Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
PR

Bacon az új karácsonyi kedvenc a konyhában

Gierlinger bacon
A hagyományos karácsonyi menüt egyre több helyen váltják fel különböző ételkülönlegességek, így rengeteg család asztalán megjelenik az ünnepek alatt a bacon is, mint fő alapanyag. Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozásaként felkészültek az év végi rohamra, sőt az év végén egy újfajta szeletelési technikával előállított, alacsonyabb zsírtartalmú, húsosabb ízdominanciájú verzió is megjelent a Premium Bacon családban.

Ahány ház, annyi szokás, tartja a híres mondás, és napjainkban hatványozottan igaz ez, ha a karácsonyi menüket vizsgáljuk. Míg korábban szinte majdnem mindenhol jelentős szerepet kapott a töltött káposzta, a rántott ponty vagy a halászlé a menüben, úgy ma már sok helyen ezek nem kötelező elemei az ebédnek és a vacsorának, hiszen a jól bevált tradicionális ételeken túlmutató finomságokban is gondolkoznak a háziasszonyok.

A karácsonyi menü legújabb slágeralapanyaga a bacon lett az elmúlt években, amit az értékesítési adatok is alátámasztanak. December utolsó heteiben jelentősen több bacont vásárolnak a magyarok, mint az év bármely másik időszakában.

Fotó: Tamási-Hús Kft.
Fotó: Tamási-Hús Kft.

„Az emberek a karácsony közeledtével nemcsak ajándékokra költenek többet, hanem az ünnepi menünek is megadják a módját. Kizárólag európai húsból készült szeletelt vagy kockázott oldalszalonna termékeink iránt egész évben magas a kereslet, de az ünnepek előtt érezhető egy roham, az értékesítés exponenciálisan megugrik ilyenkor, amit igyekszünk a legmagasabb színvonalon kiszolgálni” – fogalmazott, Kovács Péter hozzátéve, Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozása a minőség mellett a környezettudatosságot is kiemelt fontosságúnak tartja, ezért 2023-ban teljes mértékben elérik a karbonsemlegességet úgy, hogy a káros gáz kibocsátásával azonos mértékben klímabarát projekteket támogatnak.

Levesbetétnek és dzsemnek sem utolsó a bacon

A tapasztalatok szerint a pirított bacon levesbetétként is megállja a helyét, a sütőtöklevest például baconcsipsszel lehet remekül feldobni. Emellett illik a borsó- vagy édesburgonya-krémleveshez is, akár úgy is, hogy hagymát a bacon kisült zsírjában pirítjuk meg, amely aztán a krémleves tetejére kerül.

Fotó: Tamási-Hús Kft.
Fotó: Tamási-Hús Kft.

Rengeteg családnál egyre gyakoribb elem karácsonykor, hogy az őzgerinc formában sütött húst baconös verzióban készítik el. Ehhez az őzgerincet baconnel béleljük ki, majd erre fektetjük a húst, ízlés szerint fűszerezve azt. A karácsonyi menü nagy kedvencei az asztalt gyümölcsökkel töltött húsok, melyek ízéhez a bacon tökéletesen passzol legyen az csirke vagy akár kolbásszal töltött karaj.

Baconből dzsemet is lehet készíteni, amit egy csatos üvegbe helyezve, ünnepi szalaggal átkötve egyedi ajándékként is prezentálhatunk azon túl, hogy feldobhatjuk vele a karácsonyi menüt. Ehhez aprítsuk fel a ropogósra sült bacont, hagymát és keverjük össze whiskyvel, juharsziruppal, almaecettel és barnacukorral vagy akár kevés kávéval és lassú tűzön főzzük szirupos állagúra. Tökéletes kiegészítője egyben sült húsoknak, steaknek vagy akár pirítósra kenve is fogyasztható.

Fotó: Tamási-Hús Kft.
Fotó: Tamási-Hús Kft.

A karácsonykor megmaradt bacont felhasználhatjuk szilveszterkor is, virslire tekerve tökéletes éjféli falatokat lehet belőle készíteni, serpenyőben sütve vagy leveles tésztába csavarva. A bacon igazi jolly joker az ünnepek alatt!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.