Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A dió az ősz egyik legnépszerűbb csemegéje, ami amellett, hogy rendkívül finom, roppant egészséges is. Csak egy baj van vele, macerás feltörni. Létezik azonban egy egyszerű módszer, amelynek segítségével nem lesz szükséged sem kalapácsra, sem diótörőre ahhoz, hogy hozzáférj a tápanyagokban gazdag dióbélhez.

A dió hihetetlenül egészséges, hiszen az omega-3 zsírsav és a B-vitaminok mellett, C- és E-vitamint, valamint kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, cinket és mangánt is tartalmaz. Sőt, mivel kiváló rostforrás, ezért az emésztésnek is jót tesz.

dió
A dió az ősz egyik népszerű csemegéje
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezért főzd meg a diót!

A hagyományos diótörés nem nevezhető szórakoztató elfoglaltságnak, ezért, ha nagyobb mennyiségű dióbélre van szükséged, akkor érdemes kipróbálni a gyakorlott háziasszonyok egyik bevált praktikáját. 

Ehhez mosd meg a diót, tedd egy lábasba és önts rá forrásban lévő vizet. Forrald még 3-4 percig a diót, majd szűrd le. Várd meg, amíg kihűl, válassz kettőt belőle és nyomd egymáshoz őket. Mivel a dióhéja megpuhul, ezért különösebb erőfeszítés nélkül fel lehet törni. 

dió
Könnyebb lesz a dolgod, ha pár percig főzöd a diót
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Az viszont fontos, hogy ne főzd 3-4 percnél tovább, különben a dióbél is megpuhulhat, ami ront az ízén és csökkenti a tápanyagok mennyiségét. Amennyiben a fenti módszert választod, akkor érdemes pár napon belül elfogyasztani a diót. 

Recept
Bonyolult
Diós linzerkarika
75 perc
15 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Íme egy másik bevált módszer

Tedd bele a diókat egy zacskóba, és egy éjszakára rakd a mélyhűtőbe. Mivel a héjas gyümölcsben lévő víz megfagy, ezért a kemény héj megreped. Érdemes viszont tudni, hogy az így előkészített dió belseje megpuhul, így ezt a módszert akkor érdemes alkalmazni, ha utána azonnal felhasználod.

Így tárold a diót!

Ahogyan azt a korábbi cikkünkben megírtuk, az érett, meg nem tört diótermés akár egy évig is tárolható hűvös, jól szellőző helyen. A tisztított dióbél azonban hajlamos az avasodásra, ezért ajánlott vászon- vagy papírzacskóban tárolni, mihamarabb felhasználni, illetve mélyhűtőbe tenni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.