Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Köztudott, hogy a magyar ember ha tehetné, mindent bepanírozna, majd kirántana. Nem véletlen, hogy kedvenc kajáink között igen méltó helyet foglal el a rántott hús, így a rántott csirke is. Azonban biztos ti is szembesültetek már azzal a bosszantó bakival, hogy minden előjel nélkül leesik a húsról a panír. Íme, a megoldás.

Legyen szó egy ünnepi vacsoráról vagy hétvégi ebédről, ha nem is rendszeresen, de gyakran bérelt helye van a rántott ételeknek. Ilyen fogás a rántott csirke is, hiszen gyorsan elkészíthető, laktató, istenien finom, nem mellesleg pedig szinte bármilyen körettel működik.

Azonban visszatérő buktatója lehet az ételnek az alapos panírozás és a helyes sütési technika mellőzése. Ilyenkor jön az, hogy a panír leesik a húsról, ez pedig nagyban befolyásolja az étel ropogósságát, az ízét, ráadásul a gusztusos tálalás lehetősége is elúszik. Na de mi lehet ennek az oka? Utánajártunk, és hoztunk 5 olyan hibát, amit nektek is el kell kerülnötök, ha rántott csirke készítésére készülünk.

Kevés olyan hely van a világon, ahol annyira imádnák a rántott húst, mint  itthon /Fotó: Shutterstock
Kevés olyan hely van a világon, ahol annyira imádnák a rántott húst, mint itthon /Fotó: Shutterstock

1. Nedves a csirkehús

Van egy nagyon fontos lépés, amire még a panírozási folyamat előtt oda kell figyelnünk. Fontos, hogy mielőtt a rántott húsnak szánt csirke a lisztben landol, ne legyen nedves! Szárítsuk meg alaposan minden oldalát egy papírtörlő segítségével. Ellenkező esetben a liszt elázik, és nem fog megfelelően tapadni, ebből kifolyólag pedig a panírozás többi részére is már igen korán keresztet vethetünk.

2. Rázzuk le!

Ha azt akarjuk, hogy a tojás tökéletesen tapadjon, akkor a felesleges lisztet óvatosan rázzuk le a csirkéről. Ha nem így teszünk, akkor a liszttöbblet miatt a felvert tojás nem fog rendesen tapadni a csirkére, így pedig a panírtól is elbúcsúzhatunk.

3. Ne spórolj a morzsával

Ha csak megmutatjuk a húst a zsemlemorzsának, akkor bizony borítékolható, hogy elbúcsúzhatunk a tökéletesen ropogós panírtól. A rántott csirke készítésére is érvényes az a szabály, ami nagyjából az összes ételre. Ne spóroljunk a hozzávalókkal, így a morzsával sem! Ellenkező esetben nem lesz egyenletes a bunda, sütés után pedig nem lesz annyira élvezhető az étel, mint amilyenre számítanánk.

A jó rántott csirke egyik titka, az egyenletes vastagságú bunda /Fotó: Shutterstock
A jó rántott csirke egyik titka, az egyenletes vastagságú bunda /Fotó: Shutterstock

4. Egyengessük el

Ha már a morzsa is felkerült a husira, és a végére értünk a panírozási folyamatnak, akkor érdemes finoman végighúzni az ujjainkat a paníron, hogy a tojásos réteghez minden rész megfelelően tapadjon. Ha így járunk el, akkor biztosra vehetjük, hogy tökéletesen ropogós szeleteket kapunk a sütés után.

5. A türelem rózsát terem

Ha rántott csirkét szeretnénk készíteni, akkor javasolt azt a megfelelő serpenyőben sütni. Sokan az öntöttvasra esküsznek, ám vannak, akik a holland sütő mellett teszik le a voksukat. Ha ez megvan, felhevítjük benne az olajat, és a fent olvasottak szerint panírozott hús már mehet is bele. Arra figyeljünk, hogy ne zsúfoljuk össze a szeleteket, mindenképpen legyen bőven hely közöttük, és hagyjuk jól átsülni őket. Innentől a tűzhely dolgozik helyettünk, ezért semmi szükség arra, hogy percenként megmozgassuk a húsokat. Tévedés, hogy a piszkálgatással hamarabb átsül. Helyette csak annyit érünk el, hogy a panír tropára megy az olajban. Szóval türelem, rózsát terem!
Ha a csirke oldala már kezd aranyszínűvé válni, akkor fordítsuk meg úgy, hogy közben tartjuk a csirkeszeletek közötti távolságot.

Mint látható, egyáltalán nem nagy ördöngösség rántott csirkét készíteni. Nincs más dolgotok, mint a fenti öt pontban leírtakat alkalmazni, és a végeredmény egy igazán szaftos, ropogós és finom rántott hús lesz.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.