A banán az alma mellett az egyik legnépszerűbb gyümölcs, a legtöbb háztartásban mindig van otthon egy fürt. Tudtad, hogy a túl sokáig tárolt banánban könnyen penészgombák telepedhetnek meg? Máris eláruljuk, mikor érdemes inkább kidobni!
A banánnak számos jótékony hatása ismert:
A nem túl érett, még zöldes színű banánokat éppúgy fogyaszthatod, mint azokat, amelyeknek a héja már barnulni kezdett. A sötét szín biztos jele annak, hogy folyik az enzimképződés, ez pedig azt jelenti, hogy a klorofill lebomlik, az antioxidánsok is jelen vannak. Ráadásul ez a változás sokkal puhábbá, édesebbé és teltebbé teszi a gyümölcsöt, tehát az érett banán fogyasztására nincs ellenjavallat – kivéve, ha cukorbeteg vagy, ebben az esetben a zöld banán, amelynek sokkal alacsonyabb a glikémiás indexe, jobb választás.
Ha túl sokáig tárolod a banánt, a húsa túlságosan puha lesz, sőt akár pépessé is válhat. Ha kellemetlen szagot áraszt, valószínűleg itt az ideje búcsút inteni neki. Az érett banánt fogyasztás előtt érdemes alaposan szemügyre venni még akkor is, ha tökéletesnek tűnik. Vágd fel, és nézd meg a gyümölcs húsát: a nigrospora nevű gomba felelős azért, hogy a magok vörös árnyalatúvá válnak. Ha ilyennek látod a gyümölcsöt, miután felvágod, jobb, ha azonnal kidobod. A nigrospora penészgomba az egészséges emberekre nem veszélyes, de a legyengült immunrendszerű emberekre káros lehet. Az ő esetükben a fertőzött gyümölcs elfogyasztása olyan tünetekhez vezethet, mint a láz és a gyomorpanaszok, amelyeket könnyen összetéveszthetünk egy közönséges ételmérgezéssel. Szélsőséges esetben a gomba légzési problémákat is okozhat.
Tudtad, hogy a banánt fogyasztást előtt meg kell mosni? Ebben a cikkünkben elolvashatod, miért!
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.