Hagyomány, hogy húsvétkor mindenféle sós és édes finomsággal várjuk a vendégeket, amiből persze mi is csipegethetünk. Ez a pihe-puha tökmagos pogácsa senkinek sem fog csalódást okozni.
Klasszikus vendégváró falat a pogácsa, ami lehet túrós, sajtos, tepertős, kevert vagy kelt tésztás, bármelyiket készítjük, biztos, hogy pillanatok alatt elfogy. Ezért ebből az extra puha tökmagos változatból mindenképpen dupla adaggal készüljünk!
Tökmagos pogácsa
Hozzávalók:
10 dkg tej
1 tk. cukor
3 dkg élesztő
40 dkg finomliszt
20 dkg pirított, nagyon apróra darált tökmag
1 ek. só
25 dkg vaj
15 dkg görög joghurt
1 db tojás
15 dkg reszelt füstölt sajt
tojás és napraforgómag a tetejére
Elkészítése:
Belemorzsoljuk a meglangyosított, cukros tejbe az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet beleszitáljuk a dagasztógép táljába, hozzáadjuk a darált tökmagot és a sót. Rákockázzuk a vajat, összemorzsoljuk a lisztkeverékkel. A keverék közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a joghurttal elkevert tojást, az élesztős tejet, majd rászórjuk a sajtot is.
Alacsony fokozaton összekeverjük, majd ha összeállt a tészta, magasabb fokozaton addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. Lisztezett tálba tesszük, átlátszó fóliával lefedjük, és hűtőszekrényben legalább 2-3 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen másfél centi vastagra nyújtjuk. 2-3 cm-es átmérőjű pogácsákat szaggatunk ki belőle, amiket sütőpapíros tepsire rakunk, egymástól kb. 2 centi távolságra. A tetejüket lekenjük felvert tojással, megszórjuk napraforgómaggal. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.