Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Minestrone recept
Minestrone
Praktikus

Beleragadt a kuglóf a sütőformába? Így vedd ki, hogy ne tedd tönkre a tésztát

Shutterstock
Veled is előfordult már, hogy a kihűlt kuglófot nehezen, vagy esetleg a tészta tönkretételével tudtad csak kiszedni a formából? Ha igen, akkor jól figyelj: eláruljuk, milyen bombabiztos trükkel próbálkozz legközelebb.

Sajnos megeshet, hogy a legnagyobb gondosság ellenére is beleragad a tészta a sütőformába. Különösen a kuglóf esetében van nehéz dolgunk, hiszen a sajátos formát nem tudjuk kibélelni sütőpapírral. Ha az alapos kivajazás dacára sem jön ki a tészta a formából, nem kell rögtön pánikba esni, a desszert még megmenthető: van egy tuti tippünk, ami mindig működik. 

 

Miért ragad bele a tészta a formába? 

Ahogy a sütőből kivett tészta hűl, a sütéshez használt zsiradék és a cukor szép lassan megszilárdul. Ezért tapad a sütőforma falához. Ezt akár el is kerülhetjük, azzal, hogy a frissen sült süteményt 10-15 percig hagyjuk hűlni a formában, azután kifordítjuk egy rácsra, mielőtt még teljesen kihűlne a tészta.

Ám ha nem fordítottuk ki időben, akkor sincs veszve minden. A trükk az, hogy újra felmelegítjük egy kicsit a tésztát. Ezt megtehetjük úgy, hogy a formát néhány percre forró vízbe mártjuk, vagy egy forró vízzel átnedvesített konyharuhát csavarunk köré. A hő hatására a zsiradék és a cukor újra felmelegszik, és elengedik a sütőforma oldalát. Hogy biztosra menjünk, lazítsuk meg a széleket egy spatula segítségével. Így már könnyedén kifordíthatjuk a süteményt egy rácsra, hogy aztán ott teljesen kihűljön. 

 

Ha kedved támadt a kuglófsütéshez, próbáld ki a legfinomabb receptjeinket! 

 

Klasszikus kuglóf

Klasszikus kuglóf /Fotó: Mindmegette

Kávés minikuglófok

Egyszerűen elkészíthető kávés-csokis minikuglófok /Fotó: Mindmegette

Márványos kuglóf

Márványos kuglóf
Márványos kuglóf /Fotó: Mindmegette


 

Kiemelt kép: Shutterstock

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.