A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Zsemlegombóc
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dödölle - az eredeti recept
Tárkonyos csirkeraguleves
Dubarry-csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék
Praktikus

Fogadjunk, hogy eddig rosszul fagyasztottad le a kenyeret! Mutatjuk, hogy csináld!

Akár saját magad sütöd a kenyeret, akár úgy vásárolod, nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogyan őrizheted meg a cipók, kiflik, zsemlék frissességét megfelelő tárolással. A fagyasztás nemcsak a zöldségeknél, a kelt tészták esetében is tökéletesen működik.

Fagyasztóba tenni a kenyeret több okból is jó ötlet. Egyrészt az otthon sütött kenyerek, csakúgy, mint a kézműves pékáruk tartósítószer nélkül készülnek, így akár már 1-2 nap alatt megpenészedhetnek, fogyasztásra alkalmatlanná válnak. Másrészt jó érzés minden nap friss pékárut enni, de a hétköznapi rohanásában szinte megvalósíthatatlan feladat a vásárlás (pláne a sütés). Viszont ha bevásárlás, sütés után lefagyasztunk néhányat, a hét bármely napján, reggel vagy akár este is könnyedén friss kenyeret varázsolhatunk az asztalra.

Gondolkodj előre!

Az első lépés annak meghatározása, hogy mennyi ideig fogod a kenyeret a fagyasztóban tárolni. Bármilyen kenyeret, pékárut ugyanis, amit egy hónapon belül felhasználsz, elég egy réteg csomagolóanyaggal beborítani. Ha ennél tovább szeretnéd „elraktározni”, a legjobb, ha dupla rétegű csomagolással óvod meg a kellemetlen szagoktól.

A lefagyasztott kenyereket, pékárukat ajánlott 3 hónapon belül felhasználni – ennyi idő alatt biztosan nem lesz gond a minőséggel.

Fóliától a szilikonig

A csomagolás egyszerű: egy darab fóliába tekered bele a kenyeret és már kész is vagy, mehet a hűtőbe a szénhidrátbomba! Más anyagok, mint például fagyasztózacskók, újrafelhasználható szilikonos csomagolók is használhatók. A lényeg a légmentes lezárás: ezzel a módszerrel a kenyér megőrzi állagát és ízét.

A kenyérfagyasztásnak is van néhány trükkje, lesd el őket, érdemes/ Fotó: Shutterstock
A kenyérfagyasztásnak is van néhány trükkje, lesd el őket, érdemes/ Fotó: Shutterstock

Ha hosszabb időre tervezed a fagyasztást, mindenképpen kell egy második réteg csomagolóanyag. Ez lehet műanyag fólia, erősebb alumíniumfólia, szilikon zacskó vagy akár egy nagyobb, légmentesen záródó, fagyasztható műanyag doboz is. Ügyelj arra, hogy ezt a réteget is légmentesen zárd le!

A gyorsfagyasztás is működik

A gyorsfagyasztás elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában nagyon egyszerű eljárásról van szó és jól alkalmazható, ha kenyérszeleteket fagyasztanál le. Fogj egy nagy tepsit, és fektesd el benne a szeleteket egy rétegben. Ne zsúfold össze, ne érjenek egymáshoz, mert úgy elveszíthetik a formájukat, vagy egy nagy fagyott kenyérszeletté állhatnak össze. Tedd a fagyasztóba 1-2 órára a tepsit, hogy a kenyér külső rétege megfagyjon és megakadályozza, hogy a szeletek összetapadjanak, majd a fent leírt módszerrel csomagold be a szeleteket és tedd vissza a mélyhűtőbe.

Mi a helyzet az előre csomagolt kenyérrel?

Jó hír, hogy természetesen az előre csomagolt kenyereket is lefagyaszthatod. Mielőtt kiveszed a zacskójából, és más műanyagba helyezed, állj meg egy pillanatra! Rövid ideig tartó tároláshoz megfelelő az eredeti zacskó is – egy kis igazítással. Hogy mire figyelj? Sokszor ezeket a csomagokat műanyag lapocskákkal fogják össze. Hogy megvédd a kenyeret, préseld ki a levegőt a zacskóból, majd ragaszd le a zacskó száját – azaz légmentesíts!

Amint látod, a kenyér lefagyasztása nagyon egyszerű. Ugyanígy a felolvasztás sem lesz gond: egyszerűen vedd ki a kenyeret a fagyasztóból, és hagyd szobahőmérsékleten felolvadni.

Ha nem sikerült a légmentes lezárás, és a fagyasztó hideg levegőjének egy része a csomagolásába került, a kiolvasztás közben nedvesség keletkezhet. Ezt megelőzheted, ha a kenyeret kiveszed a csomagolásból és úgy olvasztod fel.

Kb. 1 óra alatt friss, finom kenyér kerülhet ezzel a módszerrel az asztalodra.

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.