Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
PR

Vörösbortévhit: akkor jó, ha testes és sötét?

Vörösbor /Fotó: Shutterstock
Ha vörösborról van szó, bizony sokan esnek abba a hibába, hogy csak akkor értékelik pozitívan az adott italt, ha minél nehezebb, sötétebb, testesebb. Ez azonban nagy tévedés, hiszen egy vörösbor akkor is lehet kifejezetten jó, ha alig mozdul a pohárban a testessége okán. Ebből kiindulva az sem meglepő, hogy sokszor a főzéshez sem a megfelelő vörösbort választjuk, hiszen nem minden vörösbor egyforma.

A bort soha ne csak szárazanyag- vagy alkoholtartalma alapján ítéljük meg, nemes egyszerűséggel legyen az mérvadó, hogy milyennek találjuk az adott tétel ízét. Gondolunk itt arra, hogy mennyire fűszeres vagy gyümölcsös, harmonikus-e, vagy éget-e benne az alkohol, netán kellemetlenül savas. Az tehát nem mellékes, hogy mennyire fog meg bennünket a komplett ízvilág, a bor aromatikája nem valami megszokott, már-már sablonos, hanem egyedi és izgalmas. Ezért egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy könnyedebb vörösbor is lehet minőségi és kifinomult jellegzetes és sokrétű aromájának köszönhetően.

Nem minden vörösbor egyforma /Fotó: Shutterstock
Nem minden vörösbor egyforma /Fotó: Shutterstock

Vörösbor a konyhában

A pinot noir egy elegáns, ellenállhatatlan, nemzetközileg is elismert vörösborfajta, amely ezen tulajdonságai okán hűséges táborral bír. Ünnepekre, ajándékba való, mutatós darab. Ha főznénk vele, akkor a következő alapanyagokkal nagyon jól működik: gyökérzöldségek, burgonya, csicsóka, gomba, cékla, padlizsán, paradicsom, az érlelt sajtok, a camembert-típusú sajtok, liba, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és bárányból készült ételek, valamint a belsőségek állnak hozzá a legközelebb ízvilágban és struktúrában.

ÜNNEPI KACSACOMB VÖRÖSBOROS MEGGYEl >>>

Ha egy különleges alkalomra készítenél valami finomat, akkor ez a kacsacomb telitalálat /Fotó: Mindmegette
Ha egy különleges alkalomra készítenél valami finomat, akkor ez a kacsacomb telitalálat /Fotó: Mindmegette

A kadarkában nincs túl sok csersav, könnyű, és általában világosabb is, mint a többi kékszőlőfajtából készült bor. Fűszeressége rendszerint izgalmas, sokan úgy tartják, hogy a magyar kadarkához hasonlót az egész világon nem találni. Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, csicsóka, gomba, cékla, padlizsán, paradicsom, az érlelt sajtok, a camembert-típusú sajtok, liba, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és bárányból készült ételek, valamint a belsőségek állnak legközelebb a kadarka szőlőfajtából készült vörösborhoz.

VÖRÖSBOROS GOMBAKRÉMLEVES

Ha az időjárás hidegebbre fordul, egy melengető gombakrémleves mindig jólesik /Fotó: Mindmegette
Ha az időjárás hidegebbre fordul, egy melengető gombakrémleves mindig jólesik /Fotó: Mindmegette

Ha egy könnyen érthető, gyümölcsös, jó ivású vörösbort keresünk, akkor a zweigelt remek választás. Az év szinte minden szakában népszerű. A fajtát egyébként gyakran házasítják, a cuvée-knek lágyságot, gyümölcsösséget és egy halványabb lila színt kölcsönöz. Ha főzünk vele, akkor az alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, csicsóka, gomba, cékla, padlizsán, paradicsom, az érlelt sajtok, liba, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és bárányból készült ételek, őz, valamint a belsőségek állnak hozzá a legközelebb.

PINCEPÖRKÖLT CSÜLÖKBŐL ÉS LAPOCKÁBÓL >>>

Ha rajongsz a klasszikus magyar konyháért, akkor ezt a pincepörköltet egyenesen imádni fogod /Fotó: Mindmegette
Ha rajongsz a klasszikus magyar konyháért, akkor ezt a pincepörköltet egyenesen imádni fogod /Fotó: Mindmegette

CSODASZER LEHET A FORRALT BOR: GONDOLTAD VOLNA, HOGY Ezekre IS JÓ?

A vörösbor egészségügyi hatásai közismertek, ám csak akkor gyógyszer, ha mértékkel fogyasztjuk. Mivel ez az ital a forralt bor alapja, így nem véletlen, hogy a téli melengető nedűnek is számtalan, jótékony tulajdonsága van, melyet csak felerősítenek a belekerülő aromás fűszerek! Akár magunk készítjük, akár a karácsonyi forgatagban fogyasztjuk, élvezzük ki áldásos hatását.

A forralt bor azon túl, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, magas antioxidánstartalma miatt a koleszterinszintre is jó hatással van. Az italba kerülő fűszerek pedig tovább javítják a szívműködést.

FORRALT BOR EGYSZERŰEN >>>

Egyetlen tél sem múlhat el forralt bor nélkül /Fotó: Mindmegette
Egyetlen tél sem múlhat el forralt bor nélkül /Fotó: Mindmegette

A vörösbor a csontritkulás kockázatát is csökkenti a benne található rezveratrolnak (egyfajta növényi vegyületnek) köszönhetően, melynek egyébként gyulladásgátló tulajdonsága ismert, továbbá segít fiatalon tartani a sejteket, így lassítja az öregedést. Ezek a borban található növényi vegyületek a memóriát is javítják, és ugyanezt a hatást éri el a szerecsendió is, ami csökkenti a fáradtságot is, emellett oldja a stresszt és a szorongást.

A forralt borba kerülő erős fűszerek közül a szegfűszeg és fahéj vírusellenes tulajdonsággal rendelkezik, de immunerősítőek a citrusfélék és a gyömbér is, valamint a vörösbor is remek gyulladáscsökkentő, sőt segít a fertőzések elleni védekezésben.

A forralt bor a fűszereknek köszönheti méregtelenítő hatását.
A szerecsendió segíthet megtisztítani a májat és a vesét a méreganyagoktól, emellett erősíti is ezeket a szerveket.

JAMIE OLIVER ÉS GORDON RAMSAY EZEKRE A RECEPTEKRE ESKÜSZIK >>>

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Így van ez a forralt borral is /Fotó: Northfoto
Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Így van ez a forralt borral is /Fotó: Northfoto

A fahéj erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, mely segít helyreállítani a normál szöveti működést. Ugyanerre képes a vörösbor és a szegfűszeg is, melyek a forralt borban együttesen fejtik ki gyulladáscsökkentő hatásukat.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.