Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A csokoládés desszertekkel nem lehet mellényúlni, rengeteg féle és fajta izgalmas édesség kihozható egy tábla jó minőségű csokiból. Most vanília, mangó és kesudió társul az azték kincshez.

Az egyik kedvencem mostanában a csokihab, amit menő fordulattal francia nevén, mousse-ként (ejtsd: mussz) emlegetnek. Szerintem a legegyszerűbb desszertek egyike, viszont nem csak nagyon csokis, hanem habkönnyű és selymesen krémes, ami tényleg ellenállhatatlanná teszi.

 

Meleg csokoládéhab vaníliafagyival és chilis mangóraguval
Meleg csokoládéhab vaníliafagyival és chilis mangóraguval

 

A hagyományos csokimousse-t most melegen készítettem magas kakaótartalmú csokiból, amit hideg vaníliafagyival kombináltam, és hogy ne csak a hideg-meleg izgalom legyen a desszertben, ezért apróra kockázott mangó és ropogós kesudió is került bele kiegészítésképpen.

A mangó különlegességét még egy kis chilivel fokoztam, a kesudióét pedig enyhe pirítással, és mondhatom, nagy sikert aratott. Ajánlom mindenkinek, mert elkészítése egyszerű és gyors, viszont nagyon mutatós és különleges.

Meleg csokoládéhab vaníliafagyival és chilis mangóraguval

Hozzávalók:
12 dkg 70%-os csokoládé
60 ml tejszín
3 tojásfehérje

A mangóraguhoz:
1 mangó
1 chili
6 dkg cukor
2 evőkanál narancslé
2 evőkanál Grand Marnier likőr
2 ág menta

Valamint:
4 nagy gombóc vaníliafagylalt
15 dkg kesudió

Elkészítés: A csokoládét vízfürdő felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a forró tejszínt, elkeverjük. A 3 tojásfehérjét enyhén felverjük, a csokihoz keverjük, átszűrjük, majd habszifonba töltjük. Egy patront betöltünk, és meleg vízbe állítjuk a szifont.

A raguhoz a cukrot felolvasztjuk, habzásig karamellizáljuk, hozzáadjuk a narancslevet és a likőrt. A chilit kimagozzuk, felaprítjuk, és ezt is hozzákeverjük. A mangót megtisztítjuk, és félcentis kockákra vágjuk, és a cukros sziruphoz öntjük a felaprított mentával együtt. Felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzről.

3. A kesudiót zsiradék nélkül forró serpenyőben megpirítjuk.

4. Tálaláskor pohárba vagy kehelybe alulra rakjuk a langyos chilis mangóragut, megszórjuk a pirított kesudióval, majd ráhelyezünk 1 gombóc fagyit. A meleg vízből kiemeljük a szifont, és a fagylalt tetejére nyomjuk a meleg csokihabot. Dekorálhatjuk a tetejét kesudióval, mentával és mangószeletekkel is.

 

Csokis is, gyümölcsös is, fagyis is - minden kedvenc benne van!
Csokis is, gyümölcsös is, fagyis is - minden kedvenc benne van!

A mangó kicsit egzotikus jelleget ad a desszertnek. Én kedvelem ezt a különleges aromájú gyümölcsöt, de nyugodtan helyettesíthető más gyümölccsel is, meggyel például szintén fantasztikus lehet, de akár ananásszal vagy eperrel is el tudom képzelni. A chilit viszont semmiképpen nem hagynám ki ebből a pohárkrémből, mert az enyhén csípős íz a csokoládéhoz is nagyon jól illik, a gyümölcsöknek pedig kiemeli a frissességét.

A kesudió helyett használhatunk más magvakat, ha épp nem tudunk beszerezni sózatlan fajtát, mondjuk szeletelt vagy hasábokra vágott mandulával, esetleg durvára vágott mogyoróval helyettesítjük. A lényeg, hogy a sok krémes és lágy finomság között legyen egy kis rágcsálni való meglepetés is!


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.