"Évente mintegy 400 lakástűz keletkezik csak amiatt, mert balul sikerül egy-egy sütés-főzés, pedig ezek az esetek nagyon könnyen megelőzhetőek lennének" – mondta el a Mindmegettének Mukics Dániel tűzoltó őrnagy korábban.
Tűz, olaj, víz. Ezek nem egy recept hozzávalói, sokkal inkább ezzel a kombóval okozhatunk még nagyobb kárt a konyhánkban. A legtöbb (tűz)esetben ugyanis a tűzhelyen felejtett étel, leginkább az olaj gyullad meg. Az emberek ilyenkor ösztönösen vízzel próbálják oltani a tüzet, ami a szakemberek szerint a legrosszabb megoldás, soha ne tegyük! Az égő olajba jutó víz ugyanis azonnal gőzzé alakul, és szétveti a lángokat az egész konyhában, azok égési sérüléseket, és komoly tűzkárokat okozhatnak. Az ok egyszerű: a víz sűrűsége nagyobb az olajénál. Amikor az égő olajba a vizet beleöntjük, az az edény aljára süllyed, vagyis az olaj alá. A magas hőmérsékletű olaj hatására a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik, amely már jóval könnyebb az olajnál és robbanásszerűen tör ki az edényből.
A Katasztrófavédelem szakemberei a következőket javasolják:
Gulyás László őrnagy, szolgálatparancsnok a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság posztjában elmondja és meg is mutatja, mire figyeljünk:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.