A szegfűszeg gyógyászati felhasználása nem újkeletű. Magas eugenol olajtartalmának köszönhetően -ami baktérium-, gomba- és vírusölő tulajdonságokkal bír - a szegfűszeget rengeteg egészségügyi problémára alkalmazzák már évszázadok óta.
A szegfűszeg hatékonyan segíti a belekben zajló anyagcsere-folyamatok szabályozását. Puffadás, bélmozgás, emésztési zavarok és gyomorfájás esetén is alkalmazható.
Eugenol olaj tartalmának hála fájdalomcsillapításra is használják, főként az ízületi problémákra, valamint fogfájásra és ínyfájdalomra - nem véletlen, hogy a szegfűszeg sok szájvíz és fogkrém alapanyaga között is megtalálható.
A szegfűszegről kimutatták, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segíthet megállítani a mikroorganizmusok, például a baktériumok szaporodását. Egy kémcsőben végzett vizsgálat például kimutatta, hogy a szegfűszeg illóolaj három gyakori baktériumtípust elpusztított, köztük az E. coli baktériumokat, amelyek ételmérgezést okozhatnak.
A fűszer nemcsak az emésztésünket segíti, de a hasmenést és a hányingert is tudja csillapítani. Olaja segíthet csökkenteni a terhesség alatt jelentkező hányingert is.
Kutatások kimutatják, hogy a szegfűszegben található eugenol segíti a vércukorszint csökkentését, ugyanis fokozza a cukor felvételét a vérből a sejtekbe és javítja az inzulint termelő sejtek működését.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.