Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Praktikus

Beleragadt a kuglóf a sütőformába? Így vedd ki, hogy ne tedd tönkre a tésztát

Shutterstock
Veled is előfordult már, hogy a kihűlt kuglófot nehezen, vagy esetleg a tészta tönkretételével tudtad csak kiszedni a formából? Ha igen, akkor jól figyelj: eláruljuk, milyen bombabiztos trükkel próbálkozz legközelebb.

Sajnos megeshet, hogy a legnagyobb gondosság ellenére is beleragad a tészta a sütőformába. Különösen a kuglóf esetében van nehéz dolgunk, hiszen a sajátos formát nem tudjuk kibélelni sütőpapírral. Ha az alapos kivajazás dacára sem jön ki a tészta a formából, nem kell rögtön pánikba esni, a desszert még megmenthető: van egy tuti tippünk, ami mindig működik. 

 

Miért ragad bele a tészta a formába? 

Ahogy a sütőből kivett tészta hűl, a sütéshez használt zsiradék és a cukor szép lassan megszilárdul. Ezért tapad a sütőforma falához. Ezt akár el is kerülhetjük, azzal, hogy a frissen sült süteményt 10-15 percig hagyjuk hűlni a formában, azután kifordítjuk egy rácsra, mielőtt még teljesen kihűlne a tészta.

Ám ha nem fordítottuk ki időben, akkor sincs veszve minden. A trükk az, hogy újra felmelegítjük egy kicsit a tésztát. Ezt megtehetjük úgy, hogy a formát néhány percre forró vízbe mártjuk, vagy egy forró vízzel átnedvesített konyharuhát csavarunk köré. A hő hatására a zsiradék és a cukor újra felmelegszik, és elengedik a sütőforma oldalát. Hogy biztosra menjünk, lazítsuk meg a széleket egy spatula segítségével. Így már könnyedén kifordíthatjuk a süteményt egy rácsra, hogy aztán ott teljesen kihűljön. 

 

Ha kedved támadt a kuglófsütéshez, próbáld ki a legfinomabb receptjeinket! 

 

Klasszikus kuglóf

Klasszikus kuglóf /Fotó: Mindmegette

Kávés minikuglófok

Egyszerűen elkészíthető kávés-csokis minikuglófok /Fotó: Mindmegette

Márványos kuglóf

Márványos kuglóf
Márványos kuglóf /Fotó: Mindmegette


 

Kiemelt kép: Shutterstock

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.