Már csak néhány nap és itt a húsvét! Így nem csoda, hogy a héten bizony már gőzerővel folyik az ünnepre való bevásárlás a legtöbb háztartásban. Egyre többen vesznek sonkát, gyűjtik a hozzávalókat a desszerthez vagy vendégváróhoz, hiszen a sok finomság akkor az igazi, ha néhány napot áll a hűtőben vagy a spájzban. Azonban a folyamatosan változó élelmiszerárak miatt egyáltalán nem mindegy, mit és honnan szerzünk be húsvétra. Erre hoztunk most néhány tippet a Fannyi magazin tollából.
Annak, aki eddig még nem próbálkozott a kalács sütésével, most alkalma lehet kipróbálni, hiszen a kenyérhez hasonlóan a kalács ára is a fellegekben jár. Az elkészítése nem bonyolult, és nem is drága, hiszen 1 kg hatósági áras lisztből három nagy kalácsot is süthetünk, mégis különleges szereplője lehet az ünnepi asztalnak.
Nincs annál rosszabb, mint mikor otthon derül ki, hogy nem sonkát, hanem zsírt vettünk, méghozzá több ezer forintért. Ha biztosra szeretnénk menni, a hipermarketekben található előrecsomagolt, kötözött sonka helyett vásároljunk hagyományosan pácolt, füstölt árut, megbízható hentesnél.
Húsvétkor sok tojás fogy, ezért a vásárlással nem érdemes az utolsó pillanatig várni. Előfordulhat ugyanis, hogy az üzletekben maximalizálják az egy vásárló által megvehető hatósági áras tojások számát. Figyeljük az akciókat, és a lejárati idő mellett ellenőrizzük a súly szerinti árat is.
A friss zöldségek, mint a paradicsom, retek, uborka, újhagyma sem hiányozhatnak az asztalról. Idén vásároljunk mindenből keveset, és a megszokott zöldségeket egészítsük ki olcsóbb alternatívákkal, mint például felkarikázott nyers cukkini vagy cékla. Amellett, hogy új ízeket is kipróbálunk, a tányérunkat is színesebbé varázsolhatjuk.
Aranyárban mérik a sonka kilóját, ezért praktikus húsvéti hidegtállal is készülni. A hónap végéig árstop van a sertéscombon, így jobban járunk, ha ebből készítünk fasírtot vagy Stefánia-vagdaltat. Vigyázzunk, mert néhány helyen a darálás is feláras, ilyen esetben jó szolgálatot tehet a saját konyhai daráló.
A locsolók hálásak lesznek, ha a fasírt mellé krumplisalátát kínálunk. Vásárláskor ne dőljünk be az akciós zsákos burgonyának, mindig nézzük meg a darabos kilós árát is. És ne feledjük, az újburgonya nem tartozik az árstop hatálya alá.
Ha idő híján vagyunk, jó szolgálatot tesz a csomagolt leveles tészta, amelyből pillanatok alatt süthetünk sajtos rudat vagy pogácsát. Ne féljünk az olcsóbb, saját márkás terméket választani, hiszen sok esetben azonos receptúrával készítik, mint a márkás konkurenciát.
Az alkohol megdobja a költségvetést, ezért ha lehet, ne röviditalokkal kínáljuk a felnőtt locsolókat, vagy ha van házi készítésű italunk, szorítkozhatunk arra. Ha mégis vásárolnunk kell, italdiszkontokban érdemes nézelődni, akár online is.
Gondoljunk azokra is, akik nem fogyasztanak alkoholt. Drága üdítők helyett szörpökkel is kedveskedhetünk a vendégeinknek, melyekből gyorsan készíthetünk szénsavas vagy mentes házi limonádét is.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.