Hol található Palócföld?
A Mátrától és a Bükktől északra fekvő, dombokkal, erdőkkel tagolt medence jellegű területet, az Ipolytól a Sajóig. A magyarországi és szlovákiai Hont, Nógrád, Heves, Borsod és Gömör történelmi megyékre terjed ki.
A vidék konyhája
Napjainkban a tájegységhez kapcsolódó talán legismertebb étel a palócleves, bár ennek tulajdonképpen nem sok köze van a palócokhoz, sokkal inkább Mikszáth Kálmán nevéhez fűződik. A híres Gundel étterem tulajdonosa, Gundel János 1892-ben készítette el ezt a fogást a jó ételeket közismerten kedvelő „Nagy Palóc” számára.
Az eredetileg ürüből vagy bárányból készült levesben minden benne van, ami Palócföldön megterem, és ízvilágában is hasonlít a palócok által kedvelt savanyúkrumpli- vagy bableveshez, így akár valódi palóc étel is lehetne. Állítólag Mikszáth legszívesebben friss foszlós kenyérrel fogyasztotta, utána pedig általában vargabélest vagy buktát rendelt.
Kedvelt palóc étel még a haluska, más néven sztrapacska is. Leveseiket, húsos ételeiket gyakran ízesítik tejföllel, kaporral.
Mikszáth Kálmán
A Nógrád megyei Szkabonyán – ma Szlovákiában található – született a legnagyobb és leghíresebb palóc 1847-ben. Jó palócok című novelláskötetében az író szülőföldjének tájaira, gyermekkori ismerősei közé vezeti el olvasóit. Szeretettel ír ezekről az emberekről, bemutatja babonás hiedelmeiket, paraszti szemléletüket, sajátos értékrendjüket. A magyar irodalom kiemelkedő alakja, 1904-ben vásárolta meg Szontágh Pál örökösétől a horpácsi birtokot Nógrád megyében. Célja az volt, hogy élete végén visszatérjen szülőföldjére, szeretett „jó palócai közé”.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.