Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Praktikus

Nincs otthon sütőpor? 9 dolog, amivel simán helyettesítheted

Nincs otthon sütőpor? 9 dolog, amivel simán helyettesítheted
A legjobbakkal is megesik, hogy sütés közben derül ki: valami hiányzik. Több hozzávaló egyszerűen kihagyható vagy könnyedén helyettesíthető, ám a dolgok egyből bonyolultabbá válnak, ha a sütőport fogyott ki. Ne aggódj: amíg van otthon szódabikarbóna, biztosan be tudod fejezni a sütést, de ha nincs, akkor is van megoldás

A sütőpor és a szódabikarbóna nem ugyanaz, ezért nem cserélhető fel egyik a másikra. Mindkettő keleszt, de különböző módon hatnak. A sütőpor tulajdonképpen egy savval kevert szódabikarbóna. Amikor a sütőpor folyadékkal érintkezik, szén-dioxid-buborékok szabadulnak fel, amelyek hatására a tészta megemelkedik. A legtöbb boltban vásárolt sütőpor „kettős hatású”, ami azt jelenti, hogy egyszer aktiválódik, amikor a folyadékhoz ér, majd újra, amikor felmelegszik. Ezért ahhoz, hogy a süteményben megfelelően működjön, kell valami sav, például citromlé, író vagy ecet.

Jó tudni...

A sütőpor általában 12 hónapig őrzi meg a minőségét, de – mint minden más – hamarabb is megromolhat. Sütés előtt ellenőrizd a lejártai dátumot. Ha már régebbi a sütőpor, nem feltétlenül rossz, ezért érdemes tesztelni. Keverj el ½ teáskanál sütőport ½ csésze forró vízzel; a keveréknek azonnal pezsegni kell.

Cream of tartar (tisztított borkő) + szódabikarbóna

A cram of tartar, vagyis magyarul a tisztított borkő mostanában nagyon sok külföldi recepteben szerepel, ezért könnyen előfordulhat, hogy már beszereztél egy üveggel. A borkő savasságot ad a szódabikarbónának, tehát alapvetően sütőport készítesz otthon, a konyhádban. 1 evőkanál sütőport helyettesíthetsz 2 teáskanál tisztított borkő és 1 teáskanál szódabikarbóna keverékével. Egyszerre készíthetsz nagyobb adagot is, ekkor adj hozzá 1 teáskanál kukoricakeményítőt, hogy megakadályozd a csomósodást. Tárold légmentesen záródó edényben!

Író + szódabikarbóna

Az író nagyon savas, ezért jól működik a szódabikarbóna aktiválásában – így ez a duó is nagyszerű sütőpor-helyettesítő. Ha a recept 1 teáskanál sütőport ír, adj ¼ teáskanál szódabikarbónát a száraz, és 1,25 dl írót a nedves hozzávalókhoz. Ne felejtsd el, hogy a plusz folyadék miatt csökkenteni kell a receptben szereplő többi folyadék mennyiségét. Ez a helyettesítő nem jó választás olyan recepteknél, amelyhez kevés folyadék szükséges.

Ecet + szódabikarbóna

Csakúgy, mint a citromlé, az ecet is erősen savas és szinte biztos, hogy van a konyhaszekrényedben. A fehér ecetnek semleges az íze, így szinte észrevétlen marad a süteményben, de a rizsecet vagy az almaecet is használható, ha kisebb mennyiségű sütőport helyettesítesz. 1 teáskanál sütőpor helyett ½ teáskanál ecetet keverj össze ¼ teáskanál szódabikarbónával.

Elfogyott a sütőpor? Ne aggódj, amíg van otthon szódabikarbóna, biztosan be tudod fejezni a sütést/ Fotó: Shutterstock
Elfogyott a sütőpor? Ne aggódj, amíg van otthon szódabikarbóna, biztosan be tudod fejezni a sütést/ Fotó: Shutterstock

Joghurt + szódabikarbóna

A joghurt egy másik olyan savas összetevő, amely szódabikarbónával keverve „utánozhatja” a sütőpor hatását. Az íróval megegyező módon használd a sütőpor helyettesítésére: 1 teáskanál sütőpor helyett adj ¼ teáskanál szódabikarbónát a száraz, 1,25 dl natúr joghurtot a nedves összetevőkhöz. Ne felejtsd el csökkenteni a többi folyadék mennyiségét 1,25 decivel!

Savanyú tej + szódabikarbóna

Ha a tej megsavanyodott, de még nem aludttej, az azt jelenti, hogy erjedésnek indult, és tejsavat tartalmaz, amely aktiválja a szódabikarbónát. Nem valószínű, hogy pont lesz savanyú (de nem romlott!) tejed, amikor sütőpor-helyettesítőre van szükséged, de ha mégis, akkor ugyanúgy használd, mint az írót vagy a joghurtot szódabikarbónával kombinálva.

Citromlé + szódabikarbóna

A citromsavkiválóan alkalmas a szódabikarbóna aktiválására, de azt ne feledd, hogy a citromlének erős, karakteres az íze. Olyan receptekben használd ezt a kombót, amelyekhez csak nagyon kevés sütőport szükséges, vagy ahol a citromos íz nem zavaró. 1 teáskanál sütőport helyettesíthetsz úgy, hogy ¼ teáskanál szódabikarbónát ad a száraz, és ½ teáskanál friss citromlevet a nedves hozzávalókhoz.

Melasz + szódabikarbóna

A melasz nem túl savas, de szódabikarbónával keverve hasonló kelesztő tulajdonságokkal rendelkezik, mint a sütőpor. A melasz alapvetően cukor (főzött cukornádlé), így még édesebbé teszi a sütit. Ezt vedd figyelembe, és csökkentsd a receptben írt cukor vagy édesítő mennyiségét, illetve arról se feledkezz meg, hogy a melasz folyékony, ezért csökkenteni kell a receptben szereplő többi folyadék mennyiségét is. 1 teáskanál sütőport kiválthatsz ½ dl melasz és ¼ teáskanál szódabikarbóna keverékével.

Felvert tojásfehérje

A legtöbb sütőpor-helyettesítőhöz szódabikarbónát kell használni, de ha az sincs kéznél, akkor habbá vert tojásfehérjét is használhatsz: verj fel 2 tojásfehérjét és óvatosan forgasd a többi, már összekevert alapanyaghoz. Ez nem működik minden receptnél, de palacsinta vagy gofri esetében jó választás lehet.

Önkelesztős liszt

Nálunk még nem annyira elterjed, de webáruházakban, különlegességeket áruló élelmiszerboltokban kapható. Az önkelesztős liszt tulajdonképpen sütőporral és sóval elkevert liszt, ezért ugyanúgy használhatod, mint az univerzális lisztet, csak a receptben szereplő sütőport és sót kell elhagyni.

Olvasd el, mit mivel tudsz még helyettesíteni:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.