Van otthon egy fél tubus vagy konzerv, de többre lenne szükséged? A fele mennyiséget helyettesítheted tejjel. Igaz, a végeredmény nem lesz olyan édes és karamell ízű, de ha már csak ez a hozzávaló hiányzik és nincs időd másra, tökéletesen megfelel.
Ugyan a zsírtartalma elég magas, de a tejszín nagyon hasonló állagú, mint a sűrített tej. A receptben írt sűrített tej mennyiséget egy az egyben helyettesítheted tejszínnel édes és sós ételekben egyaránt. Az étel íze lágyabb lesz, textúrája pedig érezhetően gazdagabb.
A tejpor a tej víztartalmának elvonásával (porlasztva szárításával) készül úgy, hogy az eljárás során a tej legtöbb egészséges alkotóeleme megmarad a szárítást követően is. Sokáig eltartható, jól tárolható, érdemes otthon tartani "vészhelyzetekre". Sűrített tejet is készíthetsz belőle: 1 csésze tejport 1½ csésze meleg vízzel alaposan keverj el. Ha szükséges, adj hozzá porcukrot. A végeredmény elég sűrű lesz, majdnem, mint a sűrített tej.
A sűrített tejet otthon is egyszerűen elkészítheted. 2 dl tejbe keverj 20 dkg porcukrot és 2 dkg vajat. Lassú tűzön főzz belőle habos masszát (kb. 10 perc alatt készül el). Utána hideg vízfürdőbe hűtsd le, majd várd meg, míg besűrűsödik. Néhány óra elteltével az állaga és az íze is olyan lesz, mint a boltban kapható sűrített tejé. Ez a legjobb sűrített tej helyettesítő, hiszen tulajdonképpen sűrített tejet készítesz. Ha úgy érzed, használhatsz kevesebb cukrot, és készítheted növényi tejekből, például szója-, mandula-, zab- vagy kókusztejből is.
Olvass tovább róla, mit mivel helyettesíthetsz:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.