyezzük el a tojásokat.

 

Ha a fenti szabályokat betartjuk, a főtt tojást nagyjából 10 napig fogyaszthatjuk biztonságosan.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.