Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A csokoládés desszertekkel nem lehet mellényúlni, rengeteg féle és fajta izgalmas édesség kihozható egy tábla jó minőségű csokiból. Most vanília, mangó és kesudió társul az azték kincshez.

Az egyik kedvencem mostanában a csokihab, amit menő fordulattal francia nevén, mousse-ként (ejtsd: mussz) emlegetnek. Szerintem a legegyszerűbb desszertek egyike, viszont nem csak nagyon csokis, hanem habkönnyű és selymesen krémes, ami tényleg ellenállhatatlanná teszi.

Meleg csokoládéhab vaníliafagyival és chilis mangóraguval
Meleg csokoládéhab vaníliafagyival és chilis mangóraguval

A hagyományos csokimousse-t most melegen készítettem magas kakaótartalmú csokiból, amit hideg vaníliafagyival kombináltam, és hogy ne csak a hideg-meleg izgalom legyen a desszertben, ezért apróra kockázott mangó és ropogós kesudió is került bele kiegészítésképpen.

A mangó különlegességét még egy kis chilivel fokoztam, a kesudióét pedig enyhe pirítással, és mondhatom, nagy sikert aratott. Ajánlom mindenkinek, mert elkészítése egyszerű és gyors, viszont nagyon mutatós és különleges.

Meleg csokoládéhab vaníliafagyival és chilis mangóraguval

A vendége kapnak hideget és meleget is :)
A vendége kapnak hideget és meleget is :)

Hozzávalók:
12 dkg 70%-os csokoládé
60 ml tejszín
3 tojásfehérje

A mangóraguhoz:
1 mangó
1 chili
6 dkg cukor
2 evőkanál narancslé
2 evőkanál Grand Marnier likőr
2 ág menta

Valamint:
4 nagy gombóc vaníliafagylalt
15 dkg kesudió

Elkészítés: A csokoládét vízfürdő felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a forró tejszínt, elkeverjük. A 3 tojásfehérjét enyhén felverjük, a csokihoz keverjük, átszűrjük, majd habszifonba töltjük. Egy patront betöltünk, és meleg vízbe állítjuk a szifont.

A raguhoz a cukrot felolvasztjuk, habzásig karamellizáljuk, hozzáadjuk a narancslevet és a likőrt. A chilit kimagozzuk, felaprítjuk, és ezt is hozzákeverjük. A mangót megtisztítjuk, és félcentis kockákra vágjuk, és a cukros sziruphoz öntjük a felaprított mentával együtt. Felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzről.

3. A kesudiót zsiradék nélkül forró serpenyőben megpirítjuk.

4. Tálaláskor pohárba vagy kehelybe alulra rakjuk a langyos chilis mangóragut, megszórjuk a pirított kesudióval, majd ráhelyezünk 1 gombóc fagyit. A meleg vízből kiemeljük a szifont, és a fagylalt tetejére nyomjuk a meleg csokihabot. Dekorálhatjuk a tetejét kesudióval, mentával és mangószeletekkel is.

Csokis is, gyümölcsös is, fagyis is - minden kedvenc benne van!
Csokis is, gyümölcsös is, fagyis is - minden kedvenc benne van!

Őszi Balázs
Őszi Balázs

A mangó kicsit egzotikus jelleget ad a desszertnek. Én kedvelem ezt a különleges aromájú gyümölcsöt, de nyugodtan helyettesíthető más gyümölccsel is, meggyel például szintén fantasztikus lehet, de akár ananásszal vagy eperrel is el tudom képzelni. A chilit viszont semmiképpen nem hagynám ki ebből a pohárkrémből, mert az enyhén csípős íz a csokoládéhoz is nagyon jól illik, a gyümölcsöknek pedig kiemeli a frissességét.

A kesudió helyett használhatunk más magvakat, ha épp nem tudunk beszerezni sózatlan fajtát, mondjuk szeletelt vagy hasábokra vágott mandulával, esetleg durvára vágott mogyoróval helyettesítjük. A lényeg, hogy a sok krémes és lágy finomság között legyen egy kis rágcsálni való meglepetés is!

A habokról bővebben >>>

Csokihabok, csokimousse-ok >>>

Csokoládés desszertek >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.