Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Minestrone recept
Minestrone
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
MME15

Bableves és haluska: ilyen a házias palóc konyha

Ha szereted a Palócföld jellegzetes ízeit, próbáld ki autentikus receptjeinket, és tudj meg minél többet erről a szép vidékről!

Hol található Palócföld?

A Mátrától és a Bükktől északra fekvő, dombokkal, erdőkkel tagolt medence jellegű területet, az Ipolytól a Sajóig. A magyarországi és szlovákiai Hont, Nógrád, Heves, Borsod és Gömör történelmi megyékre terjed ki.

A vidék konyhája

Napjainkban a tájegységhez kapcsolódó talán legismertebb étel a palócleves, bár ennek tulajdonképpen nem sok köze van a palócokhoz, sokkal inkább Mikszáth Kálmán nevéhez fűződik. A híres Gundel étterem tulajdonosa, Gundel János 1892-ben készítette el ezt a fogást a jó ételeket közismerten kedvelő „Nagy Palóc” számára.

Juhtúrós haluska
Juhtúrós haluska

Az eredetileg ürüből vagy bárányból készült levesben minden benne van, ami Palócföldön megterem, és ízvilágában is hasonlít a palócok által kedvelt savanyúkrumpli- vagy bableveshez, így akár valódi palóc étel is lehetne. Állítólag Mikszáth legszívesebben friss foszlós kenyérrel fogyasztotta, utána pedig általában vargabélest vagy buktát rendelt.
Kedvelt palóc étel még a haluska, más néven sztrapacska is. Leveseiket, húsos ételeiket gyakran ízesítik tejföllel, kaporral.

Mikszáth Kálmán

A Nógrád megyei Szkabonyán – ma Szlovákiában található – született a legnagyobb és leghíresebb palóc 1847-ben. Jó palócok című novelláskötetében az író szülőföldjének tájaira, gyermekkori ismerősei közé vezeti el olvasóit. Szeretettel ír ezekről az emberekről, bemutatja babonás hiedelmeiket, paraszti szemléletüket, sajátos értékrendjüket. A magyar irodalom kiemelkedő alakja, 1904-ben vásárolta meg Szontágh Pál örökösétől a horpácsi birtokot Nógrád megyében. Célja az volt, hogy élete végén visszatérjen szülőföldjére, szeretett „jó palócai közé”.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.