Az egyik kedvencem mostanában a csokihab, amit menő fordulattal francia nevén, mousse-ként (ejtsd: mussz) emlegetnek. Szerintem a legegyszerűbb desszertek egyike, viszont nem csak nagyon csokis, hanem habkönnyű és selymesen krémes, ami tényleg ellenállhatatlanná teszi.
A hagyományos csokimousse-t most melegen készítettem magas kakaótartalmú csokiból, amit hideg vaníliafagyival kombináltam, és hogy ne csak a hideg-meleg izgalom legyen a desszertben, ezért apróra kockázott mangó és ropogós kesudió is került bele kiegészítésképpen.
A mangó különlegességét még egy kis chilivel fokoztam, a kesudióét pedig enyhe pirítással, és mondhatom, nagy sikert aratott. Ajánlom mindenkinek, mert elkészítése egyszerű és gyors, viszont nagyon mutatós és különleges.
Hozzávalók:
12 dkg 70%-os csokoládé
60 ml tejszín
3 tojásfehérje
A mangóraguhoz:
1 mangó
1 chili
6 dkg cukor
2 evőkanál narancslé
2 evőkanál Grand Marnier likőr
2 ág menta
Valamint:
4 nagy gombóc vaníliafagylalt
15 dkg kesudió
Elkészítés: A csokoládét vízfürdő felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a forró tejszínt, elkeverjük. A 3 tojásfehérjét enyhén felverjük, a csokihoz keverjük, átszűrjük, majd habszifonba töltjük. Egy patront betöltünk, és meleg vízbe állítjuk a szifont.
A raguhoz a cukrot felolvasztjuk, habzásig karamellizáljuk, hozzáadjuk a narancslevet és a likőrt. A chilit kimagozzuk, felaprítjuk, és ezt is hozzákeverjük. A mangót megtisztítjuk, és félcentis kockákra vágjuk, és a cukros sziruphoz öntjük a felaprított mentával együtt. Felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzről.
3. A kesudiót zsiradék nélkül forró serpenyőben megpirítjuk.
4. Tálaláskor pohárba vagy kehelybe alulra rakjuk a langyos chilis mangóragut, megszórjuk a pirított kesudióval, majd ráhelyezünk 1 gombóc fagyit. A meleg vízből kiemeljük a szifont, és a fagylalt tetejére nyomjuk a meleg csokihabot. Dekorálhatjuk a tetejét kesudióval, mentával és mangószeletekkel is.
A mangó kicsit egzotikus jelleget ad a desszertnek. Én kedvelem ezt a különleges aromájú gyümölcsöt, de nyugodtan helyettesíthető más gyümölccsel is, meggyel például szintén fantasztikus lehet, de akár ananásszal vagy eperrel is el tudom képzelni. A chilit viszont semmiképpen nem hagynám ki ebből a pohárkrémből, mert az enyhén csípős íz a csokoládéhoz is nagyon jól illik, a gyümölcsöknek pedig kiemeli a frissességét.
A kesudió helyett használhatunk más magvakat, ha épp nem tudunk beszerezni sózatlan fajtát, mondjuk szeletelt vagy hasábokra vágott mandulával, esetleg durvára vágott mogyoróval helyettesítjük. A lényeg, hogy a sok krémes és lágy finomság között legyen egy kis rágcsálni való meglepetés is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.