A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Praktikus

Te is kevergetéssel hűtöd a forró kávét? Elmondjuk, miért ne csináld többé!

Kávé kevergetés hűtés /Fotó: Shutterstock
Nincs is jobb, mint amikor egy bögre forró kávéval, teával vagy kakaóval indítjuk a napot. Ha azonban túl forróra sikerül az ital, csak lassan, apró kortyokban tudjuk elfogyasztani. Sokan ilyenkor addig kevergetik egy kanállal a nedűt, míg ki nem hűl. Számukra van egy rossz hírünk.

Azt gondolhatnánk, hogy ha egy hideg kiskanállal kevergetjük a forró kávét (vagy teát), akkor mozgás során levegőt juttatunk az italba, és ezzel segítjük, hogy hamarabb iható tartományba kerüljön a hőmérséklete.

Ez viszont sajnos nem így működik... Sőt éppen ellenkező hatást válthatunk ki, ugyanis a kavargatással folyamatosan mozgásban tartjuk a kávét, így a folyadékmolekulák fokozott mozgása kvázi segít szinten tartani az ital hőmérsékletét. A kevergetés eredménye továbbra is meleg, nem pedig hűvösebb kávé lesz.

A kevergetéssel nem siettetjük, hanem inkább lassítjuk a kávé kihűlését /Fotó: Shutterstock
A kevergetéssel nem siettetjük, hanem inkább lassítjuk a kávé kihűlését /Fotó: Shutterstock

Hogyan hűtsük a forró italokat?

Maradjunk a régi, jól bevált módszernél, és fújjuk a kávét. A lélegzetünkkel ugyanis segítjük, hogy a folyadék átadja a hőt az azt körülvevő levegőnek. Ezzel ugyan csak a forró italok felületét hűtjük, de hasznosabb megoldás, mint a folyamatos kevergetés.

A legegyszerűbb, de kétségtelenül "időigényes" megoldás, ha hagyjuk, hogy a kávé, tea vagy a kakaó magától iható hőmérsékletűre hűljön, vagy adhatuk hozzá esetleg pluszban hideg vizet vagy tejet is.

A hűtési folyamatot persze felgyorsíthatjuk úgy is, hogy a bögrét beletesszük egy tál hideg vízbe – olvasható a Daily Meal cikkében. A reggeli rohanás során ez azonban nem tűnik praktikus megoldásnak.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.