Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Karácsony

Hagyományos karácsonyi menü: halászlé, töltött káposzta és bejgli

Vannak, akiknek a karácsony nem karácsony halászlé, töltött káposzta, rántott hal és bejgli nélkül. Azoknak ajánljuk ezeket a recepteket, akik hűségesek a hagyományos ízekhez.

Nagyon sokan követik a hagyományokat, a receptek generációról generációra vándorolnak. Persze, nem mindenkinek van meg a nagyi tökéletes halászlé avagy töltött káposzta receptje, nem beszélve a diós és mákos bejgliről.

Ha te is a klasszikus 5 fogásos karácsonyi menüt készítenéd el idén karácsonykor, akkor mutatjuk hozzá a legjobb recepteket levestől a desszertekig. Igaz, hogy nem a legegyszerűbben elkészíthető ételek, de tény és való, hogy megéri a fáradtságot. A család imádni fogja, és biztosan besöpörheted az elismeréseket.

5 fogásos karácsonyi menü: Halászlé

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg apróhal
1 db 1-1,2 kg-os ponty
1 nagy fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 hegyes-csípős zöldpaprika
1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
cseresznyepaprika

Előkészítés:

A halféléket (ha nem konyhakész, hanem élő halat vásárolunk) megtisztítjuk, zsigereiket, belsőségeiket kiemeljük a hasüregükből, kívül-belül alaposan megmossuk. A halvért felfogjuk, az esetleges haltejet és ikrát félretesszük. A ponty fejét és farkát leválasztjuk, a törzset felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A paradicsomot és a zöldpaprikát megmossuk.

Elkészítés:

  1. Az apróhalakat, a ponty fejét és farkát nagyobb lábasba tesszük, hozzáadjuk a hagymát, a felfogott halvért, majd felöntjük annyi hideg vízzel, hogy a halakat éppen csak ellepje, és kb. 1 órán át lassú forralással főzzük – pépesítjük.
  2. A paradicsomot meghámozzuk és felaprózzuk. A halszeleteket kissé besózzuk, felhasználásig hidegen tartjuk.
  3. Sűrű szövésű szitán átszűrjük – nem passzírozzuk! – a hallét, majd felöntjük 1 liter hideg vízzel, és lassan felforraljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a paradicsomot, ízlés szerint eltördelt cseresznyepaprikát, végül a halszeleteket, az ikrát és/vagy a haltejet, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 10-15 percig – puhulásig – főzzük. Kavargatni nem szabad, mert a hal törékeny, csak az edényt rázogassuk óvatosan!
  4. Az elkészült halászlét lehetőleg a főzőedényben tálaljuk, vagy nagyon óvatosan levesestálba szedjük, nehogy összetörjön a hal benne.
  5. A csípős-hegyes zöldpaprikát felkarikázzuk, és külön tálkában kínáljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 335 kcal

Hagyományos karácsonyi menü: halászlé
Hagyományos karácsonyi menü: halászlé

5 FOGÁSOS KARÁCSONYI MENÜ: Rántott ponty

Hozzávalók 4 személyre:
8 megtisztított pontyszelet

A panírozáshoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa

A sütéshez:
bőven olaj

A mártáshoz:
5 dkg gomba
1 citrom leve
1 alma
2 üveg majonéz
2 evőkanál száraz fehérbor
4 evőkanál tejszín
1 kávéskanál vöröshagymakrém
2 csapott kávéskanál őrölt fehér bors
1 kávéskanál porcukor

Előkészítés:

A pontyot megmossuk, kissé beirdaljuk, alaposan besózzuk, állni hagyjuk. A gombát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Kevés citromlével elkevert vízbe tesszük. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk.

Elkészítés:

  1. A mártáshoz a gombát a citromos vízben megpároljuk, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A majonézhez keverjük a bort és a tejszínt. Hozzáadjuk a vöröshagymakrémet, az almát és gombát, az őrölt borssal, kevés porcukorral és a maradék citromlével ízesítjük.
  2. A halat lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.
  3. Forró, de nem túlhevített olajban aranysárgára sütjük.
  4. A mártással és főtt burgonyával kínáljuk.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
1 adag: 783 kcal

Hagyományos karácsonyi menü: rántott ponty
Hagyományos karácsonyi menü: rántott ponty

5 FOGÁSOS KARÁCSONYI MENÜ: Kapros töltött káposzta

Hozzávalók 6 személyre:
60 dkg savanyú szálas káposzta
6 savanyított káposztalevél (40-50 dkg)
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg húsos szalonna
2 evőkanál olaj
2 evőkanál pirospaprika
3 babérlevél
1 teáskanál erőspaprika-krém
20 dkg füstölt hús
40 dkg darált sertéshús
8 dkg rizs, párolva
1 tojás
1 mokkáskanál őrölt majoránna
2 dl tejföl
1 evőkanál vágott kapor
2 dkg liszt

Előkészítés:

A káposztát, a káposztaleveleket átmossuk, hogy ne legyenek nagyon savanyúak, elvékonyítjuk a levelek vastag erét. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Apró kockákra vágjuk a szalonnát.

