Csörögefánk recept
Csörögefánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Advent nem múlhat el melengető karácsonyi italok nélkül. A forralt bor mellett ugyanakkor más finomságokat is pillanatok alatt elkészíthetsz. Összegyűjtöttünk 5 ellenállhatatlan karácsonyi ital receptet. Próbáld ki mindet!

Télen különösen jól esik, amikor a kinti mínuszok elől a lakásba menekülve egy pohár forró italt kortyolgathatunk. Bár a tea és a forró csoki is nagyszerű és lélekmelengető italok, a karácsonyi időszakban talán megengedhetünk magunknak egy-két pohár alkoholos forró italt is. Összegyűjtöttük a szerintünk legfinomabb recepteket, amelyek illatukkal és ízükkel tovább fokozzák az ünnepi hangulatot. A forralt bor mellett ezeket is érdemes kipróbálni.

A különlegesen finom karácsonyi forró italok egyszerűen elkészíthetőek (Shutterstock)
A különlegesen finom karácsonyi forró italok egyszerűen elkészíthetőek (Shutterstock)

1. Karácsonyi puncs (Wassail)

Hozzávalók ( 8 adaghoz):

  • 1,2 liter almabor vagy almalé
  • 1 db fahéjrúd + a díszítéshez
  • 1 negyed teáskanál őrölt szerecsendió
  • 0,5 dl méz
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • 5 dl cukrozatlan ananászlé

Elkészítés: 
Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort a fahéjrúddal, majd fedjük le, és lassú tűzön főzzük még 5 percig. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a szerecsendiót, a mézet, a citromlevet és héjat, végül az ananászlevet. Keverjük el, és lefedve, lassú tűzön még további 5 percig főzzük. Puncsos tálba öntve kínáljuk. Minden pohárba tegyünk egy fahéj rudat is, azzal kavargathatjuk az italunkat.

2. Forró banánpuncs

Hozzávalók (8 személyre):

  • 2 érett banán
  • 5 dl kókusztej
  • 2,5 dl tejszín
  • 1,2 dl Créme de Bananes
  • 6 cl rum

Elkészítés: 
A banánt feldaraboljuk, és a többi alapanyaggal együtt turmixgépbe tesszük. Erős fokozaton rövid ideig turmixoljuk. A keveréket áttesszük egy lábasba, és kis lángon nagyon lassan melegítjük. Fontos, hogy ne forraljuk fel! Melegen kínáljuk, de hidegen is nagyon finom!

3. Forró "almáspite"-puncs

Hozzávalók (4-6 személyre):

  • 1 liter száraz almabor
  • 1,25 dl Calvados
  • 1,25 dl rum
  • 12 dkg mazsola
  • 4-5 db fahéjrúd
  • 16 szem szegfűszeg
  • alma a magháza nélkül, félbevágva és szeletelve

Elkészítés:
A mazsolát a rummal tálba öntjük, és két órán át áztatjuk. Belekeverjük a az almabort és a Calvadost, áttöltjük tűzálló edénybe, és nagyon lassan felmelegítjük, de nem forraljuk fel. Ha kell, átszűrjük, poharakba töltjük. Még forrón tegyünk mindegyik pohárba mazsolát, fahéjrudat, szegfűszeget és almaszeleteket. Ha a puncsba friss tejszínt is keverünk, igazi almás pite íze lesz!

Forró karácsonyi italok adventi estékre és karácsonyra (Shutterstock)
Forró karácsonyi italok adventi estékre és karácsonyra (Shutterstock)

4. Részeges kávé

Hozzávalók (6-12 személyre): 

  • 1,5 dl erős feketekávé (ízlés szerint barnacukorral édesítve)
  • 3 dl brandy
  • 2,5 dl rum
  • 2,5 dl fehér rum
  • 2 rúd fahéj
  • 0,5 dl frissen felvert tejszínhab
  • 1 narancs héja csíkokra vágva

Elkészítés:
A kávét, a brandyt, a fahéjat és a narancshéjat egy tálban összekeverjük, majd lassan felmelegítjük, de nem forraljuk, néhány percig érni hagyjuk. Az italt előmelegített poharakba töltjük, ízlés szerint tejszínhabot púpozunk a tetejükre, s végül megszórjuk narancshéjcsíkokkal és szerecsendióval.

Tipp: Ha tejszínhabbal kínáljuk, azt szórjuk meg frissen reszelt szerecsendióval és apróra vágott narancshéjcsíkokkal is.

5. Forró, vajas rum

Hozzávalók (adagonként):

  • fél dl rum
  • kiskanál barnacukor
  • 8 g vaj
  • forrásban lévő víz

Elkészítés:
A cukrot a pohár aljára tesszük, és a poharat kétharmadáig megtöltjük forró vízzel. A cukrot kevergetéssel föloldjuk a vízben, majd hozzáadjuk a vajat és a rumot, ismét jól megkeverjük. Forrón kínáljuk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.