Az egyik legismertebb zöldségnövényt közel 8000 éve termesztik, már az egyiptomi fáraósírokban is megtalálták a maradványait. Származási helyét tekintve elmondható, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjéből származik.
Míg hazánkban többnyire a barna változata kerül az asztalra, addig a Földközi-tenger keleti medencéjében, a Közel-Keleten, valamint Indiában a vörös az igazán elterjedt. A karakteres ízű zöld lencsét a hagyományos francia vidéki konyha alkalmazza gyakran, míg sárga változatát elsősorban az indiaiak fogyasztják.
Bár mi főként főve, leves vagy főzelék formájában fogyasztjuk, számos országban, például Ázsiában, előszeretettel használják liszt formájában: különféle lepényeket sütnek az őrleményből.
Bár a lencse megdolgoztatja a gyomrot, ugyanakkor rendkívül egészséges: 1 bögrényi mennyiségből készült étel a felnőttek számára ajánlott napi folsavszükséglet csaknem 90%-át fedezi.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.