Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Praktikus

9 tökéletes fűszerhelyettesítő, amellyel spórolhatunk is

Egy fűszerekkel teli polc minden háziasszony álma: segítségükkel a világ ízeit könnyedén tudjuk otthon is az asztalra varázsolni. De mi van akkor, ha a recept olyan fűszert vagy fűszerkeveréket ír, ami nincs kéznél? Nem kell a boltba rohanni, inkább nézzük meg, mivel tudjuk helyettesíteni!

Fűszerkömény helyett

Köménymag: Ha a recept őrölt köményt ír, de csak köménymag van otthon, porítsunk pár szemet és máris elkészül a saját őrleményünk. 1 teáskanál magból kb. ¾ teáskanál por lesz.

Koriander és cayenne bors: A koriander közeli rokona a köménynek, és füstös elemeiben nagyon hasonlít. A picit melegebb ízvilág miatt adjunk hozzá egy kevés cayenne borsot (ami nem bors, hanem a csípős chillipaprika fűszerként használt durva őrleménye).

Chilipor és taco fűszerkeverék: Ha nem idegenkedünk a csípős íztől, akkor a boltban kapható chilipor és taco fűszerkeverék együtt remekül helyettesíti a fűszerköményt. A legtöbb taco fűszerkeverékben a kömény az egyik fő összetevő, így az ízprofil nagyon hasonló. A chili miatt nemcsak az íze, de a színe is megváltozhat az ételnek!

Garam masala: A garam masala egyik fő összetevője a kömény. Olyan melegítő fűszereket is tartalmaz, mint a fahéj, a szerecsendió és a kardamom, így a garam masala virágos, földes és citrusos ízprofilt ad. Nem lesz pontosan egyezés, de ezek a hozzáadott ízek csak javítanak a végeredményen – különösen, ha indiai ételt főzünk.

Chilipor helyett

Oregánó, kömény (és csípős szósz): Készíthetünk házi chiliport egyszerűen az oregánó és a kömény kombinálásával, de valamilyen csípős szósszal is keverhetjük pluszban. Kb. kétszer annyi oregánót használjunk, mint köményt, és a csípős szószból elég egy csipetnyi.

Őrölt pirosaprika és kömény: Ha kifogytunk a chiliporból a pirospaprika és a kömény keveréke tökéletes megoldás lehet. Nem lesz olyan csípős, mint a legtöbb chilipor.

Taco fűszerkeverék: Általában több hagymát és fokhagymaport tartalmaz, így merészebb ízprofilt ad, de nagyon hasonlít a chilipor ízvilágára.

A fűszerek izgalmasabbá teszik az ételeket / Fotó: Shutterstock
A fűszerek izgalmasabbá teszik az ételeket / Fotó: Shutterstock

Vöröshagyma por helyett

Friss vöröshagyma: Nyilvánvalóan a legjobb helyettesítő. Kb. egy közepes hagymára lesz szükségünk 1 evőkanál szárított hagyma helyettesítésére.

Fokhagymapor: A fokhagymapornak sokkal erősebb íze van, mint a hagymapornak, de ettől még remekül működik. Kb. negyedannyit használjunk belőle, mint amennyi vöröshagyma por kellene.

Metélőhagyma: Ha az állaga nem zavaró az ételben, az apróra vágott metélőhagyma jól használható hagymapor helyettesítőjeként. Nagyon hasonló ízprofillal rendelkezik, mint a friss hagyma, miközben kevésbé erős.

Currypor helyett

Kömény, koriander és kurkuma: Ez a három fűszer teszi ki a legtöbb boltban vásárolt currypor nagy részét. Ezen összetevők egyike sem tartalmazza a legtöbb curryporban található melegséget, ezért érdemes egy csipetnyi chiliport hozzáadni a keverékhez.

Sambar masala: Előfordulhat, hogy van otthon, bár elismerjük, nem túl valószínű. Ez a dél-indiai mély, zamatos ízű fűszer kiválóan helyettesíti a curryport.

Garam masala: Nem tökéletes helyettesítő, mivel a garam masala melegebb ízekkel és kevesebb fűszerrel rendelkezik, mint a currypor. Nem tartalmaz kurkumát, ami a curry jellegzetes sárga színét adja. Ennek ellenére elég hasonló ízprofilja van ahhoz, hogy helyettesítőként használhassuk. Fontos, hogy csak a főzési idő végén adjuk az ételhez, ne az elején, ahogy a curryport tennénk.

Curry paszta: Ez sem igazán jó helyettesítő, de végső megoldásként persze működik. A curry paszta sokféle változatban kapható, a pirostól a zöldig, így a currypor aranysárga színével ne számoljunk. Extra összetevőket is tartalmaz, például gyömbért és citromfüvet. Mivel sokkal erősebb, mint a currypor, nagyon kevés elegendő belőle, ha helyettesítésre használjuk.

Fokhagymapor helyett

Fokhagymasó: A fokhagymás só fokhagymaport tartalmaz, így ideális helyettesítő. Érdemes megduplázni az eredeti receptben előírt mennyiséget, de ügyeljünk arra, hogy csökkentsük a hozzáadott só mennyiségét, hogy a végeredmény ne legyen ehetetlen!

