A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Dödölle - az eredeti recept
Farsangi szalagos fánk
Hagymás rostélyos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus grízgaluska leves
Kínai szezámmagos csirke
Káposztás tészta egyszerűen
Csupacsokis brownie
Zsemlegombóc
Kapros tökfőzelék virslivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-csirkemell
Finomfőzelék
Praktikus

Elfogyott a babérlevél? Ezt a három fűszert használhatod helyette

Babérlevél / Fotó: Shutterstock
A babérlevél a különféle raguk, mártások, levesek fűszere, de a magyaros káposztás ételek, a bab, a lencse és persze a krumplifőzelék vagy a savanyúságok is elképzelhetetlenek nélküle. Bár az ízét nehéz pontosan meghatározni, kissé fanyar, enyhén kesernyés, ugyanakkor friss és citrusos, egészen különleges fűszernövény.

És igaz, hogy nem a babérlevéltől lesz igazán jellegzetes íze egy-egy ételnek, mégis megérezzük, ha esetleg kimaradna az adott fogásból.

Megérezzük az étel ízén, ha hiányzik belőle a babérlevél / Fotó: Shutterstock
Megérezzük az étel ízén, ha hiányzik belőle a babérlevél / Fotó: Shutterstock

Érdemes tudni, hogy ezt a fűszert nem véletlenül kell hosszabb ideig főzni, ugyanis ellenkező esetben erős mentás, eukaliptuszos aromát ad az ételnek, ami azért egy bableves esetén nem éppen kellemes ízélmény.

De mit tehetünk akkor, ha éppen elfogyott a babérlevél, de mégsem szeretnénk lemondani arról a lágy, árnyalt ízről, amit ez a fűszer kölcsönöz az ételnek?

Ezek a legjobb babérlevél-helyettesítők

  • Kakukkfű
Mivel a kakukkfű íze erőteljesebb a babérlevélnél, ezért óvatosan adagoljuk az ételbe / Fotó: Shutterstock
Mivel a kakukkfű íze erőteljesebb a babérlevélnél, ezért óvatosan adagoljuk az ételbe / Fotó: Shutterstock

A kakukkfű és a babérlevél aromája némileg hasonlít egymásra, különösen az enyhén mentás, erősen illatos részük egyezik meg. Érdemes tudni, hogy mivel a friss kakukkfű határozottabb ízvilággal rendelkezik, ezért dominánsabb lesz az ételben az íze. Jobb, ha óvatosan bánunk vele!

  • Borókabogyó
A borókabogyó kellemesen fűszeres, édeskés ízű, jól illik például a vadételekhez/ Fotó: Shuterstock
A borókabogyó kellemesen fűszeres, édeskés ízű, jól illik például a vadételekhez/ Fotó: Shuterstock

A borókabogyó és a babérlevél gyakran elválaszthatatlan párost alkotnak a különféle ételekben, pácokban. Éppen ezért, ha esetleg elfogyott a babérlevél, akkor nyugodtan duplázzuk meg a borókabogyó mennyiségét az ilyen típusú receptekben. Emellett érdemes tudni, hogy a borókabogyó jól illik a zsályához és a kakukkfűhöz is.

  • Mexikói oregánó
A mexikói oregánó is remekül helyettesíti a babérlevelet / Fotó: Shutterstock
A mexikói oregánó is remekül helyettesíti a babérlevelet / Fotó: Shutterstock

A hagyományos oregánó túl erős aromájú ahhoz, hogy helyettesítse a babérlevelet, a mexikói változata (ez az oregánó távoli rokona) azonban enyhe ánizsjegyekkel, a végén citrusos lecsengéssel rendelkezik, ezért tökéletes választás lehet babérlevél helyett.

(Forrás: Allrecipes)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.