A sült hal elkészítése egyáltalán nem komplikált folyamat. Ám ha betartod Argiro Barbarigou görög séf hét aranyszabályát, akkor még a megszokottnál is rövidebb idő alatt kerül az ünnepi asztalra ez az igazán ütős finomság – írja a Food&Wine.
Ha tényleg friss halat szeretnél vásárolni, akkor a séf szerint a következőkre figyelj: a pikkelyei legyenek vékonyak, feszesek, a szeme legyen átlátszó, a színe pedig élénk és fényes.
Érdemes kisebb méretű halakban gondolkozni, hiszen ha serpenyőben szeretnék elkészíteni, akkor a kevésbé zsíros halak működnek a legjobban.
Mielőtt nekilátsz a sütésnek, mindig vizsgáld meg a halfilét. Akkor kezdj csak neki az elkészítésnek, ha az száraz, ellenkező esetben az olaj pattogni fog rajta. A halnak mindig azt a felét süsd először, amelyik a tányéron fölfelé néz. Olívaolajból sem kell túl sok. A séf szerint elég, ha az a hal vastagságának egyharmadáig ér.
Akik már egy picit tapasztaltabban mozognak a konyhában, azok biztosan tudják, hogy az olívaolaj már közepes hőfokon eléri az ideális sütési hőmérsékletet. Ha az olívaolaj hullámzik a serpenyő alján, már biztos, hogy sütésre kész.
Soha ne pakold meg a serpenyőt hallal! Ha mégis így teszel, akkor lehűl az olaj, így a hal nem tud ideálisan sülni, a bőre pedig nem fog lepirulni, mert megszívja magát a zsiradékkal. Miután kivettük a sült halat, tegyük papírtörlőre.
Mindig figyeld a hal színét sütés közben! Ugyanis ha az kellemesen kifehéredett, már jöhet is a másik oldala. Ne forgasd, bőven elég, ha csak egyszer fordítasz a filén a serpenyőben.
Ne spórolj a fűszerekkel! Az előkészítés során a hal mindkét oldalát alaposan sózzuk, borsozzuk, aztán rozmaringgal vagy édesköménnyel ízesítjük tovább.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.