Klasszikus korhelyleves recept
Klasszikus korhelyleves
Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs recept
Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilveszteri malacsült recept
Szilveszteri malacsült
Mézes-sörös sült oldalas recept
Mézes-sörös sült oldalas
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Virslis lencsesaláta recept
Virslis lencsesaláta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Újévi lencsefőzelék recept
Újévi lencsefőzelék
Praktikus

A legjobb reggeli! Így lesz igazán finom a tojásrántotta

Rántotta
Rántottát készíteni mindenki tud, hiszen csak fel kell verni a tojásokat és egy tapadásmentes serpenyőben megsütni. Egyszerű, igaz? Mégis előfordul, hogy nem vagyunk elégedettek a végeredménnyel. Íme néhány trükk, hogy mindig tökéletes rántotta kerüljön a tányérra.

A rántottát számtalan módon feldobhatjuk extra hozzávalókkal:

Tejjel a puhaságért

Ha szeretjük a krémes rántottát, adjunk a nyers tojáshoz pár csepp tejet vagy tejszínt. Minél több folyadékot teszünk a tojásba, annál puhább és nedvesebb lesz a rántotta.

Pikáns íz tejföllel, joghurttal

Még krémesebbé tehetjük a kész tojást, ha sűrűbb tejterméket, például tejfölt adunk a nyers tojáshoz. Üssük a tojásokat egy tálba, verjük fel a szokásos módon, majd öntsük a keveréket forró serpenyőbe. Óvatosan húzzuk a tojást a serpenyő közepe felé, és amikor megdermedt, de még kicsit folyós, tojásonként egy púpozott evőkanál tejfölt kanalazzunk rá és így süssük tovább. Natúr joghurttal is kipróbálhatjuk.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Könnyű állag szódavízzel...

Míg a hozzáadott tejtermékektől dússá és krémessé válik a rántotta, addig a szódavíz (szénsavas ásványvíz) habkönnyűvé és levegőssé teszi. A vízben lévő buborékok ugyanis kitágulnak, amikor a tojások a forró serpenyőbe átmelegednek, és légbuborékok jönnek létre. 2 tojáshoz 1 evőkanálnyi víz elegendő.

...vagy habzóborral

Különleges alkalmakkor feldobhatjuk a rántottát habzóborral, pezsgővel. Egy kis prosecco vagy cava csodát tesz a tojással (is). Két tojáshoz kb. 1 dl italt adjunk, a végeredmény pedig egy könnyed, krémes, finom és fényes rántotta lesz.

Ízfokozás citrusokkal

A narancslé népszerű reggeli ital, és bár őrültségnek hangzik, de a tojásrántottához is adhatjuk. A narancslé, és általában a citrusok leve fényesebbé, gazdagabbá teszi a rántottát anélkül, hogy a savasság érezhető, zavaró lenne.

Tisztított vaj (ghí) vaj helyett

A legtöbben vajjal készítjük a rántottát, ha azt szeretnénk, hogy igazán finom legyen. Ám létezik ennél is jobb megoldás: a ghí. A vajnak alacsony a füstölési pontja, ezért könnyen megég, és a tojások átvehetik a kellemetlen ízt. A tisztított vajjal az ilyen "balesetek" elkerülhetők.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Kukoricakeményítő rántottában?

A gyakran tojáshelyettesítőként használt kukoricakeményítő sűrítőanyagként segít abban, hogy a tojások rövidebb idő alatt krémessé váljanak. Mivel a tojás meglehetősen kényes, a túl gyors, túl magas hőfokon történő sütés általában azt eredményezi, hogy a fehérjék leragadnak és a végeredmény száraz, túrós állagú lesz. Ha csak kis mennyiségű kukoricakeményítőt adunk a tojásokhoz, akkor az lassítja a fehérjék összehúzódását, és meggátolja, hogy a tojásnak gumi-szerű állaga legyen.

Maradékhasznosítás felsőfokon

A spórolás jegyében a rántotta szinte minden húsos, zöldséges maradékkal feldobható, legyen szó párolt, sült zöldségekről, húsokról. Mivel ezeket a főtt/sült ételeket már alaposan megfűszerezték, és rengeteg idő volt arra, hogy az ízek összeérjenek, így ha a tojásba keverjük őket, igazán finom (és gazdag) lesz a rántotta. Ha van maradék tojássárgája a hűtőben, azt is hozzáadhatjuk a rántottához. Ez a kis plusz gyönyörű aranyló, sárga színt és mélyebb ízt ad az ételnek.

Az ízesítésen túl az elkészítés módján is változtathatunk:

Rántotta mikrohullámú sütőben

Sokan idegenkednek a mikrózott tojástól, pedig a végeredmény ugyanolyan finom lehet. Zsírozzunk ki egy mikrózható tálat vagy csészét, üssünk bele egy-két tojást. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá 1 evőkanál tejet vagy vizet (attól függően, hogy teltebb vagy könnyű rántottára vágyunk), verjük fel a tojásokat és tegyük a mikróba 30 másodpercre. Keverjük meg és újra tegyük vissza 30 másodperce. Ha szükséges, tovább mikrózhatjuk. Ez a módszer tökéletes egy adag tojás elkészítéshez egy mozgalmas reggelen, amikor gyorsan kell reggelit készítenünk egy személyre.

Sütőben sütve

Serpenyő helyett sütőben készíteni a rántottát? Igen! Különösen, ha egy csapatot kell jóllakatunk. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy tapadásmentes tepsit fújjunk be olaj spray-vel vagy kenjünk ki vajjal, margarinnal. Keverjünk el 12 tojást 3 evőkanál vízzel (esetleg tejjel) és verjük fel a tojásokat habverővel vagy botmixerrel. Öntsük a tojásokat a tepsibe és süssük 12-15 perc alatt készre. Ha megsült, négyzetekre vágva tálalhatjuk, de akár pogácsaszaggatóval is formázhatjuk az adagokat. Hússal vagy zöldségekkel rétegezve alacsony szénhidráttartalmú tojástekercs is készíthető így a rántottából.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Tejhabosítóval is megpróbálhatjuk

Martha Stewart tudja az igazi rántotta titkát, és el is árulta követőinek. A Twitteren közzétett videóban Martha feltör néhány tojást egy bögrében, egy villával felhabosítja, megsózza, megborozza és hozzáad másfél teáskanál vajat. Ezután viszont nem serpenyőbe önti a tojást, hanem egy kávéfőző gép gőzpálcáját hívja segítségül – igen, azt, amit egyébként a tej gőzölésére használnak. Martha a pálcát közvetlenül a nyers tojásba teszi, bekapcsolja, és pillanatok alatt megpárolja a tojásokat. A gőz csak forró vízgőz, és finomabban főzi meg a tojást, mint a forrásban lévő víz, így lágy, krémes lesz a végeredmény.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.