Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A házi készítésű, kandírozott gyümölcsök és cukrozott virágszirmok olyan ínycsiklandozó édességek, melyek nem csak a süteményeket bolondítják meg, de értékes ajándékok is lehetnek szeretteinknek. Bár a kandírozás procedúrája, több, mint egy hétig is eltarthat, de a naponta erre fordított idő minimális, az eredmény pedig egyszerűen zseniális!
Kandírozott gyümölcsök

A házilag kandírozott gyümölcs sokkal ízesebb, mint a boltban kapható, kevésbé édes, ugyanakkor jobban visszaadják a gyümölcsök eredeti ízét. Szinte mindegy, mi van otthon, bátran kísérletezzünk mindenféle gyümölccsel. A citrusfélék különösen alkalmasak kandírozásra, csakúgy, mint a zamatos szilva, a meggy, a cseresznye vagy a sárgabarack.

A kandírozott gyömbér nemcsak mesés karácsonyi ízvilággal ajándékozza meg fogyasztóját, hanem egy laktató vacsora után megkönnyíti az emésztést. A kandírozott füge és ananász igazán édes, az áfonya viszont megtartja határozott ízét.

A kandírozott gyömbér izgalmas gasztroajándék / Fotó: Shutterstock
A kandírozott gyömbér izgalmas gasztroajándék / Fotó: Shutterstock

recept

Hozzávalók:

  • 45 dkg bármilyen friss vagy mélyhűtött gyümölcs vagy aprított, hámozott gyömbér
  • 3 dl víz
  • 67 dkg nádcukor

Elkészítés:

A gyümölcsöt/gyömbérgyökeret valamint a vizet tedd egy lábosba, és főzd addig, míg a gyümölcs üvegessé válik. Egy lyukacsos merítőkanállal vedd ki a gyümölcsöt a vízből, és tedd egy tepsibe. Oldj fel 17,5 dkg cukrot a vízben. A keletkezett szirupot öntsd a gyümölcsökre, fedd le, és hagyd állni 24 órán át. A második napon öntsd le a szirupot a gyümölcsről egy lábosba, adj hozzá 5 dkg cukrot, és melegítsd addig, amíg felolvad. Öntsd rá a gyümölcsre, fedd le, és pihentesd 24 órán át. Ezt a műveletsort ismételgesd egészen a nyolcadik napig, amikor is a maradék cukrot old fel a szirupban, fedd le, és hagyd állni két napig. A tizedik napon a gyümölcsöket helyezd egy rácsra, tegyél alá zsírpapírt, és meleg helyen hagyd megszáradni.

CUKROZOTT VIRÁGSZIRMOK

A karácsony az az időszak, amikor szinte tobzódunk a különleges ízekben. A cukrozott virágok nemcsak fenséges édességek, hanem ragyogó díszei is az ünnepi asztalnak. Meglepően sok virágsziromnak van kellemes íze. A legnépszerűbb a rózsa, de ehető virág még a mimóza, az ibolya, a kankalin és az árvácska is. A cukrozott szirmok mellé cukrozott mentalevelet is keverhetünk. Karácsonykor a rózsa bármelyik virágboltból beszerezhető, és friss mentalevél is akad a boltokban.

A cukrozott ibolya szép és finom is / Fotó: Shutterstock
A cukrozott ibolya szép és finom is / Fotó: Shutterstock

recept:

Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg ehető virág vagy levél
  • 8 dkg nádcukor

Elkészítés:

Enyhén verd fel a tojásfehérjét, majd egy apró ecset segítségével kend be az összes virág és levél felületét, vigyázva, nehogy eláztasd őket. Helyezd zsírpapírra valamennyit, és szitálj rájuk egyenletes réteg cukrot. Meleg helyen hagyd megszárazni. Így megcukrozva a szirmok hosszú ideig tökéletesen elállnak.

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.