Krémes spenótfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Káposztás tészta egyszerűen
Babgulyás
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tojásos nokedli fejes salátával
Hagymás rostélyos
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tárkonyos csirkeraguleves
Mézes-mustáros csirkemell
Farsangi szalagos fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Zsemlegombóc
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Karácsony

Erre figyelmeztet a katasztrófavédelem, ha nem szeretnék a tűzoltókkal karácsonyozni

Az ünnepi időszakban több időt töltünk a konyhában, hiszen szeretnénk finom falatokkal kényeztetni a családot. De a főzés nem csak kellemes időtöltés, hanem veszélyes és komoly munka is, figyelmeztet a Katasztrófavédelem. A tűz keletkezése szempontjából ugyanis a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség.

"Évente mintegy 400 lakástűz keletkezik csak amiatt, mert balul sikerül egy-egy sütés-főzés, pedig ezek az esetek nagyon könnyen megelőzhetőek lennének" – mondta el a Mindmegettének Mukics Dániel tűzoltó őrnagy korábban.

Elég egy kis figyelmetlenség, és ez lehet a vége az ünnepi főzésnek, sütésnek / Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Elég egy kis figyelmetlenség, és ez lehet a vége az ünnepi főzésnek, sütésnek / Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Tűzhelyen felejtett étel

Tűz, olaj, víz. Ezek nem egy recept hozzávalói, sokkal inkább ezzel a kombóval okozhatunk még nagyobb kárt a konyhánkban. A legtöbb (tűz)esetben ugyanis a tűzhelyen felejtett étel, leginkább az olaj gyullad meg. Az emberek ilyenkor ösztönösen vízzel próbálják oltani a tüzet, ami a szakemberek szerint a legrosszabb megoldás, soha ne tegyük! Az égő olajba jutó víz ugyanis azonnal gőzzé alakul, és szétveti a lángokat az egész konyhában, azok égési sérüléseket, és komoly tűzkárokat okozhatnak. Az ok egyszerű: a víz sűrűsége nagyobb az olajénál. Amikor az égő olajba a vizet beleöntjük, az az edény aljára süllyed, vagyis az olaj alá. A magas hőmérsékletű olaj hatására a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik, amely már jóval könnyebb az olajnál és robbanásszerűen tör ki az edényből.

Mit tehetünk?

A Katasztrófavédelem szakemberei a következőket javasolják:

  • A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
  • Tartsunk készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!
  • A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!
  • Ne engedjük a gyerekeket sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játszani!
  • A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbáljuk vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarjuk le azt, miután lehúztuk a tűzhelyről!
  • Ha úgy ítéljük meg, hogy képesek vagyunk a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjünk neki! Kevesen tudják, de az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a lángokat egyedül el tudjuk fojtani, azonnal értesítsük a katasztrófavédelmet a112-es segélyhívó telefonszámon!

Gulyás László őrnagy, szolgálatparancsnok a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság posztjában elmondja és meg is mutatja, mire figyeljünk:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.