Kezdő gombavadászként csatlakozz egy tapasztalt társhoz, aki többet segíthet, mint a legjobb fényképes határozókönyv. Ne feledd az alapszabályt: az étkezésre szánt vadon termő gombákat minden esetben be kell mutatni egy vizsgázott szakértőnek!
A zsákmányt kosárba vagy papírzacskóba gyűjtsd, mert a gomba műanyag dobozban vagy nejlonzacskóban befülled, továbbá összetörhet. Kizárólag fiatal, egészséges példányokat szedj fel, és a tönköt teljes egészében emeld ki a földből.
A szakellenőrök aktualizált országos listája letölthető a Pest Megyei Kormányhivatal honlapjáról. A piacokon és a vásárcsarnokokban a helyi önkormányzat gondoskodik a gombavizsgálat megszervezéséről. Az árusnak kötelező kitennie az igazolást arról, hogy bevizsgálták-e a portékáját! Csak feszes és ép gombát vásárolj, amelyen nem látszódik sem penész, sem benyomódás, a félbevágott tönk pedig nem lehet kukacos. A gombaszakellenőrt alkalmazó piacok listája megtalálható a NÉBIH honlapján.
Az ellenőrzött gombát lehetőleg a gyűjtés napján használd is fel! Egyrészt könnyen romlik, másrészt veszít az aromájából. Ha nincs időd elkészíteni, akkor hideg vagy szellős helyen terítsd szét egy rétegben, esetleg nedves konyharuhába göngyölve tartsd a hűtőben másnapig.
Nem kérdés, hogy az erdő-mező ajándékait alaposan meg kell tisztítani, de a mosást a séfek bűnnek tartják, mert a gomba szivacsként magába szívja a vizet és ízetlen lesz. Elég a tönk alját kell levágni, majd a többi részt ecsettel vagy kis kefével letisztogatni, esetleg még nedves konyharuhával ledörzsölni. Sem a tönköt, sem a kalapot nem szükséges meghámozni.
Termesztett gombák, pl. a boltokban árult dobozos csiperke vagy shiitake esetén bőven elegendő a tönk aljának eltávolítása és a finom ledörzsölés, hiszen ezek csíramentes közegben növekednek.
A gombát alaposan meg kell főzni, párolni vagy sütni. Kivétel a termesztett csiperke, amely salátákhoz nyersen is felhasználható.
A vargányának különösen jó ízt ad, ha vajon pirítod. A serpenyőbe kevés zsiradékot tegyél, és ne fedd le az edényt, hogy a keletkező lé minél gyorsabban elpárologhasson. A feszes húsú kisebb gombákat nyárson, a nagyobbakat roston grillezheted. Fritőzben sütéskor az olajat 160-200 fokosra hevítsd fel. Tepsiben vagy fóliában töltött gombafejeket süthetsz. Pároláskor azonnal tedd fel a fedőt a lábosra, így a gomba a saját ízes levében puhulhat.
Érzékeny gyomrúaknak, időseknek, betegeknek, kisgyermekeknek nem javasolt a gombás étel, egészségeseknél pedig panaszokat okozhat a túlzott fogyasztása. A könnyebb emészthetőség elősegítése érdekében a gombát darabold apróra, és inkább süsd-főzd valamivel tovább az előírtnál.
Fogadd meg a gombaszakértő tanácsait a helyes felhasználással kapcsolatban is! Egyes fajtáknál (pl. szegfű- és őzlábgomba) nem ajánlott a tönk fogyasztása, míg pl. gyűrűs tuskógombánál legalább 20 perc főzés szükséges a biztonságos fogyasztáshoz.
Mértékkel alkalmazd a fűszereket, valamint a hagymát, fokhagymát és az enyhébb ízű pórét is, hogy ne nyomják el, hanem kiemeljék a gomba természetes aromáját.
A sót nem lehet elhagyni, de ha túl korán adagolod, értékes nedveket von el a gombából. Borsból frissen őröltet használj, és röviddel tálalás előtt daráld az ételre, máskülönben kesernyéssé teheti. Legvégül elmaradhatatlan a frissen aprított petrezselyemzöld. Az erdei ízvilágot erősíti a friss kakukkfű, továbbá jól passzol a gombához a rozmaring és az oregánó. Tejszínes gombaételnél pár csepp citromlével, gombamártásnál fehérborral teheted fel az i-re a pontot.
Töltött gombafejre vagy gombás pizzára, tésztára és rizottóba karakteres kemény sajt, pl. parmezán vagy gruyère a jó partner. A hal vagy hús mellett másodhegedűsként szereplő gomba jól muzsikál kaporral, édesköménnyel, ha pedig őz, vaddisznó vagy szarvas játssza a prímet, akkor borókabogyóval és babérral egészülhet ki.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.