Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
MME15

Bableves és haluska: ilyen a házias palóc konyha

Ha szereted a Palócföld jellegzetes ízeit, próbáld ki autentikus receptjeinket, és tudj meg minél többet erről a szép vidékről!

Hol található Palócföld?

A Mátrától és a Bükktől északra fekvő, dombokkal, erdőkkel tagolt medence jellegű területet, az Ipolytól a Sajóig. A magyarországi és szlovákiai Hont, Nógrád, Heves, Borsod és Gömör történelmi megyékre terjed ki.

A vidék konyhája

Napjainkban a tájegységhez kapcsolódó talán legismertebb étel a palócleves, bár ennek tulajdonképpen nem sok köze van a palócokhoz, sokkal inkább Mikszáth Kálmán nevéhez fűződik. A híres Gundel étterem tulajdonosa, Gundel János 1892-ben készítette el ezt a fogást a jó ételeket közismerten kedvelő „Nagy Palóc” számára.

Juhtúrós haluska
Juhtúrós haluska

Az eredetileg ürüből vagy bárányból készült levesben minden benne van, ami Palócföldön megterem, és ízvilágában is hasonlít a palócok által kedvelt savanyúkrumpli- vagy bableveshez, így akár valódi palóc étel is lehetne. Állítólag Mikszáth legszívesebben friss foszlós kenyérrel fogyasztotta, utána pedig általában vargabélest vagy buktát rendelt.
Kedvelt palóc étel még a haluska, más néven sztrapacska is. Leveseiket, húsos ételeiket gyakran ízesítik tejföllel, kaporral.

Mikszáth Kálmán

A Nógrád megyei Szkabonyán – ma Szlovákiában található – született a legnagyobb és leghíresebb palóc 1847-ben. Jó palócok című novelláskötetében az író szülőföldjének tájaira, gyermekkori ismerősei közé vezeti el olvasóit. Szeretettel ír ezekről az emberekről, bemutatja babonás hiedelmeiket, paraszti szemléletüket, sajátos értékrendjüket. A magyar irodalom kiemelkedő alakja, 1904-ben vásárolta meg Szontágh Pál örökösétől a horpácsi birtokot Nógrád megyében. Célja az volt, hogy élete végén visszatérjen szülőföldjére, szeretett „jó palócai közé”.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.