A leggyakrabban használtakat 3 csoportba soroltuk annak alapján, hogy a főzés megkezdése előtt, a főzés során vagy a főzés végeztével kell-e őket adagolni.
- ánizs
- babérlevél
- curry
- csilipehely
- édeskömény
- fahéj
- hagyma
- kardamomtermés
- koriandermag
- kömény
- kurkuma
- mustármag
- oregánó (szurokfű)
- szegfűbors
- szegfűszeg
- szemes bors
- tárkony
A kakukkfűnek, oregánónak, tárkonynak kifejezetten jót tesz, ha sok időt tölt az edényben, mert lassan és fokozatosan szabadulnak ki belőlük az ízanyagok. A csilipehellyel legyél óvatos, mert nagyon csípős lesz tőle az étel, ha túl korán kerül bele.
A kurkumánál, szegfűborsnál, köménynél egyáltalán nem kell törődnöd az időzítéssel, ráadásul nem árt nekik a magas hőmérséklet, amelyre a paprika keserű mellékízzel reagál. Az indiai konyhában bevett szokás, hogy egyes fűszereket felhasználás előtt megpörkölnek. Ettől intenzívebb ízt kap pl. az ánizs- és a mustármag vagy a hüvelyes kardamomtermés.
- borókabogyó
- borsikafű
- Cayenne-bors
- gyömbér
- kakukkfű
- majoránna
- medvehagyma
- paprika
- rozmaring
- sáfrány
- zsálya
A frissen tépett vagy aprított levélfűszerek (pl. majoránna, medvehagyma) meglehetősen érzékenyek, ezért csak rövid ideig, kíméletesen süsd vagy főzd őket az étellel együtt. A reszelt gyömbért és a borókabogyót se tedd ki hosszas hőkezelésnek! A megfűszerezett ételt fedő alatt főzd készre, mert különben az elszálló gőzzel együtt sok értékes ízanyag is elillan.
- bazsalikom
- bors
- kapor
- metélőhagyma
- római kömény
- szerecsendió
- szerecsendió-virág
- petrezselyem
- turbolya
Az egész borsszemeket közvetlenül az ételbe őrölheted, mert így jobban érződik az aroma intenzitása és frissessége. A petrezselymet és más zöldfűszereket nem helyes az étellel együtt főzni, mert elveszítik aromájukat és vitamintartalmukat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.