Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mákos guba  recept
Mákos guba
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Praktikus

Dobd el a fazekat! Ezzel a géppel gyerekjáték a befőzés

Befőzés befőtt befőttesüveg /Fotó: Shutterstock
Ma sokan a takarékosság jegyében visszanyúlnak nagyszüleink praktikáihoz, akik az ínséges időkben okosan, tudatosan és tervezetten vezették a háztartást. Mindent felhasználtak és beosztottak, és nemcsak a mára, hanem a holnapra is gondoltak.

Az üvegházaknak köszönhetően minden évszakban roskadásig tele vannak pakolva a boltok polcai friss zöldségekkel és gyümölcsökkel. A legtöbb azonban nem teremne egész évben, ha nem lennének a melegházak, melyekkel mesterségesen állítják elő a napos, jó időt a növények számára. Nagyszüleink idejében nem volt elérhető minden hónapban friss paradicsom vagy paprika, barack vagy eper, ezért a nyári termést igyekeztek hosszú időre „konzerválni".

Nemcsak lekvárt, hanem lecsót is tehetünk a befőttesüvegbe /Fotó: Shutterstock
Nemcsak lekvárt, hanem lecsót is tehetünk a befőttesüvegbe /Fotó: Shutterstock

Amiből lehetett lekvárt, dzsemet, befőttet vagy szörpöt készítettek, de elraktak lecsót is, hogy legyen a hidegebb időben is gyümölcs és zöldség az asztalon, hogy legyen mivel megkenni a kenyeret, vagy legyen miből süteményt készíteni az ünnepi asztalra.

A befőzés régi hagyomány, ám mióta bármit és bármikor megvehetünk a boltokban, egyre kevesebben ismerik az ehhez hasonló, ősi praktikákat. A befőzés és tartósítás azonban nemcsak azért jó, mert követhetjük nagymamáink hagyományait, hanem azért is, mert sokat spórolhatunk vele! Ha valaki azonban nem ismeri a befőzés technikáját, de szeretné kipróbálni, nos azok számára lehet segítség a befőzőautomata.

Többféle módszer is létezik a befőzésre /Fotó: Shutterstock
Többféle módszer is létezik a befőzésre /Fotó: Shutterstock

A befőzés sikerességének feltétele, hogy megakadályozzuk a mikrobák elszaporodását. A pasztőrözés legegyszerűbb módja, ha 100 fokon hőkezeljük a lezárt befőtteket úgy, hogy ellepje azokat a víz. Ezt megtehetjük egy nagyobb fazékban, de a feladatot elvégezheti a befőzőautomata is – írja a Bors.

Ez a gép egyre több helyen megvásárolható, de még mindig elég drága. Tulajdonképpen mindegy, hogy az olcsóbbat vagy a drágábbat vesszük-e meg, mert a működésük ugyanazon alapul. Valójában egy nagy „fazékról” van szó, amibe legalább 18 befőttesüveg belefér egyszerre. A drágább digitális készülékek ugyanazt tudják, mint az idő- és hőmérővel ellátott olcsóbbak.

Előnyük a régi módszerhez képest, hogy nem minden befőtt igényli a 100 fokos dunsztolást, és a befőzőautomatánál ez 80 foknál is megoldható. Míg a hagyományos befőzésnél ragaszkodni kell a csírátlanított üvegekhez, itt elég csak tisztára mosni azokat, mert a csírátlanítást elvégzi a gép.

A pasztőrözés legegyszerűbb módja, ha 100 fokon hőkezeljük a lezárt befőtteket /Fotó: Shutterstock
A pasztőrözés legegyszerűbb módja, ha 100 fokon hőkezeljük a lezárt befőtteket /Fotó: Shutterstock

A befőzőautomata előnyei

Előnyei közé sorolható, hogy tartósítószer- és cukormentesen is készíthetünk vele lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat, és időt spórolhatunk meg azzal, hogy nem kell órákig a tűzhely mellett ácsorogni, időnként megkeverni a készítendő lekvárt, nehogy leégjen. Sokkal egészségesebb alapanyagokat nyerhetünk vele, amiket később felhasználhatunk. Kevesebb előkészületet igényel a befőzés.

De vannak hátrányai is

Hátránya, hogy az ezzel készített befőttek a felnyitásuk után a hűtőben tárolva is 7-10 nap múlva megpenészednek, mivel nincs bennük tartósítószer. Nem használhatunk celofánt, csak tisztára mosott üvegeket és hibátlan, nem deformálódott kupakot az üvegek lezárásához. A villanyszámlánkat is megterheli.

A befőzőautomatával készült befőttbe cukor sem kell /Fotó: Shutterstock
A befőzőautomatával készült befőttbe cukor sem kell /Fotó: Shutterstock

Amire még vigyázni kell, hogy az automatában víz van, annak felmelegítésével melegszenek fel az üvegek. A víz a működése során párolog. Ha lehet, ajánlatos a lakótéren kívül eső épületrészben járatni; a nagy mennyiségű kiszálló gőz ugyanis könnyen penészesedést okoz a lakásban. Ha mégis bent használjuk, kapcsoljuk be a páraelszívót is.

Az automatát igyekezzünk gazdaságosan kitölteni. Az alsó sorban lehetőleg minél több üveg álljon. A második sort pedig ne kezdjük meg, ha csak egyetlen üveg jut rá, mert nagy energiaveszteséget jelent a túl sok felesleges víz betöltése.

EPERLEKVÁR ÉS EPERDZSEM - 9 SZUPER RECEPT BEFŐZÉSHEZ >>>

Az eperlekvár kenyérre kenve és süteményben is mennyei /Fotó: Shutterstock
Az eperlekvár kenyérre kenve és süteményben is mennyei /Fotó: Shutterstock

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.