Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Karácsony

Mihez kezdjünk a maradék bejglivel, halászlével, sült hússal és aprósüteménnyel?

Pudingban sült birsalmás-mákos bejgli
A nagy karácsonyi trakták után elérkezik a maradékok ideje, amikor semmi más dolgunk sincs, mint a meglévő fogásokat újraértelmezni.

Míg az angoloknál a karácsonyi magazinok közel felét a „”leftover” fogások teszik ki, addig nálunk nem nagyon beszélünk arról, hogy mit is lehet kezdeni a karácsonyi terülj-terülj asztalkámról maradt, de az eredeti formájában már nem kívánt ételekkel.

Ha maradt egy kis halászlé

A halászlé és a hideg tökéletes páros, nyugodtan kidermeszthetjük a levest egy kis kocsonyának, illetve az sem rossz, ha a sűrűségén némi tejfölös habarással módosítunk, s nagyobb adag, pörccel gazdagon megszórt túrós csusza mellé kínáljuk. Mindkét esetben ügyeljünk a szálkákra, hogy a végeredmény élvezetes legyen, és ne kelljen szenvedni a kisebb-nagyobb szálkákkal.

Ha maradt egy kis töltött káposzta

A töltött káposzta elég kötött étel, nem egy vekni száradófélben lévő kenyér, amit ezernyi módon hasznosíthatunk, hanem egy formájában és ízvilágában is igen karakteres dolog. Ezért is lesz egyszer csak elég belőle. Ha a formán nem is nagyon tudunk változtatni, a fűszerezést egy picit módosíthatjuk, adhatunk hozzá friss tárkonyt, kerülhet bele akár még egy kis koriander is. A lágyításra azonban nem csak a tejfölös habarás kitűnő, hanem 20-30%-os tejszín, ami selymessé, krémessé teszi ugyan, de nem nehezíti el. Ha viszont az a helyzet áll fent, hogy a káposztát még ennénk, de a töltelék fogyott el, akkor semmi más dolgunk nincs, mint egy kisebb adag pörköltet főzni és szafttal együtt elkeverni a káposztát.

Ha maradt egy kis sült hús

A maradék sült húsok legjobb felhasználási módja a hideg fogásokban rejlik. Egyrészt ideális és adalékmentes helyettesítői lehetnek bármilyen bolti felvágottnak, de az se gond, ha salátákban, tésztasalátákban folytatják a pályafutásukat. A hideg húsokat adhatjuk majonézes salátákhoz, de a kirándulásra, korcsolyázás utánra szánt szendvicsben is tökéletes helyük van.

A töltött húsok esetében arra érdemes odafigyelni, hogy ezek könnyebben szétesnek, a töltelék különválhat a hústól, tehát csak bizonyos fogásokhoz alkalmas. Ha száraznak ítéljük a maradék húsokat, akkor célszerű felszeletelni, s a szeleteket sütőbe fektetni, majd kevés olívaolajjal, olvasztott libazsírral meglocsolni, és egy kis alaplevet adni hozzá. Ezt követően fólia alatt picit átmelegíteni, majd lesütni. Tökéletes feltét és főfogás lehet belőlük.

Ha maradt egy kis bejgli és némi aprósütemény

A bejgli viszonylag száraz sütemény. Már az elejétől fogva az, de ahogy megszegjük, ahogy kint áll a tálon (vagy akár konyharuhába, fóliába csavarva) szárad, szikkad, s ezzel együtt csökken az élvezeti értéke. De szerencsére könnyen megmenthető. Már az is remek, ha egy narancsos vaníliasodót főzünk mellé, vagy akár egy könnyed pudinggal is megfejelhető, de ha igazán ütőset szeretnénk, akkor egy kis tojáslikőrös tejszínnel süssük össze. Nem kell mást tenni, csak felszeletelni a bejglit, tepsibe fektetni a szeleteket (mehet közé egy kis alma is), majd a tejszínt néhány tojással, tojáslikőrrel és egy kevés mézzel elkeverni, a bejgliket ezzel a keverékkel nyakon önteni, s az egész mehet is a sütőbe.

Az száraz aprósüteményeket meg csak le kell darálni, s akár kókuszgolyónak, akár datolyás, aszalt szilvás falatkának feldolgozni.

OLCSÓ RECEPTEK, KIADÓS ÉTELEK A RIZSES HÚSTÓL A TÓCSNIN ÁT A SZTRAPACSKÁIG >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.