Tárkonyos csirkeraguleves
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Csupacsokis brownie
Farsangi szalagos fánk
Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt
Zsemlegombóc
Dubarry-csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék
Epres blondie
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Babgulyás
Klasszikus grízgaluska leves
Karácsony

Ezt a hét szabályt kell betartanod, ha sült halat készítesz karácsonykor

Sült hal /Fotó: Shutterstock
A karácsonyi időszakban ugrásszerűen megnő a halfogyasztás hazánkban is. Ez nem csoda, hiszen a halat az ünnepi menü egyik fontos alapanyagaként tartjuk számon. A legnépszerűbb fogás talán a halászlé és a rántott, illetve sült hal. Mi most az utóbbihoz hoztunk néhány tippet, amit nem árt, ha megfogadsz. Így tuti hibátlan lesz a te sült halad is.

A sült hal elkészítése egyáltalán nem komplikált folyamat. Ám ha betartod Argiro Barbarigou görög séf hét aranyszabályát, akkor még a megszokottnál is rövidebb idő alatt kerül az ünnepi asztalra ez az igazán ütős finomság – írja a Food&Wine.

1. Fontos az alapanyag!

Ha tényleg friss halat szeretnél vásárolni, akkor a séf szerint a következőkre figyelj: a pikkelyei legyenek vékonyak, feszesek, a szeme legyen átlátszó, a színe pedig élénk és fényes.

2. Ne legyen túl zsíros

Érdemes kisebb méretű halakban gondolkozni, hiszen ha serpenyőben szeretnék elkészíteni, akkor a kevésbé zsíros halak működnek a legjobban.

3. Vizsgáljuk meg a halfilét sütés előtt

Mielőtt nekilátsz a sütésnek, mindig vizsgáld meg a halfilét. Akkor kezdj csak neki az elkészítésnek, ha az száraz, ellenkező esetben az olaj pattogni fog rajta. A halnak mindig azt a felét süsd először, amelyik a tányéron fölfelé néz. Olívaolajból sem kell túl sok. A séf szerint elég, ha az a hal vastagságának egyharmadáig ér.

Ha betartod a szabályokat, a te sült halad is isteni lesz /Fotó: Shutterstock
Ha betartod a szabályokat, a te sült halad is isteni lesz /Fotó: Shutterstock

4. Fontos a hőfok

Akik már egy picit tapasztaltabban mozognak a konyhában, azok biztosan tudják, hogy az olívaolaj már közepes hőfokon eléri az ideális sütési hőmérsékletet. Ha az olívaolaj hullámzik a serpenyő alján, már biztos, hogy sütésre kész.

5. Legyél türelmes

Soha ne pakold meg a serpenyőt hallal! Ha mégis így teszel, akkor lehűl az olaj, így a hal nem tud ideálisan sülni, a bőre pedig nem fog lepirulni, mert megszívja magát a zsiradékkal. Miután kivettük a sült halat, tegyük papírtörlőre.

6. A színe sokat elárul

Mindig figyeld a hal színét sütés közben! Ugyanis ha az kellemesen kifehéredett, már jöhet is a másik oldala. Ne forgasd, bőven elég, ha csak egyszer fordítasz a filén a serpenyőben.

7. A legfontosabb

Ne spórolj a fűszerekkel! Az előkészítés során a hal mindkét oldalát alaposan sózzuk, borsozzuk, aztán rozmaringgal vagy édesköménnyel ízesítjük tovább.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.