Sajnos megeshet, hogy a legnagyobb gondosság ellenére is beleragad a tészta a sütőformába. Különösen a kuglóf esetében van nehéz dolgunk, hiszen a sajátos formát nem tudjuk kibélelni sütőpapírral. Ha az alapos kivajazás dacára sem jön ki a tészta a formából, nem kell rögtön pánikba esni, a desszert még megmenthető: van egy tuti tippünk, ami mindig működik.
Ahogy a sütőből kivett tészta hűl, a sütéshez használt zsiradék és a cukor szép lassan megszilárdul. Ezért tapad a sütőforma falához. Ezt akár el is kerülhetjük, azzal, hogy a frissen sült süteményt 10-15 percig hagyjuk hűlni a formában, azután kifordítjuk egy rácsra, mielőtt még teljesen kihűlne a tészta.
Ám ha nem fordítottuk ki időben, akkor sincs veszve minden. A trükk az, hogy újra felmelegítjük egy kicsit a tésztát. Ezt megtehetjük úgy, hogy a formát néhány percre forró vízbe mártjuk, vagy egy forró vízzel átnedvesített konyharuhát csavarunk köré. A hő hatására a zsiradék és a cukor újra felmelegszik, és elengedik a sütőforma oldalát. Hogy biztosra menjünk, lazítsuk meg a széleket egy spatula segítségével. Így már könnyedén kifordíthatjuk a süteményt egy rácsra, hogy aztán ott teljesen kihűljön.
Kiemelt kép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.