És igaz, hogy nem a babérlevéltől lesz igazán jellegzetes íze egy-egy ételnek, mégis megérezzük, ha esetleg kimaradna az adott fogásból.
Érdemes tudni, hogy ezt a fűszert nem véletlenül kell hosszabb ideig főzni, ugyanis ellenkező esetben erős mentás, eukaliptuszos aromát ad az ételnek, ami azért egy bableves esetén nem éppen kellemes ízélmény.
De mit tehetünk akkor, ha éppen elfogyott a babérlevél, de mégsem szeretnénk lemondani arról a lágy, árnyalt ízről, amit ez a fűszer kölcsönöz az ételnek?
A kakukkfű és a babérlevél aromája némileg hasonlít egymásra, különösen az enyhén mentás, erősen illatos részük egyezik meg. Érdemes tudni, hogy mivel a friss kakukkfű határozottabb ízvilággal rendelkezik, ezért dominánsabb lesz az ételben az íze. Jobb, ha óvatosan bánunk vele!
A borókabogyó és a babérlevél gyakran elválaszthatatlan párost alkotnak a különféle ételekben, pácokban. Éppen ezért, ha esetleg elfogyott a babérlevél, akkor nyugodtan duplázzuk meg a borókabogyó mennyiségét az ilyen típusú receptekben. Emellett érdemes tudni, hogy a borókabogyó jól illik a zsályához és a kakukkfűhöz is.
A hagyományos oregánó túl erős aromájú ahhoz, hogy helyettesítse a babérlevelet, a mexikói változata (ez az oregánó távoli rokona) azonban enyhe ánizsjegyekkel, a végén citrusos lecsengéssel rendelkezik, ezért tökéletes választás lehet babérlevél helyett.
(Forrás: Allrecipes)
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.