Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Praktikus

5 hiba, amiért leesik a panír a rántott csirkéről

Rántott csirke /Fotó: Shutterstock
Köztudott, hogy a magyar ember ha tehetné, mindent bepanírozna, majd kirántana. Nem véletlen, hogy kedvenc kajáink között igen méltó helyet foglal el a rántott hús, így a rántott csirke is. Azonban biztos ti is szembesültetek már azzal a bosszantó bakival, hogy minden előjel nélkül leesik a húsról a panír. Íme, a megoldás.

Legyen szó egy ünnepi vacsoráról vagy hétvégi ebédről, ha nem is rendszeresen, de gyakran bérelt helye van a rántott ételeknek. Ilyen fogás a rántott csirke is, hiszen gyorsan elkészíthető, laktató, istenien finom, nem mellesleg pedig szinte bármilyen körettel működik.

Azonban visszatérő buktatója lehet az ételnek az alapos panírozás és a helyes sütési technika mellőzése. Ilyenkor jön az, hogy a panír leesik a húsról, ez pedig nagyban befolyásolja az étel ropogósságát, az ízét, ráadásul a gusztusos tálalás lehetősége is elúszik. Na de mi lehet ennek az oka? Utánajártunk, és hoztunk 5 olyan hibát, amit nektek is el kell kerülnötök, ha rántott csirke készítésére készülünk.

Kevés olyan hely van a világon, ahol annyira imádnák a rántott húst, mint  itthon /Fotó: Shutterstock
Kevés olyan hely van a világon, ahol annyira imádnák a rántott húst, mint itthon /Fotó: Shutterstock

1. Nedves a csirkehús

Van egy nagyon fontos lépés, amire még a panírozási folyamat előtt oda kell figyelnünk. Fontos, hogy mielőtt a rántott húsnak szánt csirke a lisztben landol, ne legyen nedves! Szárítsuk meg alaposan minden oldalát egy papírtörlő segítségével. Ellenkező esetben a liszt elázik, és nem fog megfelelően tapadni, ebből kifolyólag pedig a panírozás többi részére is már igen korán keresztet vethetünk.

2. Rázzuk le!

Ha azt akarjuk, hogy a tojás tökéletesen tapadjon, akkor a felesleges lisztet óvatosan rázzuk le a csirkéről. Ha nem így teszünk, akkor a liszttöbblet miatt a felvert tojás nem fog rendesen tapadni a csirkére, így pedig a panírtól is elbúcsúzhatunk.

3. Ne spórolj a morzsával

Ha csak megmutatjuk a húst a zsemlemorzsának, akkor bizony borítékolható, hogy elbúcsúzhatunk a tökéletesen ropogós panírtól. A rántott csirke készítésére is érvényes az a szabály, ami nagyjából az összes ételre. Ne spóroljunk a hozzávalókkal, így a morzsával sem! Ellenkező esetben nem lesz egyenletes a bunda, sütés után pedig nem lesz annyira élvezhető az étel, mint amilyenre számítanánk.

A jó rántott csirke egyik titka, az egyenletes vastagságú bunda /Fotó: Shutterstock
A jó rántott csirke egyik titka, az egyenletes vastagságú bunda /Fotó: Shutterstock

4. Egyengessük el

Ha már a morzsa is felkerült a husira, és a végére értünk a panírozási folyamatnak, akkor érdemes finoman végighúzni az ujjainkat a paníron, hogy a tojásos réteghez minden rész megfelelően tapadjon. Ha így járunk el, akkor biztosra vehetjük, hogy tökéletesen ropogós szeleteket kapunk a sütés után.

5. A türelem rózsát terem

Ha rántott csirkét szeretnénk készíteni, akkor javasolt azt a megfelelő serpenyőben sütni. Sokan az öntöttvasra esküsznek, ám vannak, akik a holland sütő mellett teszik le a voksukat. Ha ez megvan, felhevítjük benne az olajat, és a fent olvasottak szerint panírozott hús már mehet is bele. Arra figyeljünk, hogy ne zsúfoljuk össze a szeleteket, mindenképpen legyen bőven hely közöttük, és hagyjuk jól átsülni őket. Innentől a tűzhely dolgozik helyettünk, ezért semmi szükség arra, hogy percenként megmozgassuk a húsokat. Tévedés, hogy a piszkálgatással hamarabb átsül. Helyette csak annyit érünk el, hogy a panír tropára megy az olajban. Szóval türelem, rózsát terem!
Ha a csirke oldala már kezd aranyszínűvé válni, akkor fordítsuk meg úgy, hogy közben tartjuk a csirkeszeletek közötti távolságot.

Mint látható, egyáltalán nem nagy ördöngösség rántott csirkét készíteni. Nincs más dolgotok, mint a fenti öt pontban leírtakat alkalmazni, és a végeredmény egy igazán szaftos, ropogós és finom rántott hús lesz.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.