Friss fokhagyma: Egy gerezd fokhagyma 1/8 teáskanál fokhagymapornak felel meg, így a recepttől függően jó néhány gerezdre lesz szükség. Praktikus fokhagymanyomón préselni a gerezdeket és úgy adni az ételhez.

Asafoetida (ördöggyökér vagy hing): Ez az indai fűszer kellemes hagymás-fokhagymás ízt ad az ételeknek. Nagyon csípős, bánjunk vele óvatosan!

Fokhagyma levél: A fokhagyma zsenge hajtásait, a fiatal leveleket még a hagymatest kifejlődése előtt levágva ugyanúgy elfogyaszthatjuk, mint az újhagyma leveleit. Egyedülálló ízű, hasonlít a fokhagyma és a mogyoróhagyma keverékéhez.

Mustárpor helyett

Mustármag: A mustármagot fűszerdarálóban vagy mozsártörőben őrölve mustárpor keletkezik, így ez a legjobb választás. 1 teáskanál magból körülbelül 3/4 teáskanál por lesz.

Mustár: 1 teáskanál mustárpor helyett kb. 1 evőkanál kész mustár szószra lesz szükségünk. Az elkészített mustár nedves, így nem jó választás száraz fűszerkeverékek készítésekor.

Wasabi vagy tormapor: A legtöbb wasabi por valójában tormapor, így bármelyik jól helyettesíti a mustárport. Általában csípősebbek, mint a mustár, ezért óvatosan adagoljuk!

A mustármagot könnyedén porrá őrölhetjük / Fotó: Shutterstock
A mustármagot könnyedén porrá őrölhetjük / Fotó: Shutterstock

Kínai ötfűszer keverék helyett

Szegfűbors: A szegfűbors íze a szerecsendió, szegfűszeg és fahéj keverékére hasonlít, így elég közel áll az ötfűszer keverék édes és földes ízprofiljához.

Fahéj, édesköménymag és szemes bors: Ötfűszer sokféle hozzávalóból készíthető, de általában csillagánizs, édeskömény, fahéj, szecsuáni bors és szegfűszeg kombinációjából áll. A fahéj és az édeskömény hagyományos borssal való kombinálásával nagyon hasonló ízvilágot érhetünk el.

Garam masala és csillagánizs: A garam masala folyamatosan felbukkan ezen a listán – elképesztően sokoldalú! Az édeskömény, a fahéj és a szegfűszeg kombinációja ebben a fűszerkeverékben lehetővé teszi, hogy helyettesítsük vele az ötfűszer keveréket. Egy csipet ánizs hozzáadásával még közelebb kerülhetünk az eredeti ízvilághoz.

Harissa fűszerkeverék helyett

Harissa paszta: A harissa Észak-Afrikában, főként Tunéziában használt fűszerkeverék. Összetevői: só, chili, fokhagyma, paprika, koriander, menta és kömény. A harissa paszta a por krémes változata, tehát sok azonos összetevőt tartalmaz. Leves- és pörköltreceptekhez kiváló, de értelemszerűen ha száraz fűszerre van szükség, nem ideális választás.

Berbere fűszerkeverék: Ennek az etióp fűszerkeveréknek hasonló íze van, mint a harissa pornak, de nem annyira fűszeres, viszont sokkal komplexebb. Mindenképpen egyedi ízt kölcsönöz az ételnek, ezt vegyük figyelembe, ha ezzel helyettesítjük a harissa fűszerkeveréket.

Chilipor és fokhagymapor: A chiliportól nem lesz mély és fokhagymás-citrusos az étel íze, ezért adjunk hozzá dubpla mennyiségű fokhagymaport.

Őrölt pirosaprika és csípős szósz: Egy csipetnyi füstölt pirospaprika a csípős szószhoz, és máris megalkottuk a harissa por alapvető ízprofilját.

Sütőtök fűszerkeverék helyett

Egyre népszerűbbek a sütőtökből készült édes desszertek, torták. Ezek fűszerezésére már kapható sütőtök fűszerkeverék, amit otthon is könnyen elkészíthetünk: keverjünk össze 4 teáskanál őrölt fahéjat, 2 teáskanál őrölt gyömbért, 1 teáskanál őrölt szegfűszeget és 1/2 teáskanál őrölt szerecsendiót. Ebből kb. másfél evőkanálnyi sütőtök fűszerkeverék lesz.

Őrölt szegfűbors és őrölt gyömbér: Ha nincs otthon ennyi fűszer, a szegfűbors és az őrölt gyömbér keveréke is megteszi. A szegfűbors olyan ízű, mint a szerecsendió, a szegfűszeg és a fahéj keveréke, így elég közel áll a sütőtök fűszerkeverékhez. Gyömbér hozzáadásával a keverék még ízesebb lesz.

Már kapható sütőtök fűszerkeverék / Fotó: Shutterstock
Már kapható sütőtök fűszerkeverék / Fotó: Shutterstock

Szárított helyett friss?

Minden további nélkül! A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb választás. Csak arra kell figyelnünk, hogy a szárított fűszerek intenzívebb ízhatást adnak, mint a friss fűszernövények, így azokból kevesebb kell. 1 teáskanál szárított fűszernövényt 1 evőkanál frissel helyettesíthetünk.

Még több helyettesítő:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.