Elkészítés:

  1. Felforrósítjuk az olajat, kiolvasztjuk benne a szalonnát, és megfuttatjuk rajta a hagymát. Amikor megpirult, kivesszük a felét.
  2. A hagyma másik felét a lábasban hagyjuk, megszórjuk a paprika felével, elkeverjük, és ráöntünk 5 dl vizet. Belekeverjük a fokhagymát, a babérlevelet és ízlés szerint erőspaprika-krémet. Rátesszük a szálas káposztát, valamint a füstölt húst. Összekeverjük, picit sózzuk.
  3. A töltelékhez összedolgozzuk a darált húst, a párolt rizst, a tojást, a maradék pirospaprikát, a szalonnás pirított hagymát, sót, borsot, az erős paprikát és a majoránnát, majd 1 ek. tejföllel lazítjuk.
  4. Az előkészített levelekbe halmozzuk a tölteléket, betekerjük, a végüket benyomkodjuk, és a töltötteket rátesszük a párolódó káposztára. Annyi víz legyen alatta, hogy a töltelékek alját elérje. Rászórjuk a kapor felét, és letakarva, kíméletesen 70-80 percen át főzzük, néha óvatosan rázogatjuk. Ha kell, pótoljuk a vizet.
  5. Amikor a káposzta megfőtt, kivesszük a töltelékeket. A lisztet elkeverjük kevés vízzel és a maradék tejföllel, és besűrítjük vele a káposztát. Rászórjuk a maradék kaprot, és további 5-10 percen át óvatosan összeforraljuk, ha szükséges, ízesíthetjük még.
  6. A töltelékkel és a füstölt hússal tálaljuk, ízlés szerint az asztalnál is kínálhatunk hozzá tejfölt.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 728 kcal

Hagyományos karácsonyi menü: töltött káposzta
Hagyományos karácsonyi menü: töltött káposzta

5 FOGÁSOS KARÁCSONYI MENÜ: Mákos bejgli

Hozzávalók a tésztához:
1,2 dl tej
8 dkg cukor
4 dkg élesztő
50 dkg liszt
13 dkg vaj + a tepsihez
2 tojás
5 dkg darált mandula
1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
15 dkg darált mák
10 dkg darált mandula
10 dkg (barna) cukor
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
5 dkg búzadara

A mázhoz:
20 dkg porcukor
4 evőkanál citromlé
5 dkg citronát

Előkészítés:

A tej felét meglangyosítjuk, beleszórunk 1 mk. cukrot, beletördeljük az élesztőt, és megfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Belekeverjük a maradék cukrot, egy csipet sót, a maradék tejet, a vajat, a tojást és az élesztős tejet is. Alaposan összedolgozzuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük.

Elkészítés:

  1. A tésztához keverjük a mandulát, a reszelt citromhéjat, és addig keverjük, amíg a tészta hólyagos és fényes lesz. Meleg helyen további fél órát kelesztjük.
  2. A töltelékhez összekeverjük a mákot a mandulával, a cukorral, a tejjel és a tejszínnel, majd felfőzzük. Beleszórjuk a grízt - a masszának össze kell állnia, de kenhető maradjon -, és citromlével ízesítjük.
  3. A tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, rásimítjuk a mákos tölteléket, és a tésztát a két hosszabbik feléről feltekerjük a képzeletbeli felezővonalig. A tepsit kivajazzuk, letakarjuk, és fél órát kelesztjük.
  4. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő: 3. fokozat) előmelegítjük. A bejgli tésztát az alsó rácson kb. 50-60 percig sütjük.
  5. A mázhoz a porcukrot elkeverjük a citromlével, beleszórjuk a citronátot, és megkenjük fele a bejgli tetejét.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 470 kcal

Hagyományos karácsonyi menü: diós, mákos bejgli
Hagyományos karácsonyi menü: diós, mákos bejgli

5 FOGÁSOS KARÁCSONYI MENÜ: Mákos guba

Hozzávalók 4 személyre:
6 gubarúd vagy kifli
5 dl tej
2 evőkanál cukor
5 dkg mazsola
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg darált mák

A tálaláshoz:
porcukor vagy méz

Előkészítés: A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A gubarudat vagy a kiflit felkarikázzuk. A tejet a cukorral felforraljuk.

Elkészítés:

  1. A tepsin elterítjük a karikákat, és a sütőben kb. 5 perc alatt kissé megpirítjuk.
  2. A karikákat a mazsolával elkeverjük egy nagy tálban.
  3. A tejbe szórjuk a vaníliás cukrot, és a karikákra locsoljuk. Meghintjük mákkal és azon melegében tálaljuk.
  4. Ki-ki kedve szerint porcukorral megszórhatja, vagy mézet csorgathat még rá. Külön tálban kínáljunk mellé meggybefőttet vagy vaníliamártást.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 20 perc múlva
1 adag: 550 kcal

Hagyományos karácsonyi menü: mákos guba
Hagyományos karácsonyi menü: mákos guba

KARÁCSONYI MENÜ: 16 ÜNNEPI FŐÉTEL A WELLINGTONTÓL A TÖLTÖTT KÁPOSZTÁIG >>>
KARÁCSONYI MENÜ: 15 ÜNNEPI FOGÁS PULYKÁBÓL! >>>
KARÁCSONYI MENÜ: 13 SZUPER HALÁSZLÉ A BAJAITÓL A SZEGEDIIG >>>
OLCSÓ, DE LENYŰGÖZŐ KARÁCSONYI MENÜ >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.