A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Leves

5 finom gombakrémleves hűvös őszi napokra

Az ősz elképzelhetetlen krémlevesek nélkül. Az ízletes zöldségekből önmagukban is laktató, testet és lelket is melengető levesek készíthetők gyorsan, egyszerűen – akár egy fárasztó munkanap után is. Mutatjuk a gombából készült kedvenceinket!

A krémlevesek alapja jó sok zöldség, melyeket önmagukkal sűrítünk és többnyire tejjel, tejszínnel lazítunk és teszünk még krémesebbé. Sokak kedvence a gombakrémleves, ami nemcsak finom, de nagyon egészséges is.

Miért éppen gomba?

A gomba az egyik legkönnyebben beszerzhető alapanyag. A legtöbb háztartásban ott figyel egy-egy üveg a kamrapolcon, így mindig kéznél van. A gombát magas fehérjetartalma miatt húspótlóként is fogyaszthatjuk. Értékes ásványi anyagokat, például foszfort, vasat, kalciumot tartalmaz, de gazdag D-, B-, E- és K-vitaminokban is.

Gombával remekül lehet ízesíteni, hiszen többféle íz- és zamatanyagot, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaz, ezért számos étel készítéséhez felhasználható. Ha ez nem lenne elég, sokféleképpen elkészíthetjük, hiszen a levesek mellett készülhet belőle saláta, pörkölt, szósz, de grillezhetjük, ránthatjuk vagy adhatjuk húsokhoz, tésztákhoz is.

CSAK ÓVATOSAN!

Ahhoz, hogy a gombából készült ételeket valóban élvezhessük, érdemes pár jó tanácsot megfogadni!

  • A gombát ne áztassuk! Folyóvízben mossuk át, és csepegtessük le!
  • Az értékes tápanyagok nagy része a gombakalap alsó részén halmozódik fel, ezért elkészítés, tartósítás előtt ne távolítsuk el a gombák lemezeit!
  • Ha zománcozott edényben készítjük, figyeljünk arra, hogy az edény sértetlen állapotú legyen, mert a vassal érintkezve a gomba megfeketedik és kellemetlen mellékíze lesz.
  • A gomba kitintartalma miatt nehezen emészthető, nagyobb mennyiségben emésztési panaszokat okozhat.
  • Ne használjunk sót és más egyéb, erős fűszereket, különben nem élvezhetjük a gombában természetesen meglévő ízeket, aromákat!
  • Főzésnél a gombát vágjuk fel minél kisebb darabokra, így több fehérje és aroma jut ki a gombasejtekből, ráadásul könnyebben is emésztjük meg.
  • A gombából készült ételek könnyen romlanak, ezért inkább kis adagokat készítsünk, és ne tároljuk sokáig.

Ha meggyőztünk, íme a mi kedvenc gombakrémleveseink!

GOMBAKRÉMLEVES BACONNEL>>>

Gombakrémleves baconnal / Fotó: MME
Gombakrémleves baconnal / Fotó: MME

TEJSZÍNES-FEHÉRBOROS GOMBAKRÉMLEVES>>>

Tejszínes-fehérboros gombakrémleves / Fotó: MME
Tejszínes-fehérboros gombakrémleves / Fotó: MME

BAZSALIKOMOS GOMBAKRÉMLEVES>>>

Bazsalikomos gombakrémleves / Fotó: MME
Bazsalikomos gombakrémleves / Fotó: MME

GOMBAKRÉMLEVES SAJTOS ROPOGÓSSAL>>>

Gombakrémleves sajtos ropogóssal / Fotó: MME
Gombakrémleves sajtos ropogóssal / Fotó: MME

VÖRÖSBOROS GOMBAKRÉMLEVES>>>

Vörösboros gombakrémleves / Fotó: MME
Vörösboros gombakrémleves / Fotó: MME

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.