Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Praktikus

Te is kevergetéssel hűtöd a forró kávét? Elmondjuk, miért ne csináld többé!

Kávé kevergetés hűtés /Fotó: Shutterstock
Nincs is jobb, mint amikor egy bögre forró kávéval, teával vagy kakaóval indítjuk a napot. Ha azonban túl forróra sikerül az ital, csak lassan, apró kortyokban tudjuk elfogyasztani. Sokan ilyenkor addig kevergetik egy kanállal a nedűt, míg ki nem hűl. Számukra van egy rossz hírünk.

Azt gondolhatnánk, hogy ha egy hideg kiskanállal kevergetjük a forró kávét (vagy teát), akkor mozgás során levegőt juttatunk az italba, és ezzel segítjük, hogy hamarabb iható tartományba kerüljön a hőmérséklete.

Ez viszont sajnos nem így működik... Sőt éppen ellenkező hatást válthatunk ki, ugyanis a kavargatással folyamatosan mozgásban tartjuk a kávét, így a folyadékmolekulák fokozott mozgása kvázi segít szinten tartani az ital hőmérsékletét. A kevergetés eredménye továbbra is meleg, nem pedig hűvösebb kávé lesz.

A kevergetéssel nem siettetjük, hanem inkább lassítjuk a kávé kihűlését /Fotó: Shutterstock
A kevergetéssel nem siettetjük, hanem inkább lassítjuk a kávé kihűlését /Fotó: Shutterstock

Hogyan hűtsük a forró italokat?

Maradjunk a régi, jól bevált módszernél, és fújjuk a kávét. A lélegzetünkkel ugyanis segítjük, hogy a folyadék átadja a hőt az azt körülvevő levegőnek. Ezzel ugyan csak a forró italok felületét hűtjük, de hasznosabb megoldás, mint a folyamatos kevergetés.

A legegyszerűbb, de kétségtelenül "időigényes" megoldás, ha hagyjuk, hogy a kávé, tea vagy a kakaó magától iható hőmérsékletűre hűljön, vagy adhatuk hozzá esetleg pluszban hideg vizet vagy tejet is.

A hűtési folyamatot persze felgyorsíthatjuk úgy is, hogy a bögrét beletesszük egy tál hideg vízbe – olvasható a Daily Meal cikkében. A reggeli rohanás során ez azonban nem tűnik praktikus megoldásnak.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.